Експертен анализ на свойствата на базалтовата изолация с подробни инструкции за извършване на работа с този материал

Форми на топлоизолационни материали от минерална вата

Почти всеки вид минерална вата може да се произвежда под различни форми, което компенсира първоначалните недостатъци на материала и го прави удобен за използване за определени цели. Списъкът с най-често срещаните е както следва:

 • Плочи. Компресираната минерална вата може да бъде под формата на твърди плочи, които са удобни за използване като част от популярните в момента сандвич изолационни системи.
 • Двуслойни плочи. В този случай първият слой има поддържаща функция, придаваща допълнителна твърдост на материала, докато вторият (вътрешен) слой осигурява основната топлоизолация. Отличен за външна изолация, особено в комбинация с декоративна или топлоизолационна мазилка.
 • Ламеларни плочи. Характеристика на този формат е перпендикулярното разположение на влакната спрямо повърхностната равнина. В резултат на това топлоизолационните свойства са малко стеснени, но материалът придобива по-голяма пластичност, което прави възможно активното му използване при изолиране на повърхности със сложни форми.
 • Ламинирани плочи. От едната страна такива продукти са покрити със слой от полимер или фибростъкло, което дава на материала допълнителна защита срещу разрушаване под въздействието на въздушни течения и конденз. Също така често се използва в сандвич системи.
 • Плочи с фолио слой. Един слой фолио, фиксиран с мрежа от фибростъкло, действа като парна бариера, необходима за външна изолация.
 • Кабелни постелки. Този гъвкав материал е най-често подходящ за топлоизолация на тавани и тавански помещения. Преди употреба, ролките от шевове трябва да се оставят разгънати за известно време, за да придобият първоначалната си форма.
 • Гранули от минерална вата. Отпадъците от производството на един вид каменна вата също могат да бъдат добър изолационен материал. Те намират своето приложение в специфична духаща изолация, която се изпълнява в случай, че не е възможно да се демонтира декоративната декорация на стената.

Плочи от минерална вата със синтетично свързващо вещество

За марките минерална вата и къде се използва всяка от тях

Минералната вата се произвежда под формата на плочи и рогозки. Те се използват за изолация на покриви, тавани и подове, вътрешни стени и прегради. Можете да работите както с плоски, така и с нестандартни повърхности. Трудности при използването на този материал обикновено не възникват. Тъй като плътността на минералната вата може да бъде различна, в съответствие с този параметър се различават няколко степени от нея. Допълнителни подробности за всеки от тях.

Марка минерална вата P-75

Плътността на този материал е 75 килограма на кубичен метър. Той е подходящ за изолиране на хоризонтални повърхности, които не са подложени на големи натоварвания. По-специално, това са тавански пространства, както и някои видове покриви. За да се запази топлината, тръбите на отоплителните централи също са увити с памучна вата от тази марка, както и газови и нефтени тръби. Производителите произвеждат минерална вата с по-ниска плътност, но тя може да се използва само там, където изобщо няма натоварвания.

Минерална вата марка P-125

Материал с плътност 125 килограма на кубичен метър е подходящ за изолация на пода или тавана, както и прегради и стени вътре в помещенията. В ниски къщи от тухли, експандиран глинен бетон или газобетон такава вълна може да се превърне във вътрешния слой на стена, състояща се от три слоя. Материалът на тази марка също има добри звукоизолационни свойства. Използвайки го, можете не само да изолирате сградата, но и да предпазите от шум.

Марка Minvata PZh-175

Този материал е не само плътен, но също така има повишена твърдост. Обикновено се използва за топлоизолация на подове и стени от стоманобетон или профилирана ламарина.

Марка Minvata PPZh-200

Това съкращение означава, че плочата от минерална вата има повишена твърдост. Използва се в същите случаи като предишната марка. Единствената разлика е, че марката PPZh-200 може да се използва и като допълнителна защита срещу пожар.

Таванското помещение е изолирано с парчета каменна вата.

Допълнителни модификации

При създаването на топлоизолация за наклонени и вертикални повърхности се изпълнява многослойна и доста сложна система, състояща се от предно стъкло, влага и пароизолация.

Минералната вата с фолио е чудесна за предотвратяване на изтичане на топлина, доколкото е възможно

За да се улесни инсталирането на такава конструкция, ще помогнат специални постелки от минерални влакна, които са оборудвани с допълнителни слоеве, направени според принципа:

 • ламиниране - фибростъкло или полимерен тънък филм предотвратява издухването на влакна от общия слой от вятъра;
 • фолиране - предотвратява навлизането на влага в средата на изолацията, топлината се задържа в помещението поради отражението му от огледалната повърхност;
 • създаване на външен битумен слой, който действа като хидроизолационна защита.

Плочите от минерална вата са универсални и многофункционални, благодарение на които са намерили огромен обхват на употреба. Познавайки елементарните характеристики и техническите параметри, можете самостоятелно да изберете топлоизолатор за подреждане на жилищно пространство.

Дъската от минерална вата е топлоизолационен материал, изработен от минерална вата и синтетично свързващо вещество. Миниплаката е устойчива на високи температури и ако е направена от естествени скали, те ще започнат да се топят едва след два часа излагане на температура от хиляда градуса. Освен това плочата от минерална вата е устойчива на повечето агресивни химични вещества: основи, масла, разтворители. Плочите от минерална вата (минерална вата) имат различна твърдост и плътност. Друго предимство е високият коефициент на паропропускливост, който прави възможно свободното проникване във водната пара. Това помага да се предпази материалът от образуване на влага, което може да доведе до разпространение на мухъл и различни вредители.

Предимствата на плочата от минерална вата включват следното: - Ниска абсорбция на влага - не повече от 1,5%. - Пълна негоримост. - Лекота и лекота на използване. Материалът не се нуждае от специални крепежни елементи, лесно се реже и полага. - Влакнестата структура осигурява еластичност и висока якост на материала. - Без деформация дори при големи натоварвания. - Благодарение на влакнестата структура, такава дъска е добър звукоизолатор. Това качество е много полезно в индустриалното строителство, тъй като звукоизолационните свойства спомагат за намаляване на дебелината на монтираната изолация. - Трайност. Материалът изпълнява функциите си до 25 години. - Екологичност. - Високи топлоизолационни свойства.

Използване на плочи от минерална вата

Дъските от минерална вата се различават по степента на твърдост. По този начин се различават меките, полутвърди и твърди плочи. В строителството по-често се използват полутвърди и твърди: първият за топлоизолация на стенни прегради, покриви и в многослойни системи, а вторият за топлоизолация на покриви, фасади, подове. Меките плочи се използват главно за топлоизолация на комуникациите.

- Жилищно строителство. Minplate е най-често срещаната изолация за къща; тя се използва за изолация на всички части на сградата, включително пода и мазето. - Изолация на подове. - Затопляне на междустроителните пространства. - Топлоизолация на фасадата. - Изолация на покрива и тавана. - Изолация на водоснабдително и отоплително оборудване, както и водопроводно оборудване и тръбопроводи.- Индустриално инженерство.

Този материал може да се използва както за новопостроени къщи, така и за тези, които вече се използват. Днес плочите от минерална вата са най-безопасният, екологичен и ефективен топло- и звукоизолатор.

Няколко съвета за избор на минерална вата

Ние изброяваме производителите, които произвеждат минерална вата с отлично качество. Това са по-специално „URSA“, „ISOVER“, „PAROC“, „Rockwool“. Минералната вата от Германия се счита за една от най-добрите. Ако сте я срещнали в магазин, купете го смело. В крайна сметка никоя друга държава от ЕС няма такива придирчиви сертифициращи органи. Така че не напразно казват, че немското качество говори само за себе си.

Цената на минералната вата зависи от нейната плътност. Колкото по-висок е този показател, толкова по-трудно е да се произведе материалът и толкова повече изходен материал се изисква при производството му. Това е очевидно - в края на краищата, с увеличаване на плътността, броят на влакната също се увеличава.

Въпреки че шлаката и стъклената вата се предлагат на примамливо ниски цени, помислете внимателно, преди да ги закупите. Тези материали и като звукоизолатори са много посредствени и не задържат много добре топлината. Но по време на инсталацията няма проблеми - ако стъклената вата попадне върху кожата, след това засегнатото място ще се възпали и сърби дълго време.

Консултирайте се с вашия търговец за посоката на зърното на материала. Ако те вървят вертикално, тогава минералната вата ще запази по-добре топлината и ще предпази от шум. Когато влакната са подредени произволно, материалът става по-траен, издържайки на значителни динамични натоварвания.

Проверете дали този продукт е произведен в съответствие с GOST - това е посочено на опаковката. Така че, плочите от минерална вата са направени в съответствие с ГОСТ 9573-96, жични рогозки - в съответствие с ГОСТ 21880-94 и плочи PPZh - в съответствие с ГОСТ 22950-95.

Сега за такъв важен детайл като размера на минералната вата. Когато дойдете в магазина, за да купите този материал, внимателно проучете неговите характеристики и след това помолете продавача да отвори опаковката. Не слушайте уверенията, че размерът на плочите е наистина 5 сантиметра, нито повече, нито по-малко. По-добре да се убедите в това лично.

srbu.ru

Въведение в топлопроводимостта

Адекватната изолация на продуктите от картон от минерална вата, предотвратяваща изтичането на топлина, се осигурява от специална влакнеста структура. Ако разгледаме специфичните му показатели, тогава те зависят от предназначението и вида на материала и варират от 0,036 до 0,042 W / (m * K). В този случай температурният режим е представен от 10-25 ° C.

Стойност на пожароустойчивост

Една от редките отличителни черти на минералната вата е нейната устойчивост на огън. Използва се като изолационен слой за жилищно пространство, той няма да се запали от случайна искра или късо съединение в електрически проводник. В случай на пожар той предотвратява разпространението на огъня.

Поради своите свойства минералната вата се използва за изолиране на помещения, където се съхраняват различни запалими вещества.

Ако разгледаме специални продукти, съдържащи базалт, те могат да издържат на действието на открит огън (до + 1000 ° C) в продължение на няколко часа, но при условие, че в процеса на създаване на плочите не са използвани пълнители на основата на синтетични горими компоненти.

Показатели за плътност

Твърдостта е важен показател на плочите от минерална вата, който, заедно с устойчивостта на промени в деформацията на фона на външни натоварвания, зависи от плътността на материала. По плътност е обичайно да се класифицира описаната топлоизолация:

 • твърдите плочи са представени от марките PT-250, PT-220, PT-300, характеризиращи се със стойност от 220-300 kg / m³;
 • продукти с повишена твърдост - марки ППЖ-200, ППЖ-180, ППЖ-160, индексът на якост достига 160-210 кг / м³;
 • меките плочи се представят с плътност 40-55 kg / m³, най-популярните маркировки са PM-50, PM-40;
 • твърди плочи - 100-150 кг / м³, категорията включва марки ПЖ-120, ПЖ-100, ПЖ-140;
 • полутвърди устройства за изолация - 60-90 kg / m³, маркирани PP-80, PP-70, PP-60.

Плочи от минерална вата със синтетично свързващо вещество
Плътността на минералната вата се избира въз основа на областта на нейното приложение.

Устойчивост на влага и паропропускливост

Минералната вата е способна да абсорбира излишната влага, в резултат на което нейните свойства по отношение на якостта и трайността се влошават. Но заместването на течността с въздушни маси води до силно увеличаване на топлопроводимостта, следователно експлоатационните свойства на плочите се влошават.

Най-добрият вариант е използването на специални пълнители на етапа на производство, които хидрофобизират крайния продукт. Настоящият GOST показва, че нивото на влагоустойчивост на плочите от минерална вата трябва да варира между 4-7 pH.

Плочи от минерална вата със синтетично свързващо вещество
Минералната вата има отлични акустични свойства и ви позволява да подобрите въздушната шумоизолация на помещенията.

Що се отнася до паропропускливостта, минералната вата има най-високата скорост в сравнение с други нагреватели - 480 × 10−6 g / (m × h × Pa). Изолационните конструкции, които нямат пароизолация (материал за довършване на външни стени под мазилка) или са оборудвани с газопропусклив слой, оптимално запазват нормалния газообмен. В резултат на това вътре в стаята се създава благоприятен микроклимат.

Технически параметри и видове

Постелките, направени от минерални влакна, се различават по технически характеристики, които зависят от плътността на продукта, местоположението на влакнестите суровини и качеството на участващите суровини.

Експертите съветват, когато избирате изолация, да вземете предвид спецификата на обхвата на приложение, да го сравните със свойствата на необходимия продукт.

Плочи от минерална вата със синтетично свързващо вещество
Експертите съветват, когато избирате нагревател, да вземете предвид спецификата на обхвата на приложение, да го сравните със свойствата на необходимия продукт

Що се отнася до разнообразието от минерални плочи за пода, тавана и стените, то е представено от шлака, стъклена вата и каменна вата. Струва си да се спрем на всеки вариант по-подробно:

 1. Стъклената вата е най-достъпната изолация в тази серия. Първоначалната суровина е варовик, доломит, сода, пясък, боракс. От всичко това влакното се произвежда в 5-15 микрона, достигайки дебелина 15-50 мм. Допустимият температурен диапазон, при който е разрешено използването на материала, варира от -60 до + 450 ° C. С течение на времето стъклената вата може да се тортира, което води до намаляване на нейната топлинно-екранираща функция. В процеса на работа този крехък материал се разпада, така че е наложително да се използват защитни средства. Предотвратяването на навлизането на стъклен прах в помещението се осигурява от специална бариера срещу пара.
 2. Шлаковата вълна се отличава с нисък показател за екологична безопасност, тъй като се произвежда от шлака от доменни пещи. Поради тази функция изолацията не се препоръчва за монтаж в жилищни помещения. Дебелина на влакното достига 4-12 микрона, дължината му е 16 мм.
 3. Най-безопасната и ефективна е базалтовата версия на минералната вата като топлоизолатор. Материалът не се рони, не прониква във въздуха във вътрешността на помещението, има висока степен на износване, издръжлив е и огнеустойчив. Ако фенолформалдехидните смоли не участват в производствения процес, базалтовите плочи могат да се нарекат напълно екологични. Техният съществен недостатък е високата им цена.

Ако разгледаме структурната характеристика на мини плочите, тогава те се отличават с хаотично или ламеларно разположение на влакната.

Стъклена вата.

За производството на стъклена вата се използват пясък, варовик, боракс (етибор) и сода - общи компоненти за производството на стъкло. Всичко това се излива в специален бункер, където се топи при температура около 1400 ° C, а след това полученото стъкло се прекарва през центрофуги и влиза в специални центрофуги, където се издухва с пара за получаване на тънки стъклени нишки.

Процесът на образуване на влакна е придружен от обработка с полимерни свързващи вещества. След това получената маса се формова и продухва при температура 250 ° C, за да изсъхне и да се образуват полимерни връзки. След полимеризацията вълнените влакна стават твърди и придобиват кехлибареножълт цвят. След това памучната вата се охлажда, нарязва и опакова.

Дебелината на влакната от стъклена вата е от 5 до 15 микрона, а дължината е от 15 до 50 мм. Тези размери на влакната придават на стъклената вата механична якост, устойчивост и ниска топлопроводимост. Слой вълна с дебелина 5 см по отношение на термичната устойчивост съответства на тухлена зидария с дебелина 1 метър.

Температурният диапазон, при който стъклената вата запазва свойствата си, е от -60 до +450 ° C. Плътността не надвишава 130 kg / m3.

Ползи.

 • Притежава добра топлопроводимост: 0,038 - 0,046 W / m · K;
 • Добро звукопоглъщане;
 • Стъклената вата има много висока химическа устойчивост;
 • Не изгаря и не тлее;
 • Той не се свива при продължителна експлоатация и влакната му не се рушат дори при продължителни вибрации.
 • Абсорбира добре звука, ниско хигроскопичен е, устойчив на замръзване.
 • Силата на влакната от стъклена вата е по-висока от тази на базалтовата вата.

Недостатъци.

 • Основният недостатък на стъклената вата е нейната висока крехкост. Тези тънки и остри фрагменти от влакна лесно проникват в тъканта на облеклото и причиняват силен сърбеж по кожата. Изключително нежелателно е да се диша въздух, съдържащ частици от стъклени влакна. Необходимо е да работите с този материал в гащеризони от плътна тъкан, ръкавици, респиратор и очила.
 • Ниска топлоустойчивост на стъклената вата. При температури над 450 ° C той започва да се разпада и да губи свойствата си.

По принцип стъклената вата се използва за топлоизолация на конструкции с повърхностна температура от -60 ° C до 450 ° C.

Строителна изолация IZOMIN

На базата на базалтови влакна, получени чрез топене на скали, се произвежда широка гама от топло- и звукоизолационни продукти за използване в различни конструктивни елементи (покриви, прегради, стени, подове и др.) На сгради и конструкции за различни цели. Качеството на продуктите напълно отговаря на международните стандарти. Всички продукти IZOMIN принадлежат към групата на негорими материали и съдържат водоотблъскващи добавки. Продуктите са опаковани в найлоново фолио.

Име на продукта Препоръчителна област на приложение Плътност (kg / m3) Габаритни размери, mm) Топлопроводимост при 250C (W / m • K), не повече Якост на натиск при 10% линейна деформация (kPa), не по-малко Поглъщане на вода при пълно потапяне в обем (%), не повече Съдържание на тегловни органични вещества, (%), не повече Масова влага (%), не повече Сила на отлепване на слоевете (kPa), не по-малка Пропускливост на водната пара (mg / m • h • Pa) Клас на запалимост съгласно GOST 30244
Светлина Izomin Като ненатоварена топло- и звукоизолация на хоризонтални, вертикални и наклонени обвивки на сгради от всички видове сгради, включително нискоетажни и вилни отделни сгради. 35 50 1000x500x50-200 1000x500x50-200 0.037 0.036 — — 2,0 2,0 2,5 2,5 1,0 1,0 — — 0,38 0,38 NG NG
Изомин Кавити Като ненатоварена топло- и звукоизолация на хоризонтални, вертикални и наклонени ограждащи конструкции на сгради от всички видове сгради, включително за монтаж на подове, тавани, вътрешни прегради.Като нагревател в ограждащи конструкции от лек рамков тип. Като среден топлоизолационен слой в трислойни леки стени на нискоетажни сгради от тухли, керамзитобетон, газобетон и други блокове. 60 70 1000x500x50-200 1000x500x50-200 0,036 0,036 3,0 3,5 2,0 2,0 3,0 3,0 1,0 1,0 — — 0,38 0,38 НГ НГ
Изомин Венти От външната страна на всички видове сгради като топло- и звукоизолационен слой при инсталиране на фасадни конструкции с вентилирана междина. 80 90 100 1000x500x50-200 1000x500x50-200 1000x500x50-200 0,035 0,035 0,035 6,0 17,5 20,0 1,5 1,5 1,5 3,5 3,5 3,5 1,0 1,0 1,0 2,5 5,0 5,5 0,37 0,37 0,37 НГ НГ НГ
Измин фасада От външната страна на всички видове сгради като топло и звукоизолиращ слой, последван от мазилка или нанасяне на защитен покривен слой. 150 160 175 1000x500x20-100 1000x500x20-100 1000x500x20-100 0,037 0,037 0,038 40,0 50,0 60,0 1,5 1,5 1,5 4,5 4,5 4,5 1,0 1,0 1,0 10,0 11,0 12,0 0,37 0,37 0,37 НГ НГ НГ
Изомин Руф-Н Като по-нисък топло- и звукоизолационен слой при многослойни покрития на плоски покриви, включително при полагане върху повърхност без циментова замазка. Препоръчва се използването на плочи Izomin RUF-N в комбинация с плочи Izomin RUF-V. 110 120 130 1000x500x40-150 1000x500x40-150 1000x500x40-150 0,035 0,035 0,036 24,0 28,0 33,0 1,5 1,5 1,5 3,5 4,0 4,0 1,0 1,0 1,0 5,5 6,0 6,5 0,37 0,37 0,37 НГ НГ НГ
Изомин-Руф Като топло- и звукоизолационен слой при плоски покривни покрития, включително при полагане върху повърхност без циментова замазка. 140 150 160 1000x500x40-120 1000x500x40-120 1000x500x40-120 0,037 0,037 0,037 35,0 40,0 50,0 1,5 1,5 1,5 4,5 4,5 4,5 1,0 1,0 1,0 7,5 8,0 9,0 0,37 0,37 0,37 НГ НГ НГ
Изомин Руф-V Като горен топло- и звукоизолационен слой при многослойни покрития на плоски покриви, включително при полагане върху повърхност без циментова замазка. Препоръчва се използването на плочи Izomin RUF-V в комбинация с плочи Izomin RUF-N. 180 190 200 1000x500x30-60 1000x500x30-60 1000x500x30-60 0,038 0,038 0,038 62,0 65,0 70,0 1,5 1,5 1,5 4,5 4,5 4,5 1,0 1,0 1,0 10,0 11,0 12,0 0,37 0,37 0,37 НГ НГ НГ

По споразумение с клиента е възможно да се произвеждат продукти с нестандартни размери, в диапазон от дължини до 2000 мм и ширини до 1000 мм.

Шлакова вълна.


Суровината за производството на шлакова вълна са шлаковите отпадъци от доменната металургия. Технологията на производство е много подобна на метода за производство на каменна вата.
Дебелината на влакната е шлакова от 4 до 12 микрона, дължината е до 16 мм. Плътност от 75 до 400 кг / м3.

недостатъци

 • Достатъчно ниска максимална работна температура до 300 ° C. С повишаване на температурата влакната се синтероват и губят свойствата си. Сама по себе си шлаковата вълна не изгаря, но в случай на пожар първо ще се стопи.
 • Не много добри показатели за топлопроводимост 0,46 - 0,48 W / m · K;
 • Не е издръжлив, експлоатационен живот 10 - 15 години, след което се срутва и губи свойствата си;
 • Абсорбира добре влагата;
 • Съдържа компоненти с остатъчна киселинност, следователно, когато влагата влезе, процесът на образуване на киселина и появата на агресивна среда за металите може да започне. Поради това не се използва там, където може да присъства влага.
 • Влакната са чупливи и бодливи, като кражба на влакна.

Предимства.

 • Единственото предимство на този материал е ниската му цена. Това беше най-разпространеният изолационен материал в съветското минало.

Понастоящем, като се вземат предвид недостатъците и появата на алтернативи, той бързо губи и без това незначителните си позиции на пазара на минерални изолации.

Таблицата показва сравнителните характеристики

различни видове минерална вата.

ХарактеристикаШлакаСтъклена ватаКаменна вата
Коефициент на топлопроводимост, W / (m2 * K)0,46 – 0,480,038 – 0,0460,035 – 0,042
Температурен обхват на използване, ° С— 60 … 250-60 … 450-180 … 600
Клас на пожароустойчивост (NG / G)негоримнегоримнегорим
Коефициент на звукопоглъщане0,75 … 0,820,8 … 0,920,75 … 0,95
Поглъщане на влага, (% от масата за 24 часа)< 1,9< 1,7< 0,095
Топлинен капацитет, J / kg * K100010501050
Количеството на свързващите компоненти,% от теглото2,5 … 102,5 … 102,5 … 10

Сравнителни технически характеристики на минералната плоча

Днес се произвеждат голям брой надеждни топлозащитни материали. Таблицата показва техническите характеристики на три често срещани изолатори от ново поколение:

 • плочи от синтетична полимерна пяна;
 • разпенен полистирол;
 • минерални плочи за стена (фасада) изолация "Isover".
Показатели и материалиПенопласт PSB-S 15Пенополистиролни плочи TechnoplexПредна плоча Isover
Плътност, kg / m38-1028-3534-165
Устойчивост на компресия, kPa50025045
Якост на огъване, МРа0,070,3-0,7
Якост на опън, kPa4-15
Топлопроводимост, W / m * K0,0370,0290,037-0,053
Поглъщане на вода за 24 часа, кг / м20,010,21
ЗапалимостG3G4негорим
Допълнително: средна цена на м234-84198140

Сравнителният анализ показва, че при подобни показатели минералната изолация е огнеустойчива, различава се в променливостта на плътността, има по-добра компресионна способност, което е полезно за опаковане и транспорт. Цената на мин. Плоча (50 мм) Isover е за предпочитане пред цената на иновативната полистиролова пяна Technoplex. Недостатъците включват относително висока абсорбция на вода и голяма маса.

Кой производител трябва да изберете?

Изолаторите на търговската марка Isover се отличават с иновативни технологии за производство на безвреден, непрашен памук, съчетаващ мекота, еластичност и здравина. Компанията е световен лидер по отношение на обемите на производство и единственият производител на плочи от минерална вата, представен в Руската федерация.

Miniplates "Ursa" (марката на испанския концерн Uralita, който има 3 производствени обекта в Русия) е гъвкавост и най-добро представяне: външната и вътрешната изолация от тях е лесна за инсталиране / демонтиране; безопасност и издръжливост. Структурата на конгломератите от щапелни (нарязани) влакна придава специални химични и физични свойства на топлоизолационните слоеве от минерална вата Ursa:

 • ниско специфично тегло;
 • стабилност на показателите за якост;
 • пластичност на повърхността.

Датският (буквално каменна вата) е най-старият производител на базалтова вълна (от 1937 г.). Днес има над 20 високотехнологични предприятия в 15 страни, произвеждащи мини плочи за всякакви конструкции, издигнати в жилищно и промишлено строителство.

За разлика от фибростъкловите материали, минералната базалтова плоча Rockwool представлява обемно платно, образувано от произволно заплетени влакна с множество точки на пресичане на нишките. Тази структура придава здравина и стабилност на материала със значителна гъвкавост.

Разходите

Средните цени на горните марки са представени в таблицата:

ИмеПриложениеРазмери, ммЦена на м2, рубли
ДължинаШиринаДебелина
Isover (каменни влакна)
Isover OptimalНенатоварени повърхности1000500100199,58
Isover VentiФасади за завеси1200600100398,36
Izover фасадаФасади за шпакловане1200600100654,05
Isover Ruf N Optimal1200600100420,53
Ursa Geo (фибростъкло)
Ursa Geo WireframeРамкови конструкции100060050152,00
Ursa Geo P-15Подове, прегради12506005070,00
Ursa Geo (универсален)Стени, за частни жилища10006005066,50
Минерална плоча Rockwool
Фасадни фасовеВъншни стени, измазани100060050343,75
Light Butts ScandicТоплоизолация универсална1200600100161,81
Акустични фасовеВътрешна звукоизолация100060050111,50

Възможностите на водещите фабрики правят възможно производството на широка гама от стандартни размери в компактен пакет, който е удобен за транспортиране.

Цената на материалите надвишава всички други разходи в размер на финансовите разходи за изолация. Трябва обаче да се вземе предвид зависимостта на общите разходи от вида на инсталационната работа. Пръскането на течна пяна на единица площ, например, струва 1200 рубли. Удобството и относителната евтиност на монтажа на минерални плочи - от 80 рубли / м2 (шумоизолация на пода) до 300 рубли / м2 (защита на покрива) - прави използването им най-ефективно.

Основни свойства

При избора на изолационен материал за стени, под, таван и покривни повърхности трябва да се вземат предвид неговите топлоизолационни характеристики.

От не малко значение е класът на огнеустойчивост, паропропускливост, устойчивост на влага. Във всички тези отношения минералната вата превъзхожда много конкуриращи се материали и тя също принадлежи към бюджетната категория.

Във всички тези отношения минералната вата превъзхожда много конкуриращи се материали и тя също принадлежи към бюджетната категория.

Плочи от минерална вата със синтетично свързващо вещество
Плочите от минерална вата често се използват за изолиране на тавани, тавани, стени и покриви

При започване на избора на изолация от минерална вата е необходимо да се разберат основните критерии, по които се оценява неговата годност за използване при определени условия. Влакната на материала имат редица предимства:

висока якост, която се влияе от плътността на плочата; незначително тегло, което е много важно за предотвратяване на претоварване на създадената конструкция; предотвратяване на процесите на гниене и образуването на гъбички; плашене на малки вредители; огнеустойчивост; експлоатационен живот до 50 години.

Каменна вата - оптималният топлоизолатор

Сред всички изброени сортове минерална вата, каменната вата се счита за най-безопасната, включително по отношение на запалимостта. Влакната на материала са подобни по размер на шлаковите влакна, но за разлика от първите, те изобщо не са опасни, не изискват специална защита по време на монтажа.

Топлопроводимостта на каменната вата е минимална, а точката на топене достига 600 градуса по Целзий.

Подобрена версия на каменна вата е габро или диабаза базалтова изолация. За разлика от камъка, базалтът допълнително включва доменни шлаки и минерални компоненти:

 • доломит;
 • глина;
 • варовик.

Поради примесите изолацията демонстрира по-високи скорости на потока. Освен това в базалтовата минерална вата почти няма формалдехидна смола, което намалява риска от изпаряване на фенол, макар и на фона на намаляване на способността да издържат на влага.

Тъй като в базалтовата минерална вата почти няма компоненти, нестабилни към високи температури, материалът е в състояние да запази своята функционалност при нагряване до 1000 градуса по Целзий.

Както каменната минерална вата, така и базалтът, при температурите на топене, декларирани от производителя, не изгарят, а само се топят, което не може да се каже за стъклена и шлакова вата.

Правилно значение на маркировката

Настоящите стандарти и разпоредби предполагат разделянето на плочите от минерална вата. Техните подвидове са маркирани със съответните марки:

 1. Изолация P-150 е приложима като шумо и топлоизолация на покрива, има висока степен на огнеустойчивост. Параметърът на коефициента на компресия е 2%, якост - 0,01 МРа и повече, плътност - 150 kg / m³.
 2. Стойността PP-125 се използва за маркиране на плочите от полутвърд тип. Основната им цел е да изолират тавански конструкции и скатни покриви. Материалът има плътност 125 kg / m³ и компресия 12%, докато топлопроводимостта е 0,049 W / mK.
 3. Твърдите топлоизолационни плочи са представени от марките ППЖ-200, ПЖ-175. Максимално допустимото натоварване достига 175 и 200 kg / m³, което прави материала подходящ за изграждане на плоски покриви, които са подложени на силни деформационни натоварвания.

Когато купувате минерална вата, обърнете внимание на нейната маркировка - дебелината, плътността на материала зависи от това

Марки от минерална вата P-100, P-150, PPZh-200

Днес производителите произвеждат минерална вата под формата на ролки, плочи и постелки. Този материал успешно изолира покрива, таваните и таванските етажи на къщата. Трудности при използването и полагането на материала няма да възникнат, дори и за неопитен човек. В зависимост от предназначението на материала, плътността на базалтовата вата може да бъде различна, различават се няколко марки в съответствие с нейната плътност.

Минерална вата P-75

Плътността на минералната вата е 75 килограма на кубичен метър. метър. Характеристиките на минералната вата P-75 са подходящи само за полагане върху хоризонтални повърхности, които не са подложени на натоварвания. Например, приземни етажи, тавани и гледки към плосък покрив. Класът от базалтова минерална вата P-75 се използва за топлоизолация на тръби на отоплителни централи, газопроводи и маслени тръби. Памучна вата с по-ниска плътност се използва там, където няма товари.

Минерална вата P-125

Плътността на минералната вата е 125 килограма на кубичен метър. метър. Характеристиките на минералната вата P-125 имат добри показатели при звукоизолация, материалът е подходящ за полагане на пода и тавана, топлоизолация на вътрешни прегради. Използва се и като топлоизолация вътре в стени от пенобетон или газобетон. Използвайки минерална вата P-125, можете да изолирате фасадата с високо качество и да получите отлична звукоизолация.

Минерална вата ПЖ-175, ППЖ-200

Плътността на минералната вата е 175 и 200 килограма на кубичен метър. метър съответно. Тази изолация е плътна и има повишена твърдост, което е отразено в съкращението RV и RV. Памучната вата се използва за топлоизолация на междуетажни подове и стоманобетонни стени. Поради огнеупорните характеристики на минералната вата PPZh-200 и PZh-175, тя може да се използва като защита на жилищни помещения от пожар.

Съвети за избор на минерална вата за изолация на дома

В световен мащаб "ISOVER", "KNAUF", "ISOROK", "ROCKWOOL", "TECHNONICOL" произвеждат минерална вата с отлично качество. Цената на материала зависи от неговата плътност, тъй катоколкото по-висок е този показател, толкова повече изходният материал е необходим за производството. Плочите от минерална вата се произвеждат в Русия в съответствие с ГОСТ 9573-96, плочи PPZh (повишена твърдост) в съответствие с ГОСТ 22950-95 и зашити рогозки в съответствие с ГОСТ 21880-94.

Пристигайки в железария, внимателно проучете всички характеристики на минералната вата. Ако влакната са разположени вертикално в плочите, тогава материалът запазва топлината по-добре, ако влакната са разположени произволно, тогава материалът ще бъде по-траен. Шлаковата вълна и стъклената вата имат ниски цени, но ако влакната на стъклената вата попаднат на кожата, засегнатата област ще се раздразни и може да сърби дълго време, причинявайки неудобства.

про-топлоизолация.rf

Направи си сам идеи за декорация на фасадни къщи

Декорацията на фасадата на къщата е индивидуална задача за всеки собственик. Някой ще се спре на традиционната рамка за мазилка или рамка. По-прогресивната част ще използва дизайнерски решения за декориране с мазилка. В момента се търсят фасадите на къщи с еркер.

Еркерът е част от фасадата, излизаща извън равнината на стената, изцяло или частично остъклена. За украса на такава част от сградата се използва мазилка, която оформя целия периметър на остъкляването. Под прозореца на залива можете да инсталирате две декоративни конзоли, ще се окаже като кутия в театър.

Всеки може да намери начин да украси фасадата на къща със собствените си ръце. За целта можете да използвате каталози в списания или специализирани сайтове в Интернет.

Предимства на плочата изолация

Характеристиките на твърдите плочи от минерална вата показват техните отлични експлоатационни свойства. Поради изолираната структура формата е добре поддържана, а самият продукт, ако е необходимо, може лесно да бъде обработен (рязане, пробиване).

Плочи от минерална вата със синтетично свързващо вещество
Благодарение на минералната вата можете да подобрите звукоизолацията, да запазите топлината в помещението и значително да намалите разходите за отопление

Ако говорим за външното подреждане на покрива, тогава топлоизолационните твърди плочи от минерална вата върху синтетично свързващо вещество се монтират на предварително подготвена равнина с помощта на специални крепежни елементи или фиксиращо лепило. На уличните стени под мазилка минералната вата е прикрепена със специални устройства, оборудвани с шапки-чадъри. Безспорен плюс на описания негорим топлоизолатор се крие в неговата достъпна цена.

Области на употреба

По време на производството на минерална вата участват доменни шлаки, стъкло, скали от вулканичен произход. От подготвената стопилка, обработена в специални центрофуги, се правят влакна, които след това се смесват със свързващи вещества на синтетична основа. Получената по този начин маса се оформя в плочи, удобни за използване, като се различават по параметри като твърдост, плътност и габаритни размери.

Полученият материал на базата на минерални влакна е подходящ за осигуряване на надеждна звукоизолация и топлоизолация:

 • трислойни панели, покривни конструкции;
 • припокривания;
 • тавани;
 • скатни или плоски покриви;
 • подови настилки;
 • дялове;
 • носещи здрави стени;
 • трислойни специални стени, изградени от блокове, вътре в които е поставена минерална вата.

Негорима изолация за комина - базалтова вата

Основната цел на комина е да осигури на дома топлина. Но много собственици не осъзнават, че комини също се нуждаят от изолация и това може да се направи независимо, като се избере един от методите по-долу.

Изборът на метод и негорим материал за изолиране на комин зависи от фактори като опита на човека, който ще бъде облицован, вида на топлоизолатора и вида на комина.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни