Температура и влажност в стаите за деца: стандартни показатели и методи за тяхното нормализиране

Каква влажност трябва да бъде в детската стая

Влажността в жилищната зона зависи от климата и сезона. В крайбрежните райони и блатистите райони прекомерната влага в къщите ще се превърне в проблем, вентилационната система ще помогне да се справи с нея. По време на отоплителния сезон отоплителните уреди изсушават въздуха. Честото проветряване ще увеличи съдържанието на кислород, ще помогне да се отървете от излишния въглероден диоксид, но ще охлади помещението.

Оптималният микроклимат се създава от система за рекуперация с контрол на влажността, но е много скъпо при проектиране и монтаж, подреждането му е невъзможно в апартамент и не е препоръчително в малка частна къща. Нормалните стойности на влажност са между 40 и 60%.

Експертно мнение

Никоноров Владимир Алексеевич

Нашият експерт. Специалист по климатизация и вентилация с 10 години опит.

Задай въпрос

В мрежата можете да намерите много съвети как да увеличите влажността на въздуха, но с тяхна помощ е невъзможно да се контролира скоростта му. Окачването на мокри парцали на батерии е противоречиво решение от гледна точка на естетиката, а препоръките за контейнер с вряща вода в стаята са опасни за хората.

Можете да определите влажността в помещението въз основа на собствените си наблюдения. Ако усещате сухота на кожата и лигавиците, това показва липса на влага. Пренасищането на въздух с водни пари причинява чувство на липса на кислород.

За да се вземе окончателното решение за нормализиране на микроклимата, е необходимо да се измери влажността на въздуха. Традиционните методи не дават необходимата точност, затова е най-добре да използвате закупен влагомер и въз основа на показанията му да закупите устройства за овлажняване на въздуха.

Какъв трябва да бъде нормалният параметър?

Ако говорим за благосъстояние, учените са недвусмислени: хората се чувстват най-добре при относителна влажност в диапазона от 30-60%.
Но от гледна точка на здравето границите донякъде се стесняват.

https://youtu.be/wH4bw21jrtU

Условията за добър климат в къщата са важни за човешкия живот. Именно от подходящото ниво на влага зависи комфортният престой в определена стая изцяло. Всяка жилищна площ има свои собствени параметри на желаната температура и влажност, в зависимост от предназначението. Основните моменти за мнозина са да проветрят стаята и да измерват температурата на околния въздух, състоянието на живите организми, живеещи там.

Средните данни, установени от специалисти, са 45%. Тя може да варира в зависимост от предназначението, размера и типа на помещението. Условията за работа са важен фактор. Разбира се, възможни са малки грешки както през зимата, така и през лятото. Ако влажността е твърде висока или твърде ниска, има известен дискомфорт.

 • трапезария - до 50%;
 • спалня - до 50%;
 • детска стая - до 60%;
 • кухня и баня - 40 - 60%;
 • библиотека, проучване - до 40%.

Разбира се, банята и кухнята ще бъдат по-високи по отношение на производителността, защото нормата за тях е по-висока.

През зимата в къщата започва отоплителният сезон, който значително изсушава въздуха вътре в апартамента. Хората, които живеят вътре, могат да почувстват дискомфорт в сухата лигавица на носа и гърлото. Косата става прекалено суха, става чуплива, кожата се отлепва. Ако нивото на овлажняване в помещението не е правилно, се появява неприятно явление като статично електричество. Този процес се превръща в основа за разпространението на акари и микроби. Основните проблеми, които могат да възникнат при прекомерен сух въздух:

 • заболявания и неприятни последици за кожата - дерматит, пукнатини, бръчки, лющене на кожата, проблеми с лигавицата. Кожата става суха, губи своята еластичност, косата и нокътната плочка се счупват;
 • проблеми с очите - сърбеж, сухота на очната ябълка, зачервяване. В резултат на това може да се появи конюнктивит, усещане за петно ​​в окото;
 • сърдечната клапа се износва по-бързо. Човек често и бързо се уморява, появяват се оплаквания от главоболие, активността и ефективността намаляват. Сърцето е изложено на силен стрес, кръвта става по-плътна;
 • метаболизмът и общата работа на стомашно-чревния тракт се влошават - индексът на вискозитет на стомашния и чревния сок става по-висок;
 • сухота се появява в дихателните пътища, местният имунитет става по-слаб, човек често се простужда, разболява се;
 • качеството на въздуха става много по-ниско - във въздушните маси се натрупват алергени, които при нормални условия са свързани с нормалната влажност от водни частици.

Недостатъчната влага засяга растения, животни, мебели и домакински съдове, изработени от дърво, понякога е необходимо да се извършат отново довършителни работи - покритията избледняват, пукнатини.

Високият процент на влажност в помещението може да предизвика проблеми като:

 • заболявания на дихателните пътища стават чести гости - ринит, форми на бронхит, пневмония, алергични реакции, състоянието на астматиците се влошава - болестта преминава в хронична форма, която практически не се лекува;
 • състоянието в стаята се влошава, появява се задух, възниква влага и дискомфортно усещане;
 • няма усещане за свежест - размножават се патогенни микроби, които причиняват неприятни миризми;
 • прането изсъхва много по-дълго и остава влажно.

Повишената с няколко процента влажност провокира активното развитие на вредни микроорганизми: гъбични, патогенни, плесени. Околната среда около човек реагира чувствително на повишаване на влажността - растенията гният, изчезват. Мухълът се появява на тавани, стени, декорация, дървените повърхности се деформират, а хартиените изделия, като книги, променят структурата си.

Физиологията на детето е много по-мека от тази на възрастен. Децата са по-склонни да страдат от заболявания, респираторни настинки, могат да замръзнат или прегреят. Температурният режим и показателите за влажност трябва задължително да са подходящи за стаята на детето, необходимо е да се създадат специални условия за защита на малкия организъм от фактори на стреса.

Пресушеният въздух в детската стая е враг номер 1. Въздушните маси в стаята трябва да бъдат овлажнени, тъй като могат да възникнат заболявания на лигавиците при бебето, появява се проблем с имунитета. Чест симптом е пилингът и сърбежът на кожата. Процентът на влага в микроклимата на зоната за отдих на децата не трябва да надвишава 50 - 60%. Ако детето е настинало, нивото на влага трябва да се увеличи - така че е по-добре лигавиците да се справят със изсъхването.

Съотношението на влажност през зимата и през лятото в стаята за трохите трябва да бъде еднакво, но с едно изключение - температурата на въздуха трябва да бъде най-малко 24 градуса. Ако показателите са по-високи, детската стая ще се превърне в тропиците.

Овлажнител за въздух за новородено

Нормите за температура и влажност на бебетата са 22-25 C0 и 40-60%. Когато избирате устройство, обърнете внимание на принципите на неговото функциониране:

Ултразвукова

Принципите му на действие се основават на подаването на вода към специална мембрана. Ултразвуковите вибрации смилат течността, след което тя се смесва с въздуха и се разпространява в стаята. Устройствата са с ниско ниво на шум, способни да овлажняват доста голяма стая, но взискателни към качеството на водата.

Парна

Кипва и изпарява водата. Подходящ за монтаж в хладно помещение, защотое в състояние да повиши не само влажността, но и температурата на въздуха. Има ароматерапевтична функция, консумира много електричество, не се препоръчва за инсталиране на места, достъпни за деца.

Традиционен

Принципът на действие на устройството се основава на естественото изпаряване на водата. Вградените вентилатори духат въздух към мократа касета. Можете да използвате чешмяна вода, скоростта на изпаряване се регулира от скоростта на вентилаторите.

Бюджетните модели имат само функция на овлажняване, докато модерните и скъпи устройства са оборудвани със следните функции:

 • филтриране;
 • йонизация;
 • ароматизиране;
 • унищожаване на бактерии.

Най-удобните устройства са тези с вградени сензори за ниво на влажност.

Още една статия за овлажнителите

Стандарти в съответствие с GOST в жилищни помещения

GOST 30494-96 регулира следните стандарти за влажност, базирани на сезона: 30-45% в студените месеци, 30-60% - трябва да бъдат в топлите месеци. Максималният показател през зимата в апартамент според GOST трябва да бъде не повече от 60% и не повече от 65% през лятото.

Индикаторите GOST са стандартни стойности, но физиолозите препоръчват да ги слушате и да поддържате влажността на въздуха в апартамента в диапазона 40-60% по всяко време на годината.

Долният показател е 30% и това вече е сух въздух, неудобен за човек, причиняващ сухота в очите, умора, умора и намален имунитет. При сух въздух на закрито листата на стайните цветя започват да изсъхват бързо, вероятността от развитие на алергии при хората е висока.

Как да изберем овлажнител за детска стая

Ако живеете на природосъобразно място, децата ви не страдат от алергии и респираторни заболявания и можете да отделите малко количество за закупуване на овлажнител, изберете най-простия ултразвуков апарат, който няма допълнителни функции.

Жителите на мегаполиси са по-склонни към алергични реакции поради замърсяване на въздуха, екологията на големите градове е далеч от стандартите, така че има смисъл да се избере устройство, оборудвано с функции за почистване и йонизация. Няма смисъл да инсталирате пречиствател-аромат в детската стая, някои миризми могат да предизвикат алергични реакции.

При равни равни условия, дайте предпочитание на устройство, което:

 • с компактен размер, той има просторен резервоар;
 • оборудвана с ясна система за управление;
 • има ниво на шум не по-високо от 40 dB.

Обърнете внимание на приблизителната площ на пода, консумацията на енергия и честотата на смяна на филтъра.

Къде да поставите овлажнител в детска стая

Основните критерии за избор на място за инсталиране на овлажнител в детска стая са безопасността и ефективността:

 • поставете устройството така, че детето да не може да го достигне;
 • инсталирайте овлажнителя на височина най-малко половин метър от пода;
 • поставете го възможно най-близо до нагревателя, за да постигнете оптимална влажност.

Внимание! Тихият овлажнител няма да наруши съня, което е особено важно за деца с повишена възбудимост и хиперактивност.

Проверете нивото на водата в устройството. Съвременните овлажнители са оборудвани с функция за изключване при липса на вода, така че навременното му добавяне ще осигури непрекъсната работа на устройството.

Експертно мнение

Никоноров Владимир Алексеевич

Нашият експерт. Специалист по климатизация и вентилация с 10 години опит.

Задай въпрос

Излишната влага е също толкова вредна, колкото липсата на влага, проверете нивото на влага с влагомер или използвайте овлажнител, който автоматично измерва този параметър.

Методи за определяне на влагата

Процентът на съдържанието на влага се измерва с влагомер. Цената за него варира в зависимост от точността. В апартамент е подходящо устройство с грешка от 3-6%. Цената му е 600-1100 рубли.

Видео: как да се измери влагата

Също така, влагата може да се измери с помощта на импровизирани средства. Ето няколко примера:

 • Конус от смърч... Поставете го на равна повърхност достатъчно далеч от източници на топлина и го наблюдавайте. При висока стойност на влажност, люспите му ще се затворят по-плътно. В ситуация на сух въздух бумът ще започне да се отваря.
 • Таблица на Асерман... Първо измерете температурата в стаята с алкохолен термометър. Запишете тази цифра на хартия. След това го увийте с мокра кърпа и повторете измерването. В този случай показанията на термометъра трябва да намалят. Въвеждаме получените данни за температурата в таблицата, намираме желаната стойност.
 • Стъклен метод... Измерването започва с охлаждане на чаша вода до 5 С. За целта трябва да се постави в хладилника за 3-5 часа. След това изваждаме стъклото и наблюдаваме поведението на капчици кондензат по стените му в продължение на 5 минути. Бързото изсъхване на стъклото ще показва ниска влажност. Леко замъглените стени означават, че влажността в апартамента е на оптималното ниво. Ако потоци са протичали по стената, тогава съдържанието на водни пари се надценява.

Разбира се, тези методи имат голяма грешка, но като цяло те дават правилна представа за количеството влага.

Внимание! Първият признак на сух въздух е наличието на сухи връхчета по листата на стайните растения.

За какво е овлажнител в детска стая?

Добрият овлажнител е в състояние да поддържа комфортен микроклимат, да почиства стаята от прах и бактерии. Децата имат по-слаб имунитет в сравнение с възрастните. По време на активни игри най-малките частици прах, заедно с бактериите, се издигат на върха.

Използвате овлажнител в стаята на вашето бебе?

Не се изисква

Колкото по-сух е въздухът, толкова повече прах се разпръсква в него. Малките деца и навикът им да играят на пода увеличават риска от вдишване на замърсен въздух. Използването на овлажнител намалява нивото на прах, намалява честотата на вирусни и респираторни заболявания.

Отлична статия 1

  Още по-интересно:
Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни