Базалтова изолация Rockwool - оптимална изолация за рамката


Съдържание

 • Основните продукти на марката Rockwool (Rockwool)
 • Спецификации
 • Форми на издаване
 • Топлопроводимост

Каменна вата от каменна вата (оригиналната търговска марка е ROCKWOOL, но в Русия, според нашите данни, потребителите са по-склонни да поискат име на кирилица) - продукт с естествен произход. Това е естествен камък в състава му. Поради това материалът стана популярен за използване във всякакви сгради. Каменната вата се използва за топлоизолация на всякакви конструкции - както многоетажни сгради, така и обособени помещения, включително такива с много строги екологични и санитарни изисквания, като детски заведения или болници и здравни курорти.
Технологията каменна вата Rockwool понякога се сравнява с процеса на вулканично изригване. Веднъж в завода, камъкът се топи в пещи при много високи температури (до 1500 градуса С). Образува се вещество, подобно на лава. В специална центрофуга, когато се обработва от мощни въздушни потоци, масата се превръща в отделни каменни влакна. Към влакната се добавя определено количество свързващи вещества. Това е необходимо, за да се придаде желаната форма на влакното. Също така към състава се добавят водоотблъскващи компоненти. Получените влакна се оформят в плочи, които след това се оставят да се втвърдят.

Ако нямате време да прочетете статията, просто гледайте визуалното видео и ще получите представа за свойствата на каменната вата Rockwool:

Обхват на приложение, обхват на прилагане

Изолационни фасадни фасове от Rockwool се използват не само в строителството, но и в автомобилната индустрия, селското стопанство. В първия случай обхватът на приложение е както следва:

 1. Изолация на едноетажни и многоетажни жилищни сгради с цел запазване на топлината, намаляване на шума и осигуряване на пожарна безопасност. Минералната вата Rockwool е монтирана не само от външната страна на стените, но и върху комини.
 2. Изолация Rockwool кандидатствал за технически топлоизолация вентилационни системи, отстраняване на дим, промишлени инсталации, както и устройства, които работят при ниски температури.
 3. Повишаване на огнеустойчивостта на строителните конструкции.
 4. Изработване на постелки или екрани, които абсорбират шума и вибрациите.
 5. Подова изолация на земята.
 6. Завършване на плосък покрив и тук се използва 1 слой материал.
 7. Производство на фасадни панели. Те се отличават с високи характеристики на устойчивост на деформации и атмосферни влияния. Такива довършителни материали се използват за облицовка на всички видове сгради.

Важно! Ако стените на къщата са достатъчно дебели, тогава за изолация могат да се използват тънки листове прилепи, чиято дебелина е 50 мм.

Форми на издаване ↑

Rockwool под формата на постелки

Продуктите Rockwool се предлагат в три основни типа:

рогозки (ролки);

цилиндри;

плочи.

Подложките са меки материали, цилиндрите са твърди. Плочите Rockwool могат да бъдат меки, твърди и супер твърди.

Rockwool под формата на цилиндри се използва за топлоизолация на тръби

Област на приложение

Rockwool в различни форми се използва за топло и звукоизолация на сгради и конструкции за различни цели, както и за противопожарна защита на стоманобетонни подови плочи и топлоизолация на тръбопроводи.

Група на запалимост

Каменната вата Rockwool и съответно всички продукти от нея се считат за негорим материал (GOST 30244-94).

Плътност

За повечето строителни материали е характерна пряка връзка: колкото по-плътен е материалът, толкова по-висока е неговата топлопроводимост - следователно такъв материал по-лошо задържа топлината. Що се отнася до топлоизолационните материали Rockwool, в този случай няма такава пряка връзка.Достатъчно е да се каже, че топлопроводимостта на материалите Rockwool, например, с плътност от 35 kg / cu. m и 200 kg / cu. m може да се различава само с 0,002 W / m ° C.

Хидрофобност

Това е способността на материала да не абсорбира, а, напротив, да отблъсква водата. Каменната вата Rockwool има ниско водопоглъщане. Обемната абсорбция на вода не е по-висока от 1,5%. Той практически не абсорбира вода от въздуха. Влагата, попадайки на повърхността на памучната вата, не прониква вътре и съответно не променя свойствата на материала.

Паропропускливост

Свойството да пропуска водна пара през дебелината на материала. Характеризира се с коефициент на паропропускливост. Заграждащите стени имат способността да "дишат" само когато топлоизолационният слой има висок коефициент на паропропускливост (над 0,25 mg / (m * h * Pa)). Компетентната инсталация и правилната работа на хидрофобните материали Rockwool минимизират риска от кондензация на влага в конструкциите.

Механични характеристики

 • Якостта на натиск с деформация 10% е не по-малка от 20 kPa
 • Сила на отлепване - не по-малко от 7,5 kPa

Rockwool е направен от естествен камък и следователно има способността да осигурява висока топло- и звукоизолация на помещенията. Също така, каменната вата има добра огнеустойчивост, здравина и издръжливост.

Пожарна безопасност

Каменната вата Rockwool ще предотврати разпространението на огън.

Влакната Rockwool могат да издържат на високи температури до 1000 градуса. С, като по този начин предпазва конструкциите и конструкциите от огън. Продуктите Rockwool не отделят дим и не образуват изгарящи капчици в случай на пожари.

Акустичен комфорт

Влакната на Rockwool са преплетени помежду си в хаотично различни посоки, образувайки много малки кухини, които комуникират помежду си. Поради това материалите от каменна вата Rockwool осигуряват добро поглъщане на звука и намаляват вибрациите. Rockwool се използва за акустични тавани, за производство на шумозащитни екрани по оживени магистрали, за вътрешни прегради, за тавани и подове с цел подобряване на акустичния комфорт в стаите.

Екологичност

Марката Rockwool има право да се гордее с факта, че за първи път получи знак за екологична безопасност - екологичен стандарт EcoMaterial

потвърди безопасността на използването на този материал във всякакъв вид сгради и за вътрешна декорация на конструкции и конструкции (включително стаи като спални и детски стаи).

Устойчивост

Ключът към здравината и съответно трайността на каменната вата е специалната структура на материала. Тънките му влакна са разположени хаотично - в хоризонтална и вертикална посока, под различни ъгли един към друг. Вълнените влакна са преплетени помежду си, което осигурява специалната твърдост на материала и стабилността на формата му за дълго време. Следователно материалите Rockwool не претърпяват деформация през годините, плочите Rockwool служат без слепване или уплътняване, а дебелината на топлоизолационния слой на топлоизолацията остава практически непроменена.

Инструкции за монтаж на изолация Rockwool

Основните тънкости при монтажа на изолацията Rockwool зависят от мястото на монтажа му. Помислете за възможността за инсталиране на изолация на тавана. Препоръчителната дебелина на изолацията е 20-35 см. Като начало, като използвате лента, трябва да измерите разстоянието между гредите, в които ще бъде положен топлоизолационният материал. След това минералната вата се нарязва с нож на съответните части.

Поставете първия слой изолация, обърнете внимание на допира му до краищата на гредите. След това се инсталира метална рамка, която ще се превърне в разделител между два слоя изолация.

След като металната рамка е сглобена, инсталирайте предварително изрязаните части на втория слой изолация. Ако е необходимо, инсталирайте пароизолация, припокрийте и закрепете с лента.След това таванското помещение е завършено в съответствие с индивидуалните изисквания на собственика на помещението. Монтажът на изолация Rockwool ще спести от отоплението на тавана през студения сезон.

Съвети за изолация на тавана:

 • плочите, които ще се монтират, трябва да имат еднаква дебелина;
 • ако са инсталирани няколко слоя плочи, тогава шевовете им не трябва да съвпадат;
 • натиснете топлоизолационния материал възможно най-плътно, за да избегнете образуването на пролуки;
 • при неправилно инсталирана топлоизолация се образуват студени мостове, които водят до появата на конденз, увеличават топлинните загуби и значително влияят върху продължителността на използване на изолацията.

По материали от сайта: fb.ru, strport.ru

Топлопроводимост ↑

Каменната вата Rockwool има много нисък коефициент на топлопроводимост (от 0,041 до 0,045 W / mK). Това се постига до голяма степен чрез фино-влакнестата структура на материала. Фигурата ясно показва разликата в топлопроводимостта на тухли и каменна вата. Тухлена зидария (вляво) с дебелина 96 см срещу плочата от каменна вата (вдясно) с дебелина 5 см

Ефективността на топлоизолацията се показва от коефициента на топлопроводимост. Въз основа на конкретната стойност се изчислява необходимата дебелина. Стойностите на коефициента на топлопроводимост на материалите ROCKWOOL се считат за едни от най-добрите в своя клас (0,036–0,038 W / m K). По отношение на параметрите на топлоизолация плочите Rockwool с марката LITE BATTS, например, с дебелина 5 см, могат да бъдат сравнени с тухлена зидария с обща дебелина почти 1 метър.

Всички продукти от каменна вата ROCKWOOL имат нисък коефициент на топлопроводимост, тъй като те не провеждат добре топлината. Почти същото количество топлина преминава през 1 метровата изолация от каменна вата Rockwool като през тухлена зидария от 196 см или дървена стена с дебелина 44 см.

Технологията за изолиране на стените на рамката

Основата на къщата е дървена рамка, обшита от двете страни с листов материал. Между тях има топлоизолационни плочи. Rockwool Light Butts, Rockwool Light Butts Santik са оптимални за работа.

Полезно: Тераса у дома: планиране, напредък в работата

Rockwool стенен пай

Схема за полагане на стенни торти:

 • монтаж на мембрана за бариера срещу пара от вътрешната страна на помещението;
 • поставяне на изолация;
 • закрепване на предното стъкло;
 • външна облицовка.

Целият процес се състои от четирите етапа, посочени по-горе. Подробна инструкция:

 1. Парна бариера. От вътрешната страна на стелажите на рамката залепете самозалепваща лента, отстранете защитното фолио и прикрепете мембраната с припокриване от 10 см. Освен това фиксирайте платната със телбод, залепете ставите с лента.
 2. Полагане на минерална вата. Нарежете изолацията според размера на клетките между стълбовете на рамката. Поставете топлоизолационни постелки, ако е необходимо, монтирайте втори слой минерална вата.
 3. Монтаж на вятърна преграда. Мембраната е прикрепена по аналогия с пароизолация - върху лепяща лента, фиксирана със телбод.
 4. Обшивка. За да инсталирате листов материал, е необходимо да запълните щайгата от 20 * 30 мм летва. Прикрепете OSB листовете върху лентите, оставяйки празнина между платната от 3-5 мм.

Отзиви за памучна вата "Rockwool Light Butts"

Днес в продажба можете да намерите хидрофобизирани леки изолационни плочи, които са направени на базата на базалтови скали. Този продукт е уникален и е предназначен за частно жилищно строителство. Основната характеристика е революционното качество на влакната, което позволява на плочите да бъдат компресирани до 70%.

Инженерите са работили дълго време, за да създадат този материал, в крайна сметка са успели да получат структура, която е способна да поддържа изключителни характеристики във всички отношения. Освен това материалът има отлична възвръщаемост. Според потребителите минералната вата "Rockwool Light Butts" има много други предимства, сред които трябва да се подчертае способността за свиваемост.

Материалът е еластичен, благодарение на което се улеснява монтажа, което е вярно във връзка с метална или дървена рамка. Според потребителите пружиниращият ръб е разположен на дългата страна, докато ширината на ръба е 50 mm. Като погледнете края на плочата, можете да видите огънатия ръб, който е маркиран.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни