Технически постелки Hotpipe TR 50, топлоизолационни постелки за топлоизолация на тръби, тръбопроводи, въздуховоди и резервоари


Дизайн на изолация на тръбопровода

Изолационен дизайн за тръбопроводи с външен диаметър от 15 до 159 mm, за топлоизолационен слой, изработен от сшита стъклена подложка от щапелни влакна върху синтетично свързващо вещество, зашити подложки от минерална и базалтова вата, подложки от базалт или стъкло свръхтънки влакно, се използва следното закрепване:

 • за тръбопроводи с външен диаметър на топлоизолационния слой не повече от 200 mm - закрепване с тел с диаметър 1,2-2 mm в спирала около топлоизолационния слой, докато спиралата е фиксирана върху телени пръстени по краищата на постелките. Ако в плочите се използват рогозки, тогава краищата на плочите се зашиват със стъклена нишка, силициев конец, ровинг или тел с диаметър 0,8 mm;

Изграждане на топлоизолация от влакнести материали за тръби с диаметър не повече от 200 mm.

1. Постелки или платна от фибростъкло или минерална вата; 2. Спирално закрепване от тел с диаметър 1,2 - 2,0 mm, 3. Пръстен от тел с диаметър 1,2 - 2,0 mm, 4. Покривен слой.

 • за тръбопроводи с външен диаметър 57-159 mm:
 • при полагане на постелки в един слой - с превръзки от лента 0,7 × 20 мм. Стъпката на инсталиране на лентите зависи от размера на използваните продукти, но не повече от 500 mm. При полагане на рогозки с ширина 1000 mm, бинтовете се препоръчват да се монтират със стъпка от 450 mm с отстъп от 50 mm от ръба на продукта. На продукт с ширина 500 mm трябва да се монтират 2 ленти;

Изолация на тръбопроводи с външен диаметър от 57 до 219 mm.

и. Изолация в един слой; б. Изолация в два слоя.

1. топлоизолационен слой от влакнести материали, 2. пръстен от тел с диаметър 1,2 - 2,0 mm, 3. превръзка с катарама, 4. покривен слой.

 • при полагане на рогозки в два слоя - с пръстени от тел с диаметър 2 мм за вътрешния слой на двуслойни конструкции, с превръзки - за външния слой на двуслойните топлоизолационни конструкции. Превръзки от лента 0,7 × 20 mm се монтират върху външния слой по същия начин, както при еднослойната конструкция.

Черните стоманени превръзки трябва да бъдат боядисани, за да се предотврати корозията. Ръбовете на кориците са зашити заедно, както е описано по-горе. При двуслойна изолация ръбовете на плочите с вътрешния слой не са зашити заедно. Когато формованите продукти, цилиндри или сегменти се използват за топлоизолация на тръбопроводи, тяхното закрепване се извършва с превръзки. Монтират се две ленти, когато са изолирани с цилиндри. Когато се изолира със сегменти, се препоръчва да се монтират ленти с стъпка 250 mm с дължина на продукта 1000 mm.

При изграждането на изолацията на тръбопроводи с външен диаметър 219 mm и повече за топлоизолационния слой на рогозки се използва следното закрепване:

 • при полагане на продукти в един слой - превръзки от лента 0,7 × 20 мм и закачалки от тел с диаметър 1,2 мм. Закачалките са разположени равномерно между лентите и са прикрепени към тръбопровода. Под висулките се монтират подложки от фибростъкло, когато се използват непокрити рогозки (фиг. 2.160). Когато използвате подложки в капаците, подложките не се инсталират. Капаците от фибростъкло са зашити;
 • при полагане на продукти на два слоя с пръстени от тел с диаметър 2 mm и закачалки от тел с диаметър 1,2 mm за вътрешния слой на двуслойни конструкции. Висулките на втория слой са прикрепени към висулката на първия слой отдолу. Превръзки от лента 0,7 × 20 mm се монтират върху външния слой по същия начин, както при еднослойната конструкция.

Изолация на тръбопроводи с външен диаметър 219 mm и повече с топлоизолационни материали от влакнести материали в един слой.

1 - окачване, 2 - топлоизолационен слой, 3 - носеща скоба (опорен пръстен), 4 - превръзка с катарама. 5 - подплата, 6 - покривен слой.

Топлоизолационният слой се полага с дебело уплътнение. При двуслойните конструкции постелките на втория слой трябва да припокриват шевовете на вътрешния слой. За тръбопроводи с външен диаметър 273 mm и повече, освен рогозки, могат да се използват плочи от минерална вата с плътност 35-50 kg / m3, въпреки че оптималното поле на приложение е за тръбопроводи с външен диаметър 530 mm и още. При изолиране с плочи топлоизолационният слой може да бъде закрепен с превръзки и окачвания. Разположението на крепежни елементи - ленти, закачалки и пръстени (с двуслойна изолация) е избрано, като се вземе предвид дължината на използваните плочи. Под висулките е монтирана облицовка от валцована фибростъкло или покривен материал. При използване на плочи, кеширани със фибростъкло, не се инсталират стъклени подложки, фибростъкло, подложки. Плочите се полагат с дългата страна по тръбопровода.

Изолация на тръбопровод с външен диаметър 219 mm или повече с топлоизолационни материали от влакнести материали в два слоя:

1 - топлоизолационен слой, 2 - превръзка с катарама, 3 - опорен пръстен, 4 - покривен слой, 5 - шевове (за продукти в плочи), 6 - висулка, 7 - облицовка, 8 - теленен пръстен.

В топлоизолационни конструкции с дебелина под 100 mm, когато се използва метално защитно покритие, на хоризонтални тръбопроводи трябва да се монтират опорни скоби. Скобите се монтират на хоризонтални тръбопроводи с диаметър 108 mm с стъпка 500 mm по дължината на тръбопровода. На тръбопроводи с външен диаметър 530 mm и повече са монтирани три скоби с диаметър в горната част на конструкцията и една в долната част. Опорните скоби са изработени от алуминий или поцинкована стомана (в зависимост от материала на защитното покритие) с височина, съответстваща на дебелината на изолацията.

В хоризонтални топлоизолационни конструкции на тръбопроводи с диаметър 219 mm и повече с положителни температури и дебелина на изолацията от 100 mm или повече се монтират опорни пръстени. За тръбопроводи с отрицателни температури в носещите конструкции трябва да има уплътнения, изработени от фибростъкло, дърво или други материали с ниска топлопроводимост, за да се елиминират "студените мостове".

При изолиране с устойчиви на форма топлоизолационни материали като цилиндри, сегменти от минерална вата или фибростъкло, както и рогозки KVM-50 с вертикална ориентация на влакна (произведени от Isover) или Lamella Mat, не се изискват опорни конструкции за хоризонтални секции.

Изолационна конструкция за вертикални тръбопроводи с външен диаметър до 476 мм. Топлоизолационният слой е закрепен с превръзки и телени пръстени. За да се предотврати плъзгане на пръстени и превръзки, трябва да се монтират телени струни с диаметър 1,2 или 2 mm.

На вертикални тръбопроводи с външен диаметър 530 mm и повече, топлоизолационният слой се закрепва върху телена рамка с инсталирането на телени струни, които предотвратяват плъзгането на закрепващите елементи (пръстени, ленти). Пръстени, изработени от тел с диаметър 2-3 mm, са монтирани по дължината на тръбопровода върху повърхността му с стъпка 500 mm за плочи с дължина 1000 mm и ширина 500 mm и рогозки с ширина 500 и 1000 mm. Снопове телени връзки с диаметър 1,2 mm са прикрепени към пръстените със стъпка по дъгата на пръстена от 500 mm.

Има четири замазки в сноп при изолиране в един слой и шест - при изолиране в два слоя. Когато се използват рогозки с ширина 1000 mm, замазките пробиват топлоизолационните слоеве и ги закрепват напречно. Когато се използват рогозки с ширина 500 мм и плочи с ширина 500 мм, замазките преминават в ставите на продуктите.

Превръзки от лента 0,7 × 20 мм с катарами се монтират със стъпка в зависимост от ширината на продукта, 2-З бр. на продукт (плоча или постелка с ширина 1000-1250 мм) с еднослойна изолация и по външния слой с двуслойна изолация. Вместо превръзки по вътрешния слой на двуслойна изолация могат да се монтират пръстени от тел с диаметър 2 mm.

Когато използвате изтривалки с ширина 500 mm, върху продукта трябва да се монтират две ленти (или пръстени). Краищата на постелките в капаците са зашити с 0,8 мм тел или стъклена вата, в зависимост от вида на покритието. Струните могат да бъдат прикрепени към устройства за разтоварване, които са инсталирани със стъпка от 3-4 м височина, или пръстени от тел с диаметър 5 mm, заварени към повърхността на тръбопровода или другите му елементи.

Проектирането на изолацията за вертикални тръбопроводни устройства за разтоварване се инсталира със стъпка от 3-4 м височина.

Когато се изолират тръбопроводи за студена вода, за закрепване на конструктивни елементи трябва да се използват тръбопроводи, транспортиращи вещества с отрицателни температури, както и тръбопроводи от отоплителни мрежи от подземно полагане, поцинкована тел, поцинковани стоманени ленти или с боя.

> Технологии за монтаж на топлоизолация на тръбопроводи

Подложки XOTPIPE VLM

Rolls XOTPIPE VLM - изтривалки от минерална вата, облицовани с алуминиево фолио.

XOTPIPE VLM ролките са вертикално наслоени рогозки, наричани още ламеларни рогозки, които са направени от минерална вата на основата на базалтови скали със синтетично свързващо вещество. Самите изтривалки XOTPIPE VLM са изработени от специални ламели, вертикални ленти от минерална вата, залепени върху подложка от алуминиево (ALU) фолио, подсилени със стъклена мрежа. Има още един тип изтривалки XOTPIPE VLM, изработени от минерална вата, това са подложки HOTPIPE VLM с външно покритие. Тези изтривалки са направени по същия начин като обикновените подложки HOTPIPE VLM, но имат различна подложка. Вместо алуминиево фолио, подсилено с мрежа от фибростъкло, те имат субстрат от стъклен плат с плътност 150 g / m2, покрит с алуминиево фолио, с дебелина на фолиото (ALU) 50 микрона.

Топлоизолационни рогозки XOTPIPE VLM (ролки) се произвеждат с плътност 35-50 и 75 kg / m³ (рогозки с плътност 35 kg / m³ се считат за стандартни), дебелина от 20 до 150 mm, дължина от 2500 до 15000 мм и стандартна ширина 100 м. Подложките от минерална вата XOTPIPE се предлагат на рула с височина на ролката 1050 мм, среден диаметър на ролката 750 мм и се доставят в найлонови торбички. Подложките от минерална вата XOTPIPE VLM се произвеждат в съответствие с TU 5769-001-62815391-2009 и притежават всички необходими документи и сертификати.

Предимства на ламеларните рогозки XOTPIPE VLM

 • размерите на тръбите и оборудването за изолация са практически неограничени
 • имат голяма здравина и еластичност
 • запазват първоначалната си форма при натоварване
 • може да се използва с всички видове топлоизолационни материали

Нанасяне на ламелни подложки XOTPIPE VLM

Подложки от минерална вата HOTPIPE VLM се използват за топлоизолация и звукоизолация на различни съоръжения и тръбопроводи с кръгла и правоъгълна форма, включително за изолация на тръбопроводи с големи диаметри над 100 mm. Те се използват широко и за топлоизолация на вентилационни канали и резервоари. Обикновените изтривалки HOTPIPE VLM обикновено се използват като една от основите в различни топлоизолационни конструкции, а подложките XOTPIPE VLM с външно покритие могат да се използват като независима топлоизолация, която не се нуждае от допълнителна пароизолация и защита от механични повреди.

Технически характеристики на ламелни рогозки XOTPIPE VLM

Име Стойност
Дължина 2500 -15000 мм
Дебелина 20-150 мм
Ширина: (стандартно) 1000 мм
Работна температура* –180 ° С до + 350 ° С
Плътност 35 (стандартно) -50-75 kg / m³
Якост на натиск (при 10% деформация) от 5 до 10 kN / m²
Суха топлопроводимост,

λ W / (m * K), не повече: (за плътност 35 kg / m³):

λ10 = 0,036
λ25 = 0,038
λ100 = 0,050
λ200 = 0,075
Класификация на пожарите група G1 (леко запалим)

съгласно ГОСТ 30244

NG
група В1

(трудно запалим)

съгласно ГОСТ 30402-96

NG
група D1 (с нисък капацитет за генериране на дим) съгласно GOST 12.1.044-89 NG
Водопоглъщане при пълно потапяне, обемни% не повече от 1,5%.
Коефициент на линейно разширение = 0

* Температурата на повърхността на покритието (ALU фолио) не трябва да надвишава + 80 ° C (температурните граници зависят от топлоустойчивостта на лепилото за покритие).

Ценова листа, цени за ламелни постелки XOTPIPE VLM

Изолация на тръбопроводи със зашити рогозки от минерална вата

Изолация на тръбопроводи със зашити рогозки от минерална вата

За този вид работа се използват постелки или без покритие, или в капаци, изработени от метална мрежа (до температура 700 ° C), от стъклен плат (до температура 450 ° C) и картон (до температура от 150 ° C). Непокрити постелки могат да се използват и за нискотемпературна изолация (до -180 ° C). Обхват на работа 1. Нарязване на продукти до даден размер. 2. Подреждане на продукти с подходящо място. 3. Закрепване на продукти с телени пръстени. 4. Запечатване с отпадъчни продукти. 5. Шиене на фуги (изтривалки в калъфи). 6. Допълнително закрепване на продукти с телени пръстени или превръзки (по горния слой). Необлицованите рогозки се използват за изолиране на тръбопроводи с диаметър 57-426 mm, а рогозки с облицовка се използват при тръбопроводи с диаметър 273 mm и повече. Продуктите се полагат на повърхността на тръбопроводите в един или два слоя с припокриващи се шевове и се закрепват с ленти за ленти, направени от опаковъчна лента с разрез 0,7 × 20 mm или стоманена тел с диаметър 1,2-2,0 mm, инсталирани на всеки 500 mm. Топлоизолационният слой на тръбопроводи с диаметър 273 mm и повече трябва да има допълнително закрепване под формата на телени закачалки (фиг. 1).

Фиг. 1. Изолация с жични рогозки от минерална вата: а - тръбопроводи: 1 - окачване с тел с диаметър 2 mm (използва се за тръбопроводи с диаметър 273 mm и повече); b - газопроводи: 1 - фиксиращи щифтове с диаметър 5 mm; 2 - топлоизолационен продукт; 3 - зашиване с тел с диаметър 0,8 mm; 4 - тел с диаметър 2 mm (закрепване на долния слой); в - плоски повърхности: 1 - изтривалки от минерална вата; 2- щифтове преди полагане на изолационния слой; 3 - щифтове след полагане на изолационния слой; 4 - зашиване с тел с диаметър 0,8 mm; d - сфери: 1 - зашиване с тел с диаметър 0,8 mm; 2 - теленен пръстен; 3 - телени превръзки; 4 - продукти от минерална вата; 5 - закрепващи щифтове

Когато изолирате тръбопроводи с продукти в метални мрежести облицовки, надлъжните шевове трябва да бъдат зашити с тел с диаметър 0,8 mm. За тръби с диаметър над 600 mm се зашиват и напречни шевове. Прошитите с минерална вата по време на монтажа се уплътняват и достигат следната плътност (съгласно GOST в проекта), kg / m; постелки от марка 100-100 / 132; марки 125-125 / 162.

Характеристики на мрежовото полагане и регулаторните изчислителни техники

Извършването на изчисления за определяне на дебелината на топлоизолационния слой на цилиндричните повърхности е доста трудоемък и сложен процес. Ако не сте готови да го поверите на специалисти, трябва да се запасите с внимание и търпение, за да получите точния резултат. Най-често срещаният начин за изчисляване на изолацията на тръбите е да се изчисли, като се използват стандартизирани показатели за топлинни загуби. Факт е, че SNiPom установи стойностите на топлинните загуби от тръбопроводи с различен диаметър и с различни методи за тяхното полагане:

Схема за изолация на тръбите.

 • по открит начин на улицата;
 • отворен в стая или тунел;
 • безканален метод;
 • в непроходими канали.

Същността на изчислението е в избора на топлоизолационен материал и неговата дебелина по такъв начин, че стойността на топлинните загуби да не надвишава стойностите, предписани в SNiP. Техниката на изчисление също се регулира от нормативни документи, а именно от съответния Кодекс на правилата. Последният предлага малко по-опростена методология от повечето съществуващи технически справочници. Опростяванията се съдържат в следните точки:

 1. Загубите на топлина при нагряване на стените на тръбите от транспортираната в нея среда са незначителни в сравнение със загубите, които се губят във външния изолационен слой. Поради тази причина е позволено да бъдат игнорирани.
 2. По-голямата част от всички тръбопроводи за процеси и мрежи са направени от стомана, устойчивостта му на топлопренос е изключително ниска. Особено в сравнение със същия индикатор за изолация.Поради това се препоръчва да не се взема предвид устойчивостта на топлопредаване на металната тръбна стена.

Описание и стандартни размери на зашити подложки:

Базалтови жични рогозки MP 100 имат плътност от 100 kg / кубичен метър, произвеждат се в стандартна ширина от 1000 mm и имат дължина от 6000 mm до 2500 mm, в зависимост от дебелината на рогозката. MP постелката може да има дебелина от 40 до 120 mm, в зависимост от приложението. Важна характеристика на жичните рогозки е тяхната повишена устойчивост на високи температури. Дълго време те предпазват строителните конструкции от повреди, а също така предотвратяват разпространението на огън. Максималната възможна температура на нагряване може да достигне + 750 ° C. Базалтовата топлоизолация е в състояние най-добре да предпази оборудването не само от топлинни загуби, но и от пожар.

Зашитите с минерална вата постелки имат добра еластичност, устойчивост на компресия и разтягане. В резултат на това топлоизолационните жични рогозки имат по-широк спектър от приложения и са по-трайни от конвенционалните технически рогозки.

Методът за изчисляване на еднослойна топлоизолационна структура

Основната формула за изчисляване на топлоизолацията на тръбопроводите показва връзката между величината на топлинния поток от работещата тръба, покрита със слой изолация, и нейната дебелина. Формулата се прилага, ако диаметърът на тръбата е по-малък от 2 m:

Формулата за изчисляване на топлоизолацията на тръбите.

ln B = 2πλ

В тази формула:

 • λ - коефициент на топлопроводимост на изолацията, W / (m ⁰C);
 • K - безразмерен коефициент на допълнителни топлинни загуби през крепежни елементи или опори, някои K стойности могат да бъдат взети от таблица 1;
 • tт - температура в градуси на транспортираната среда или топлоносител;
 • до - температура на външния въздух, ⁰C;
 • qL е топлинният поток, W / m2;
 • Rн - устойчивост на топлопреминаване по външната повърхност на изолацията, (m2 ⁰C) / W.

маса 1

Условия за полагане на тръбиСтойността на коефициента К
Стоманените тръбопроводи са отворени по улицата, по канали, тунели, отворени на закрито върху плъзгащи се опори с номинален диаметър до 150 mm.1.2
Стоманените тръбопроводи са отворени по улицата, по канали, тунели, отворени на закрито върху плъзгащи се опори с номинален диаметър 150 mm и повече.1.15
Стоманените тръбопроводи са отворени по улицата, покрай канали, тунели, отворени на закрито върху окачени опори.1.05
Неметални тръбопроводи, положени върху горни или плъзгащи се опори.1.7
Безканален начин на полагане.1.15

Стойността на топлопроводимостта λ на изолацията е референтна, в зависимост от избрания топлоизолационен материал. Препоръчва се температурата на транспортираната среда tt да се вземе като средна температура през годината, а на външния въздух - като средна годишна температура. Ако изолираният тръбопровод преминава в помещението, тогава температурата на околната среда се задава от заданието на техническия проект и при нейно отсъствие тя се приема равна на + 20 ° C. Индикаторът за устойчивост на топлопреминаване върху повърхността на топлоизолационна конструкция Rн за външни условия на монтаж може да бъде взет от Таблица 2.

таблица 2

Забележка: Стойността на Rn при междинни стойности на температурата на охлаждащата течност се изчислява чрез интерполация. Ако температурният индикатор е под 100 ⁰C, стойността на Rn се приема за 100 ⁰C.

Показател Б трябва да се изчислява отделно:

Таблица за загуба на топлина за различни дебелини на тръбите и топлоизолация.

B = (dот + 2δ) / dtr, тук:

 • diz - външен диаметър на топлоизолационната конструкция, m;
 • dtr - външен диаметър на защитената тръба, m;
 • δ е дебелината на топлоизолационната конструкция, m.

Изчисляването на дебелината на изолацията на тръбопроводите започва с определяне на индикатора ln B, замествайки стойностите на външните диаметри на тръбата и топлоизолационната конструкция, както и дебелината на слоя, във формулата, след което параметърът ln От таблицата на естествените логаритми се намира В, което се замества в основната формула заедно с показателя за нормализирания топлинен поток qL и се изчислява.Тоест дебелината на изолацията на тръбопровода трябва да бъде такава, че дясната и лявата страна на уравнението да станат идентични. Тази стойност на дебелината трябва да се вземе за по-нататъшно развитие.

Разглежданият метод за изчисление, приложен за тръбопроводи с диаметър по-малък от 2 м. За тръби с по-голям диаметър изчисляването на изолацията е малко по-просто и се извършва както за равна повърхност, така и по различна формула:

δ =

В тази формула:

 • δ е дебелината на топлоизолационната конструкция, m;
 • qF е стойността на нормализирания топлинен поток, W / m2;
 • други параметри - както при формулата за изчисление за цилиндрична повърхност.

Линейни размери

Минералните постелки от различни производители имат различни размери и еднаква правоъгълна форма. Поради сходството на основните експлоатационни параметри не е необходимо да бъдете обвързани с някой производител. Необходимо е да се изберат тези материали, които са оптимални за изолираното оборудване, монтаж, тръбопровод.

Дължината варира от 2,4 до 12 метра в зависимост от дебелината. Това води до удобство при съхранение и транспортиране до работната площадка.

Кабелните рогозки имат ширина 1 или 1,2 м. Тази стойност позволява на един човек да извършва изолационни работи, като спазва изискванията за безопасност.

Дебелината варира от 20 до 100 mm, което гарантира избора на такава дебелина на слоя, която ще позволи да се извърши изолацията според изчислените стойности с икономия на пари за покупката.

Методът за изчисляване на многослойна топлоизолационна структура

Изолационна маса за медни и стоманени тръби.

Някои транспортирани среди имат достатъчно висока температура, която се пренася на външната повърхност на металната тръба практически непроменена. Когато избират материал за топлоизолация на такъв обект, те се сблъскват с такъв проблем: не всеки материал е в състояние да издържи на високи температури, например 500-600-6C. Продуктите, способни да контактуват с такава гореща повърхност, от своя страна нямат достатъчно високи топлоизолационни свойства и дебелината на конструкцията ще се окаже неприемливо голяма. Решението е да се използват два слоя от различни материали, всеки от които изпълнява собствена функция: първият слой предпазва горещата повърхност от втория, а вторият предпазва тръбопровода от въздействието на ниска външна температура. Основното условие за такава термична защита е температурата на границата на слоевете t1,2 да е приемлива за материала на външното изолационно покритие.

За изчисляване на дебелината на изолацията на първия слой се използва формулата, която вече е дадена по-горе:

δ =

Вторият слой се изчислява по същата формула, като се замества температурата на границата на два топлоизолационни слоя t1,2 вместо стойността на температурата на повърхността на тръбопровода tt. За изчисляване на дебелината на първия слой изолация за цилиндрични повърхности на тръби с диаметър по-малък от 2 m се използва формула от същия тип, както за еднослойна конструкция:

ln B1 = 2πλ

Замествайки вместо температурата на околната среда отоплителната стойност на границата на двата слоя t1,2 и нормализираната стойност на плътността на топлинния поток qL, се намира стойността ln B1. След определяне на числената стойност на параметъра B1 чрез таблицата с естествени логаритми, дебелината на изолацията на първия слой се изчислява по формулата:

Данни за изчисляване на топлоизолация.

δ1 = dот1 (B1 - 1) / 2

Изчисляването на дебелината на втория слой се извършва с помощта на същото уравнение, само че сега температурата на границата на двата слоя t1,2 действа вместо температурата на охлаждащата течност tt:

ln B2 = 2πλ

Изчисленията се извършват по подобен начин и дебелината на втория топлоизолационен слой се изчислява по същата формула:

δ2 = dот2 (B2 - 1) / 2

Много е трудно да се извършват такива сложни изчисления ръчно и се губи много време, тъй като през целия маршрут на тръбопровода диаметрите му могат да се променят няколко пъти.Ето защо, за да се спестят разходи за труд и време за изчисляване на дебелината на изолацията на технологични и мрежови тръбопроводи, се препоръчва използването на персонален компютър и специализиран софтуер. Ако няма такъв, алгоритъмът за изчисление може да бъде въведен в програмата Microsoft Excel и резултатите могат да бъдат получени бързо и успешно.

Метод за определяне по дадена стойност на понижението на температурата на охлаждащата течност

Материали за топлоизолация на тръби съгласно SNiP.

Задача от този вид често се поставя в случай, че транспортираната среда трябва да достигне крайната цел по тръбопроводи с определена температура. Следователно определянето на дебелината на изолацията се изисква да се направи за дадена стойност на намаляване на температурата. Например от точка А охлаждащата течност излиза през тръба с температура 150 ofC, а до точка Б трябва да се доставя с температура най-малко 100⁰C, разликата не трябва да надвишава 50⁰C. За такова изчисление във формулите се въвежда дължината l на тръбопровода в метри.

Първо, трябва да намерите общото съпротивление на топлопредаване Rp на цялата топлоизолация на обекта. Параметърът се изчислява по два различни начина, в зависимост от спазването на следното условие:

Ако стойността (tt.init - до) / (tt.fin - до) е по-голяма или равна на числото 2, тогава стойността на Rp се изчислява по формулата:

Rп = 3.6Kl / GC ln

В горните формули:

 • K - безразмерен коефициент на допълнителни топлинни загуби през крепежни елементи или опори (Таблица 1);
 • tt.init - началната температура в градуси на транспортираната среда или топлоносител;
 • tо - околната температура, ⁰C;
 • tt.con - крайната температура в градуси на транспортираната среда;
 • Rп - обща термична устойчивост на изолацията, (m2 ⁰C) / W
 • l е дължината на трасето на тръбопровода, m;
 • G - разход на транспортираната среда, kg / h;
 • C е специфичният топлинен капацитет на тази среда, kJ / (kg ⁰C).

Топлоизолация на стоманена тръба от базалтови влакна.

В противен случай изразът (tt.init - до) / (tt.fin - до) е по-малък от 2, стойността на Rп се изчислява, както следва:

Rп = 3.6Kl: GC (tt.start - tt.end)

Обозначенията на параметрите са същите като в предишната формула. Намерената стойност на термичното съпротивление Rp се замества в уравнението:

ln B = 2πλ (Rп - Rн), където:

 • λ - коефициент на топлопроводимост на изолацията, W / (m ⁰C);
 • Rн - устойчивост на топлопреминаване по външната повърхност на изолацията, (m2 ⁰C) / W.

След това намират числената стойност на B и изчисляват изолацията по познатата формула:

δ = dот (B - 1) / 2

При този метод за изчисляване на изолацията на тръбопроводите температурата на околната среда tо трябва да се измерва според средната температура от най-студения петдневен период. Параметри К и Rн - съгласно горните таблици 1,2. По-подробни таблици за тези стойности са налични в нормативната документация (SNiP 41-03-2003, Кодекс за практика 41-103-2000).

Технически характеристики на постелки от минерална вата

Класификация на пожаритеNG за TR и TR-Combi в следните версии: обикновена, WR, ME, WM, без покритие или с пришити покрития ALU1, ST, MG.
G1, B1, D1, T1 за TR и TR-Combi във версии: прости, WR, ME, WM, с ALU, OUTSIDE, PA, CB покрития / покрития,
Диапазон на работните температури от -200 до +700 ° С За TR

от -200 до +950 ° С За TR-Combi

Стандартни размери-дебелина от 50 до 250 mm (стъпка 10 mm)
Плътност, kg / m³ от 25 до 100 за прости изтривалки

от 50 до 150 за зашити рогозки

Суха топлопроводимост W / (m * K)от 0,036 до 0,04 (при 25 ° С в зависимост от плътността)
Сертификатисертификат за съответствие, пожарна безопасност, санитарно и епидемиологично заключение
Област на приложениетоплоизолация на оборудване, тръбопроводи (въздуховоди, газопроводи) в инженерни системи за отопление, вентилация, климатизация на сгради, промишлени предприятия, магистрали, външни отоплителни мрежи и др.

Метод за определяне по дадена температура на повърхността на изолационен слой

Това изискване е от значение за индустриалните предприятия, където различни тръбопроводи преминават вътре в помещенията и цеховете, в които работят хората.В този случай температурата на всяка нагрята повърхност се нормализира в съответствие с правилата за защита на труда, за да се избегнат изгаряния. Изчисляването на дебелината на изолационната конструкция за тръби с диаметър над 2 m се извършва в съответствие с формулата:

Формулата за определяне на дебелината на топлоизолацията.

δ = λ (tt - tp) / ɑ (tp - t0), тук:

 • ɑ - коефициент на топлопреминаване, взет съгласно референтните таблици, W / (m2 ⁰C);
 • tp - нормализирана температура на повърхността на топлоизолационния слой, ⁰C;
 • други параметри са същите като в предишните формули.

Изчисляването на дебелината на изолацията на цилиндрична повърхност се извършва с помощта на уравнението:

ln B = (dот + 2δ) / dtr = 2πλ Rn (tt - tp) / (tp - t0)

Обозначенията на всички параметри са същите като в предишните формули. Според алгоритъма тази грешка е подобна на изчисляването на дебелината на изолацията за даден топлинен поток. Следователно, по-нататък се извършва по същия начин, крайната стойност на дебелината на топлоизолационния слой δ се намира, както следва:

δ = dот (B - 1) / 2

Предложеният метод има известна грешка, въпреки че е напълно приемлив за предварително определяне на параметрите на изолационния слой. По-точно изчисление се извършва чрез метода на последователни приближения с помощта на персонален компютър и специализиран софтуер.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни