Изолация на стени с минерална вата отвътре: плюсове и минуси, съвети от експерти


Стъклената вата е вид влакнеста изолация от минерален произход, произвежда се от отпадъци от стъклената промишленост. Има влакнеста структура и прилича на памучна вата. Изолацията със стъклена вата се използва навсякъде, тъй като е ефективен метод за топлоизолация на помещения. Фибростъкловата вълна е удобен и мек материал, запазва добре топлината, осигурява добро поглъщане на звука и е бюджетен материал за изолация.

Най-често памучната вата Isover се използва за сайдинг, за запечатване на кухините между конструктивните елементи. В допълнение, обхватът на приложение на стъклената вата включва стени, тавани, подове на жилищни, промишлени и обществени помещения, изолация на тавани, покриви, тавани, лоджии и балкони. Фибростъкловата минерална вата се използва във вентилируемата фасадна технология, както и за изолация на подове и прегради.

Снимка 1. Стъклена вата - изолация от влакна, направена от отпадъчна стъклена промишленост, често се използва за сайдинг и запечатване на кухини в конструкциите

Изолацията от фибростъкло се предлага в следните форми:

 • меки ролки;
 • полутвърди дъски върху синтетични свързващи вещества с филцов слой;
 • меки постелки;
 • подсилени ролки;
 • кеширана техническа изолация за топлоизолация на тръбопроводи, сред подвидовете има продукти от фолио.

За производството на минерална вата Isover се използват суровини: кварцов пясък, сода, естествен пясък, доломит, боракс, варовик, както и отпадъци от стъкларската промишленост. Като свързващи вещества се използват фенол-алгидни полимери и модифицирана урея. Плътността и размерите на крайния продукт могат да варират. Стъклената вата се продава под формата на ролки или плочи, опаковани в полиетилен. При разгъване се образува голяма дебелина на материала поради разстилането на влакната.

Общо разбиране за стъклената вата

изолация от стъклена вата
Изолацията от минерална вата е един от уникалните строителни материали

Изолацията от минерална вата е един от уникалните строителни материали, направени чрез топене на неорганични стъклени влакна. За да разберете напълно характеристиките на материала, първо трябва да разберете как се произвежда. Още през 1932 г. млад учен Дейл Клайст изобретява странна материя, която по-късно ще бъде наречена минерални плочи или стъклена вата. Тази иновация в строителната индустрия принадлежи на град Илинойс. Дейл също прави опити да заварява блоковете заедно. В резултат той отбеляза, че когато материалът взаимодейства с въздушния поток, той губи дебелината на влакната.

В съвременната технология за производство на плочи най-често се използва промишлено отпадъчно стъкло, например счупени стъклени фрагменти, доломити, пясък, варовик и други. Първото нещо, което правят, е да поставят суровините в специална топилна пещ. След това полутечното вещество образува смес с влакна и стъклени нишки.

Интересно! Дебелината на влакната е приблизително 20 пъти по-тънка от косата на човешката глава.

цена на изолация от стъклена вата
След обработката стъклените нишки се поставят една срещу друга, което ви позволява да създадете материал с високо качество и отлична звукоизолация

След обработката стъклените нишки се поставят една срещу друга, което ви позволява да създадете материал с високо качество и отлична звукоизолация. На последния етап от производството на сместа от фибростъкло е необходимо да се придаде оптимална твърдост и необходимия цвят. Днес има два метода за създаване на фибростъкло:

 • Метод на непрекъснато производство. Тази опция се характеризира с производството на едно влакно, което се изтегля по дължина. Такъв материал е доста тънък и дълъг. Трябва да се отбележи, че външно продуктите много приличат на копринени нишки.
 • Метод на щапелно производство. Тази технология се характеризира с производство чрез надуване на масата с горещ въздух. Такива продукти са външно подобни на вълната и имат малка дължина и ширина.

Внимание! Материали като фибростъкло, фибростъкло, мрежа от фибростъкло, фибростъкло и други са създадени от фибростъкло. Такива продукти са много търсени при строителството и обновяването на сгради.

Основните предимства на стъклената вата

изолационна плоча от стъклена вата цена
Изолацията от стъклена вата има отлични топлоизолационни характеристики

Изолацията от стъклена вата в сравнение с други видове подобни материали има голям списък от предимства. Сред тях трябва да се подчертаят следните показатели и характеристики:

 • Изолацията от стъклена вата има отлични топлоизолационни характеристики. Топлопроводимостта му варира от 0,030 до 0,052 W на mK - тази цифра е почти идентична с тази на въздуха.
 • Плочите имат оптимален индекс на еластичност, което прави възможно не само съхранението на материала в склада, но и транспортирането му на големи разстояния.
 • Висока устойчивост на вибрации;
 • Материалът е екологичен и безопасен;
 • Ниска запалимост;
 • Продуктите не са податливи на гниене и образуване на плесени;
 • Химически устойчив материал;
 • Не са изложени на риск от отрицателен контакт с гризача, тъй като влакната са неподходящи за тяхното хранене;
 • Ниска цена.

Основните недостатъци на стъклената вата

изолация за стени стъклена вата цена
Когато работите със стъклена вата, не забравяйте да спазвате правилата за безопасност.

И въпреки че стъклената вата има ниска цена, която привлича голям брой разработчици, трябва да разберем колко и какви недостатъци има този материал. И така, основните недостатъци включват следните характеристики и показатели:

Кое е по-добре: минерална вата или базалтова вата?

 • Въпреки че цената не е висока, трябва да знаете, че оперативният период ще бъде същият;
 • Материалът е доста чуплив, така че трябва да работите с него много внимателно;
 • Някои производители на стъклена вата все още използват формалдехид като основен материал, който може да бъде опасен за човешкото здраве.
 • При работа със стъклена вата е задължително да се спазват правилата за безопасност, тъй като ако частиците му попаднат върху кожата или лигавицата, това може да причини изгаряния или сърбеж. Ако материалът проникне в дихателните пътища, могат да възникнат сериозни заболявания.

За да избегнете тези многобройни проблеми, трябва да използвате следните защитни средства:

 • Носете специални очила;
 • Използвайте респиратор;
 • Трябва да имате професионални ръкавици на ръцете си;
 • Най-добре е да носите работно облекло.

Внимание! След като приключите цялата работа с материала, наложително е да изхвърлите дрехите, в които сте работили.

Характеристики на вътрешната изолация

За съжаление вътрешната изолация не е толкова ефективна, колкото външната изолация на помещенията, но с правилния подход тя може да бъде добър изход от ситуацията. Основният проблем на този метод е, че самата носеща стена, граничеща с улицата, не се затопля.

ВАЖНО!Така наречената "точка на оросяване" (границата между студената стена и изолационния слой) се измества към повърхността на завършващия слой, което неминуемо води до появата на влага и окончателното разрушаване на стената и довършителния слой. Възможно е да се избегнат тези негативни последици с вътрешна изолация, като се използват специални хидро- и паронепропускливи мембрани.

В същото време, със своите недостатъци, изолацията на стените отвътре има своите положителни страни:

 • такава работа може да се извърши на ръка;
 • изолация на вътрешни стени с минерална вата може да се извърши по всяко време и при всяко време;
 • няма нужда да завършите цялата работа наведнъж - това може да се направи постепенно;
 • с такова устройство изолацията играе ролята на звукоизолация и предотвратява навлизането на чужди улични звуци в къщата.

Плюсове и минуси на методите за изолация

Липса на изолация отвътре - замръзване

Когато се изолира отвътре, не само с минерална вата, но и с който и да е топлоизолатор, стената се оказва защитена от топлина, така че нейната температура намалява.

Освен това, при достатъчно голямо количество изолация, стената може да замръзне. Замразяването на конструкцията винаги е лошо, тъй като за всеки материал има краен брой цикли на замразяване, преди да се разпадне. Още по-лошо е, ако стената замръзне във влажно състояние. В този случай ще бъде така.

Овлажняване, образуване на роса

Стената и изолацията са мокри, появи се плесен
Точка на оросяване - температурата, при която росата пада от въздуха, ще бъде разположена директно на стената. По-точно кондензът може да започне да пада в изолацията, но студената повърхност на стената също ще кондензира вода върху себе си.
И ще има много вода, тя също ще тече към стената от изолацията, особено ако използвате минерална вата.

Отлична „мазна“ плесен и големи колонии гнилостни микроорганизми ще растат на мокра стена. Всичко това ще бъде вътре в стаята, ще се разпространява от мократа рушаща се стена до тавана, подовете ... Жителите ще се нуждаят от средства за спасение.

Опасно е да живеете в помещения, изолирани отвътре с минерална вата

И накрая, когато са изолирани отвътре, топлоизолаторът и облицовката ще заемат част от използваемото пространство. Полезната площ на стаята ще намалее с около квадратен метър. Много е.

Горните недостатъци могат да бъдат заобиколени и изравнени (с изключение на изяждането на използваемата площ). Но само ако минералната вата не се използва за вътрешна изолация.

Минералната вата се овлажнява, натрупва вода

Минералната вата не е подходяща за изолация отвътре, дори в принудителни ситуации поради своите свойства. Тази изолация перфектно пропуска водни пари през себе си и може да натрупва вода вътре, ставайки просто мокра.

Ясно е, че когато се изолира отвътре, изолацията ще се намокри поради точката на оросяване в нея и липсата на вентилация. Последствията са известни.

Minvata - универсална изолация за външна изолация

Материалът се състои от най-малките влакна от базалт или други минерали. Също така се прави от доменни шлаки и силикати (стъклена вата), тези проби са по-евтини. За свързване на влакната заедно се използват фенолформалдехидни смоли, същите като при производството на ПДЧ.

Добрата топлоизолация на минералната вата се дължи на въздуха, задържан между многото преплетени влакна. Ако въздухът се измести от водата, поне частично, необходимите топлоизолационни качества ще изчезнат.

Дори леко повишаване на влажността (с 2%) на тази изолация води до значително намаляване (до 8%) на нейните топлоизолационни свойства.

Технология на производство на стъклена вата

отзиви за изолация от стъклена вата
За производството на стъклена вата се използват най-често срещаните материали като пясък, варовик, сонда, сода, доломит.

За производството на стъклена вата се използват най-често срещаните материали като пясък, варовик, сонда, сода, доломит. Ето защо цената на продуктите е ниска. В съвременните технологии се добавя около 80 процента от стъкло. Всички необходими елементи, които трябва да се разтопят, се изсипват в специален бункер. В устройството температурата трябва да достигне 1400 градуса - това е необходимо, за да се получи материалът с всички присъщи му физически способности.

Самият процес на образуване на влакна трябва да бъде придружен от обработка с полимери и аерозоли. Обикновено всички компоненти се свързват с помощта на специални полимери, например фенолен алдехид или модифицирана урея.След това импрегнираната прежда попада върху ролките, където претърпява няколко нива на подравняване. Последващият процес е полимеризация, която протича при температура около 250 градуса. Високата степен действа като отличен катализатор за насърчаване на полимерни образувания. Паралелно с това се изпарява излишната влага. След приключване на тази процедура материалът се оцветява в жълто с кехлибарен оттенък и получава оптималната твърдост.

Внимание! След това материалът трябва да се охлади. В този случай е необходимо температурата на стъклената вата да се доведе до оптималната стайна среда. Следващата стъпка е рязането на продукти.

Свойства на стъклената вата

изолация за стени от стъклена вата
Днес стъклената вата е много популярна не само поради факта, че цената й е по-ниска от другите материали, но и поради отличното й качество.

Днес стъклената вата е много популярна не само поради факта, че цената й е по-ниска от другите материали, но и поради отличното й качество. Веществото може да се използва за изолация на всякакъв вид сгради. Защо продуктите се търсят много, нека се опитаме да разберем.

Стъклената вата е вид минерална вата, която се характеризира с влакнеста структура и се използва за топлоизолация на сгради. Струва си да се отбележи, че те създават материал, базиран на същите елементи като обикновеното стъкло. Една от характеристиките на стъклената вата е високият процент на химическа устойчивост.

Направи си сам изолация на рамкова къща

Внимание! Когато материалът е в насипно състояние, плътността му е под 130 кг на кубичен метър. м.

Изолирана къща със стъклена вата ще се различава от същата изолация, само с минерална вата. Влакното на материала в повечето случаи не надвишава дебелина от 15 микрона, но дължината им е по-голяма от тази на други подобни елементи. Именно това свойство позволява на произведения предмет от стъклена вата да стои много по-дълго, тъй като се получава високо ниво на еластичност и здравина.

Ефекти върху здравето на изолиращите фибростъкло

След проучвания в Европа за потенциалните опасни ефекти на минералната вата е издадена директивата на ЕС от 1997 г. Той изследва сортовете минерална вата според степента на канцерогенна опасност: втората група на класификатора означава наличие на потенциално опасни дразнители, т.е. дразнители, а третата група - че събраните данни са недостатъчни за цялостно заключение относно канцерогенност. Основните критерии, по които се разграничава степента на опасност за здравето, са размерът на влакната и съдържанието на оксиди на алкалоземни и алкални метали.

През 2001 г. IARC (Международна агенция за изследване на рака) докладва за анализа на канцерогенността на изолацията от фибростъкло - тя е в третата група по отношение на опасността за човешкото здраве. Означава, че няма достатъчно доказателства за мутагенен ефект върху клетките на живия организъм.

Инсталация от стъклена вата

Нанасяне на стъклена вата

изолация от валцована стъклена вата
Атрактивна цена и високо качество обръща внимание на стъклената вата на голям брой разработчици и специалисти

Атрактивната цена и високото качество привлича вниманието на голям брой разработчици и специалисти към стъклената вата. Универсалните характеристики дават възможност за безопасно използване на материала в различни клонове на човешката дейност. Тези качества включват следните показатели:

 • Практичността на стъклената вата;
 • Не е податлив на процеси на гниене и изгаряне;
 • Стъклената вата не абсорбира течността;
 • Отличен показател за плътност и термична устойчивост;

Днес фибростъклото може да се види в голямо разнообразие от човешки сфери, например строителство, електротехника, корабостроене и други. В повечето случаи се произвежда на рула или твърди плочи. Тази форма ви позволява да извършвате монтажни работи с лекота.В строителната индустрия се използва за изолация и звукоизолация.

Фибростъклото обикновено се прави на рула, твърди плочи или рогозки. Това е много удобен материал за монтаж, който може лесно да се реже, огъва, придавайки необходимата форма. Между другото, в съвременните технологии микробусите и лодките са направени от фибростъкло. С помощта на специален гел можете да направите повърхността на материала гладка и лъскава. Така се запознахме със стъклена вата. Той е много лесен за използване, но основното е да се придържате към всички правила за безопасност.

Какво да направите в случай на нараняване от фибростъкло

Конкретните недостатъци на топлоизолацията от стъклена вата са високата степен на чупливост на влакната. Води до образуването на най-фините и остри счупвания, които проникват в човешката кожа, в резултат на което започва да сърби. Части от стъклена вата от изолационния слой могат да проникнат в дрехите, след което са почти невъзможни за отстраняване. Специалистите, работещи с изолация от фибростъкло, носят плътни гащеризони, не позволяват образуването на отворена кожа, нуждаят се от респиратор, очила и ръкавици. Много е опасно частиците от фибростъкло да попаднат в очите и белите дробове и неизбежно ще раздразнят органите.

Съществуват правила за първа помощ при неуспешно боравене с изолационните фибростъкло:

 • контакт със стъклена вата с кожата забранено е разресването на сърбящи места;
 • частиците се изтръскват много внимателно от косата, след това затварят очи и спускат главата си във вана или голям съд без вода, отърсват ги с движение на врата;
 • вземането на студен душ без никакви препарати и кърпи под силно налягане на водата е следващата стъпка; горещата вода разширява порите, така че не се използва;
 • ако дразнител от фибростъкло попадне в очите, те трябва изплакнете със студена вода, след което е наложително да се консултирате с офталмолог, може би дори да се обадите на линейка или да отидете на очна операция, ако се чувствате зле;
 • ако човек е вдишал фрагменти от стъклена вата, са се появили симптоми на задух и кашлица, определено трябва да посетите лекар;
 • замърсеното облекло се изхвърля, тъй като дори многократното измиване няма да премахне напълно остатъците от стъклена вата.

Защитно оборудване за монтаж на стъклена вата

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни