Как правилно да се изчисли диаметърът на тръбата и да се свържат изпускателните тръби


Класификация на каналите


Дизайнът на канала влияе върху метода на свързване

Дизайнът на системата влияе върху избора на метод на свързване. Също така, методът на скачване зависи от условията на работа, параметрите на отстраняване на замърсения въздух.

Кръгла и правоъгълна

Кръглите и правоъгълните структури се отличават с геометричната си форма. Предимството на първия вариант е, че няма риск от вихрови потоци. Тук нивото на шума е по-ниско. Този тип канали се използват по-често в промишлени помещения.

За жилищни сгради правоъгълният дизайн е по-добър. Благодарение на високия капацитет на потока, той осигурява добра вентилация. По-лесно е да скриете такава система под довършителния материал. Поради плътното си прилепване към стената, продуктът не заема много полезно пространство.

В редки случаи за формиране на климатична система се използват елементи с триъгълно сечение. Те имат значение за интериора.

Твърд и гъвкав

Пример за твърд канал, изработен от пластмасови тръби

Твърдите въздуховоди имат различни форми: кръгли, квадратни, правоъгълни. За производството на конструкцията се използват алуминий, неръждаема стомана и полимерни материали. Гъвкавите опции са само с кръгла форма. Изработени са от алуминий, текстил, PVC. За да се придаде допълнителна твърдост на продукта, се използва тел. Ефективната система съчетава и двата вида въздуховоди.

Въздуховодите са разположени вътре в стената или извън нея. Първият вариант е вентилационна шахта в капитална конструкция. Използва се в жилищни райони. Външният канал е по-подходящ за промишлени или технически области, където дизайнът не винаги е важен.

Монтаж на вентилационния блок

Единицата за климатизация е сглобяем вентилационен блок за захранваща и изпускателна вентилация, управляван от контролер. Монтира се върху скоби на вътрешни стени и тавани.

Основните типови елементи на инсталацията: контролер, въздуховоди, вентилатори, нагреватели, филтри и шумопоглъщатели.

Контролерът се използва за задаване на температурните параметри, нивото на шума и интензивността на вентилаторите. По-усъвършенстваните системи са свързани към системата „интелигентен дом“ и могат да регулират нивото на филтрация, да задават режими на работа по различно време от годината или дори дни.

Основни характеристики:

 • производителност;
 • статично налягане;
 • ниво на шума;
 • степен на филтрация;
 • системни функции.

В стандартни апартаменти 35-60 кв.м. можете да се съсредоточите върху производителността от 200-350 кубически метра / час; 70-130 кв.м. - 300-500 кубически метра / час.

Статичното налягане зависи от степента на сложност на въздушния път, броя на филтрите и решетките, за апартаменти до 90 m2 - от 450 Pa.

В допълнение към наборните елементи за помещения до 100 м2 е възможна индивидуална преносима инсталация.

Въздуховоди за типове вентилационни системи и модели на продукти предимства и недостатъци

Методи на заваряване


Завареният метод за свързване на канала се счита за най-надежден

Занаятчиите не трябва често да свързват въздуховодите един с друг, като използват заваряване, тъй като процесът е скъп. Този метод се използва, ако са наложени специални изисквания за херметичността на конструкцията. Процесът на заваряване може да бъде ръчен или механизиран.

Ръчно

Електрическа дъгова заварка се използва, ако дебелината на материала е повече от 1,5 mm. Газово оборудване е необходимо, ако металът е с дебелина 0,8 мм. Вторият метод се използва рядко.

Механизиран

Механизираният метод на заваряване може да бъде полуавтоматичен или автоматичен. Използва се в бизнеса.

Видове връзки


Връзка на нипелен канал

Свързването на вентилационните тръби помежду си се извършва по заварен или фланцов метод. Освен това елементите могат да бъдат фиксирани с превръзка, зърно или ръкав.

Заварени

Възможно е да се свържат фрагменти от въздуховода чрез заваряване, ако те са метални, докато дебелината на стените им надвишава 1,5 см. Този метод най-често се използва в промишлени помещения, в които се натрупват вредни газове. В този случай шевовете трябва да са възможно най-стегнати. За поцинковани материали се изисква високо професионално заваряване, за да се избегне корозия в областта на шева.

Зърното

Зърното е част от тръба с повдигнато ребро в средата. Той се вмъква в основната структура. Същото ребро се използва за фиксиране. Друг участък от канала се поставя върху продукта. Съединението е запечатано с метализирана лента.

Свързването на зърното се извършва с помощта на втулка. Диаметърът му е по-голям от основната тръба. Съединителят може да комбинира 2 структурни фрагмента. Реброто в този случай е на вътрешната повърхност на елемента. Този метод се използва за свързване на кръгли канали.

Фланцово


Фланец за съединяване на две части на канала

Според GOST тръбите могат да бъдат свързани с помощта на фланцовия метод. За закрепване на части се използва точково или твърдо заваряване. Фланците са фиксирани помежду си с гайки и болтове, както и с нитове. За да се осигури надеждно запечатване на заваръчния шев, той трябва да бъде боядисан. Между стоманените елементи е поставено уплътнително уплътнение. Макар и ефективни, фланцовите канални връзки са трудоемки и скъпи.

Превръзка

Бандажният метод за присъединяване към структурата е търсен в предприятията на химическата промишленост. Той осигурява висока надеждност на фугата, но самият производствен процес е скъп, поради което е непопулярен за домашна употреба. Бандажът е прикрепен върху свързващия шев. Преди това краищата изискват фланцоване. Мястото на превръзката е запълнено с химически инертен уплътнител. Този метод се използва за свързване на пластмасови канали помежду си.

Вентилационни канали

Вентилационните канали могат да бъдат положени в дебелината на вътрешните стени или направени под формата на странични канали от плочи близо до вътрешните стени и прегради. За изграждането на вертикални канали се използват и специални вентилационни блокове (фиг. 8.7 и 8.8). Не се допуска монтирането на канали във външните стени, за да се избегне кондензация на водни пари от отстранения въздух в тях.

Минималното напречно сечение на вентилационните канали, разположени в дебелината на тухлените стени, е половин тухла на половин тухла (140x140 mm). Дебелината на стените на каналите и дебелината на стените между едноименните канали се приема за не по-малка от половин тухла, следователно най-малката дебелина на вътрешната стена, подходяща за поставяне в нейната дебелина на вентилационния канал е една и половина тухли (фиг. 8.7. А). Дебелината на стените между противоположните канали (захранване и изпускане) трябва да бъде най-малко с размер на тухла (250 мм), със същия размер - половин тухла, а размерите на каналите трябва да са кратни на размера на половин тухла. Разположението на каналите е възможно и във вътрешни стени, които имат дебелина по-малка от 1,5 тухли. Но в този случай е необходимо да се предвиди устройството на вертикална ниша (бразди или жлебове), която след това се запечатва с плоча, последвана от мазилка на стената (фиг. 8.7.в).

При липса на тухлени капитални вътрешни стени се монтират вентилационни панели или се правят канали (вертикални и хоризонтални) от блокове и плочи (шлака-гипс и шлакобетон, бетон и др.).Минималният разрез на страничните канали е 100x150 mm. Страничните канали също могат да се поставят близо до външните стени, но в този случай трябва да има въздушна междина с дебелина най-малко 50 mm между канала и външната стена (Фигура 8.7.g) или слой изолация, термичното съпротивление на което е достатъчно за предотвратяване на кондензация на водна пара в канала.

Въздуховоди за типове вентилационни системи и модели на продукти предимства и недостатъци

Фиг. 8.7. конструкции на вентилационни канали

а - в тухлена стена; b - хоризонтално окачен; в - в браздата на стената, покрита с плоча; d - конфигуриран с вграден гардероб; d - прикрепен (стенен) вертикален; д - в преграда, обшита с листове суха мазилка; g - страничен канал близо до външната стена.

1 - тухлена стена; 2 - шлакови гипсокартонени плоскости; 3 - мазилка; 4 - припокриване; 5 - окачване от стоманена лента и телд = 6 mm; 6 - херметична въздушна междина; 7 - външна стена.

Дизайнерска характеристика на някои вентилационни панели е наличието на канал за транзитно движение на въздуха от подлежащите подове към изпускателната шахта.

Въздуховоди за типове вентилационни системи и модели на продукти предимства и недостатъци

Фиг. 8.8. Вентилационен блок-панел с наклонени канали

1 - изпускателен канал; 2 - вдлъбнатина за инсталиране на жалузи решетка; 3 - телена верига за транспортиране на блокове; 4 - метална армираща мрежа.

Използвано оборудване и материали


Контактна машина за заваряване за ръчно свързване на въздуховод от неръждаема стомана

За да се създаде нипелна връзка на канали или заварено съединение, са необходими следните инструменти и материали:

 • неръждаема стомана;
 • рулетка, маркер;
 • чук, клещи;
 • заместник;
 • инструменти за рязане на метал;
 • уплътнител и пистолет за нанасянето му;
 • заваръчна машина;
 • фрагменти от тръби със съответния диаметър.

Технологията на строителния монтаж трябва да се спазва до най-малкия детайл. Ако комбинирате части от канала без уплътняване, функционалността на системата е нарушена. Свързването на конструкцията с аспиратора се извършва, като се вземе предвид диаметърът на всички части. Преди монтажа на въздуховода се прави чертежът му.

Използване на канализационни тръби

За полагане на въздуховодите се използва поцинкована вентилационна тръба 100 mm и 110 mm. Полимерните части имат еднакви диаметри. Тръбите, предназначени за подреждането на канализационната система (например гофрирането, свързващо изхода на канализацията с тръбата), са с размер 120 mm.

Възниква въпросът, възможно ли е да се използват дренажни тръби и гофри за подреждане на вентилационни канали, защото цената им е много по-ниска?

Тук трябва да се ръководите от следните правила:

 1. Изходът трябва да е по-широк от входящия вентилационен канал. Поради това е силно обезкуражено да се прикрепи 120 мм гофриране към 110 мм вентилация.
 2. Мнозина вярват, че подобен преход не засяга функционалността на вентилацията. Те запечатват фугата с лента, уплътнител и други подобни материали. Въпреки това, въздушният поток, преминаващ през такава стъпка, ще създаде турбуленция, което значително ще намали ефективността на системата.
 3. Ако е необходимо да се оборудва преходът, трябва да използвате адаптери с гладък конус, които ще осигурят безпрепятственото преминаване на въздушния поток.

Канализационните тръби понякога могат да действат като вентилация

Предимства и недостатъци на заварена връзка на въздуховоди


Ако заваряването е направено лошо, то с времето ще се разхлаби.

Завареното съединение е едно цяло и не изисква допълнителни фиксиращи елементи. Той има следните предимства:

 • способността за производство на големи по размер конструкции;
 • намаляване на теглото в сравнение с отливките;
 • висока якост и надеждност на фугата;
 • относително ниска интензивност на труда в домашни условия.

Остатъчен стрес често се появява в заварената връзка.В този случай техническите свойства на метала се променят, което в крайна сметка губи своята якост. Ако заваряването се използва неправилно, шевовете може да са дефектни. След използване на устройството, ставите трябва да бъдат проверени визуално и с помощта на инструменти. Локалното нагряване на метала в зоната, засегната от топлината, може да промени механичните свойства на материала.

Обхват на приложение, обхват на прилагане


Правилният шев осигурява дълготрайна безпроблемна вентилация

Трябва да свържете въздуховоди към аспиратора във всяка стая. Заварените съединения се използват в системи за отстраняване на дим, движение на въздух, наситен с влага или киселинни изпарения. Те са необходими в конструкции, където има високо налягане или циркулират маси с горещ въздух.

Този тип връзка се използва в мазета, тавански етажи. Подходящ е за жилищни и технически помещения. Този тип монтаж на въздуховоди е огнеупорен, издръжлив и запечатан.

Заварената връзка на канала позволява добра вентилация. Работата обаче трябва да се извършва стриктно в съответствие с инструкциите.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни