Кое фолио за баня е по-добре да изберете: критериите за избор как правилно да се обшива банята с фолио. Що за фолио е за баня, каква изолация с фолио и защо има противници? Как правилно да се изолира

Сред огромната гама изолационни материали за вани, потребителите все повече предпочитат алуминиево фолио. Това покритие е достъпно и просто. Той перфектно задържа топлината в помещенията, с изключение на бързото охлаждане на сградата. Това спестява енергия и гарантира комфортен престой вътре.

Сред основните предимства на този материал са:

 • високи огнеупорни качества;
 • добра устойчивост на пара и влага;
 • висока отражателна способност;
 • отлични антикорозионни свойства.

Свойствата на бариерата срещу пара позволяват да се елиминира изтичането на гореща пара, която след това не се натрупва в покритието. Алуминиевото фолио не се деформира, не отделя вредни вещества и пари, е трайно и хигиенично. Платната са силно пластмасови, устойчиви са на ултравиолетови лъчи и са лесни за инсталиране. Те са имунизирани срещу химикали и могат да издържат на високи температури дълго време.

алуминиево фолио

Фолиото перфектно защитава съседните съседни стаи, ако банята се намира вътре в къщата. При правилен монтаж дори тънки листове няма да се скъсат и деформират. Този материал обаче трябва да бъде закупен с марж от 7%. Фолиото за баня е добро, защото може да издържи на температури до 145 ° C. В комбинация с висока отражателна способност това свойство ви позволява да поддържате топлина в парната баня за 2,5 часа по-дълго от другите нагреватели. Това осигурява ефект на термос. Топлоизолацията е универсална в употреба и е подходяща за повърхности, които не изискват специална обработка с фунгицидни вещества.

Кое фолио да изберете

Ако искате да решите кое фолио да изберете за банята, трябва да помислите за няколко варианта. Различните видове такива покрития имат специални характеристики и свойства. Например, "Фолгоизолон" е фолио, което се нанася върху разпенен полиетилен. Топлоизолацията се предлага на рула или листове. Сред предимствата трябва да се подчертаят:

 • високи шумоизолационни свойства;
 • отлична здравина;
 • амортизационни качества;
 • възможността за полагане на материала върху повърхност без топлоизолация.

"Folgoizolon" е подходящ за дървени стени и повърхности с решетъчни летви. Основите могат да бъдат обшити с вагон. Дебелината на материала достига 100 mm, а дължината и ширината на лентата могат да бъдат равни съответно на 120 cm и 600 mm. Това важи за листов материал, докато когато става въпрос за ролки, дебелината варира от 20 до 110 мм, а дължината е стандартна и е равна на 25 или 30 м. Ширината на ролката също е фиксирана и може да бъде еквивалентна на 100 или 120 см.

Такава изолация за баня с фолио може да издържи до 125 ° C. Друг сорт е фолиото на хартиена основа. Този материал се нарича още крафт фолио. Той е екологичен и може да се използва на всякакви повърхности, но материалът трябва да се комбинира с изолация. Листовете могат да имат дебелина от 0,03 до 1 мм. Температурният диапазон тук е малко по-тесен и варира от 50 до 85 ° C.

Отзиви за ламинирано фолио

нагревател за сауна с фолио

Друг вид фолио е ламиниран алуминиев материал, който се прави чрез комбиниране на полиетилен, хартия и фолио. В резултат на това е възможно да се получи слой, който според потребителите има високи бариерни свойства.

Платната имат впечатляващи показатели за непропускливост на пара и газове.Ако го сравним с филм, тогава с дебелината му от 9 микрона, той ще има капацитет на пропускане на водна пара от 0,1 g на m2 на ден. Клиентите харесват високите хигиенни показатели на ламинирано фолио. Във влажни условия повърхността няма да създаде хранителна среда за развитието на митоксини и микрофлора. Невъзможно е да не споменем и еластичността. Този материал се противопоставя на натиска при натиск, като същевременно запазва първоначалната си форма.

Сред основните видове ламинирано фолио трябва да се разграничи Kraft хартия с фолио, която е трислоен ламиниращ материал. Първият слой е крафт хартия, вторият е тънък полиетилен, докато третият е самото алуминиево фолио. Крафт хартията е направена от целулоза с дълги влакна, използвайки метод за изравняване и използването на химически соли.

Според потребителите крафт хартията се характеризира със своята плътност, устойчивост на износване и механична якост. Що се отнася до полиетилена, той има впечатляващи термопластични, пароизолационни и водоотблъскващи свойства. Фолиото изпълнява основната си функция - отразява топлината в помещението.

Ако закупите материал, произведен в Китай, ще трябва да платите $ 26 за листа. Ламинираното фолио от европейските производители е по-скъпо - $ 45 на лист. Вътрешен производител предлага фолио върху крафт хартия за $ 20 на лист.

Характеристики на фолио при 100 микрона

кое фолио за баня да изберете

Днес се продава фолио за баня 100 mkr, което е полирано и прилича на ролка. Ширината му е 1 м, когато става въпрос за твърдия сорт. Отгрятото фолио е с ширина 0,5 м. Дължината достига 10 м. Едно руло тежи 2,5 кг.

Това фолио за баня, дебелината на която е 0,1 mm, може да се използва при температури до 650 ° C. Неговата отражателна способност е 97%. Материалът има гладка повърхност и може да се използва при изграждането на подово отопление, въздуховоди, печки, котли, както и за изолация за различни цели. Слоят ефективно предпазва от пожар, устойчив е на корозия и задържа топлината в охлаждащата течност.

Такова фолио на рула е отлична бариера срещу пара. Той може да замени материали като:

 • пергамин;
 • покривен материал;
 • битумна хартия.

Последните отделят вредни вещества, когато са изложени на температура. Фолиото може да се използва като независим отразяващ изолатор и в комбинация с други топлоизолационни материали. Полираната повърхност е идеален рефлектор, повишаващ ефективността на топлоизолацията.

Операцията е възможна не само вътре, но и извън помещенията. Тази област на употреба включва изолация на покриви, тавани, тавани, подове, стени, тръби, тавани, вентилация, тавани, бойлери, фургони и стенни секции зад радиатори. Това фолио действа като отразяващи слънцето панели на прозорците.

Преглед на изолацията от фолио

От горната информация стана ясно, че алуминиевото фолио се използва както с, така и без изолация. В първия случай фолиото се нанася върху изолацията, а във втория - върху дървения материал или дървения материал.

В продажба можете да намерите:

 1. Полирано алуминиево фолио в съответствие с ГОСТ 618-73 в ролки или листове
 2. Крафт хартия от фолио
 3. Изолация с фолио слой

Нека разгледаме всички сортове отделно, по-подробно. На снимката са показани фолиови ролки.

1. В зависимост от дебелината фолиото се продава на листове или на рула. Отгрятото (меко) фолио е обозначено с буквата М, а необгореното фолио е обозначено с буквата Т. Дебелината на фолиото е от 0,007 до 0,2 mm и повече, ширината обикновено е 1 до 1,5 m.

Ролките от тънко фолио често се състоят от пет парчета лен, а по-дебели от три.

В магазините той има специфично предназначение - за бани и сауни.

2.Фолио хартия е хартия с висока устойчивост с добавена целулоза и тънко алуминиево покритие. Продуктът е прикрепен към стените с помощта на пирони, винтове или строителни скоби.

Идеален е за топлоизолация на строителни конструкции на труднодостъпни места.

Ролка с ширина 1 м се състои от 30 м лен. Цена за 1 м2 = 420 рубли.

Този тип покритие може да издържи на температури от - 50 до + 120 градуса. ОТ

3. Тази изолация от фолио е специално проектирана за декорация на помещения с висока влажност.

Penotherm NPP LF е топлоизолационен материал, изработен от експандиран полипропилен с алуминиево фолио. Той е отразяваща топлоизолация, тъй като използва полиран алуминиево фолио. Използва се главно за топлоизолация на стени и тавани във бани и сауни.

Penotherm NPP LF може лесно да се реже с канцеларски нож, може да се монтира с помощта на телбод за мебели, залепен с лента.

Основни характеристики: температура на приложение от - 50 до + 150 градуса. C, добра топлоизолация, добра пароизолация, добра звукоизолация, не гние и корозия, екологичен материал.

В сауни от тухли или блокове се препоръчва да се изолира не само парната баня, но и мивката.

АЕЦ Penotherm LF се произвежда с различни дебелини и следователно цените също ще бъдат различни:

 • дебелина = 2 мм струва 134 рубли / м2
 • дебелина = 3 мм струва 145 рубли / м2
 • дебелина = 4 мм струва 154 рубли / м2
 • дебелина = 8 мм струва 244 рубли / м2
 • дебелина = 10 мм струва 278 рубли / м2 (цените са посочени за град Перм)

Да се ​​върнем към точка 1 - към алуминиевото фолио на рула, за да се запознаем с цените:

 • дебелина = 0,04 мм струва 570 рубли / ролка
 • дебелина = 0,08 мм струва 950 рубли / руло
 • дебелина = 0,1 мм струва 200 рубли / м2
 • дебелина = 0,2 мм струва 300 рубли / м2
 • дебелина = 0,8 мм струва 450 рубли / м2

Познавайки цените на изолацията с фолио и материала на стените на вашата баня, можете да ги сравните с парите си и вече е по-добре да го изберете и купите.

И когато материалът е закупен и доставен, можете да го редактирате по начина, по който е направил авторът на това видео.

Благодарение на изолацията с фолио, процедурите за къпане ще бъдат удоволствие и удоволствие. Късмет!

willcomfort.ru

Отзиви за фолио от минерална вата

довършване на фолио за баня

Фолиевата минерална вата може да бъде представена от меки ролки и твърди постелки. Според експерти това разширява областта на употреба. Сред основните предимства на първия от тези видове, според потребителите, трябва да се подчертае висока степен на влага и парна бариера.

Фолиевата вълна под формата на твърди постелки има отлични изолационни свойства и е лесна за инсталиране. Дебелината на меките ролки може да достигне 10 мм, а максималната температура на излагане, както подчертават домашните майстори, е доста висока и достига 125 ° С.

Отзиви за рула от фолио

как да фиксирам фолиото във ваната

Този материал се продава не само под формата на панели. Ако искате да закупите фолио за баня, можете да изберете материала на рула. Отличава се с ниската си цена, която се допълва от лекота на монтаж. Монтирането на такова фолио е възможно само върху огнеупорен топлоизолационен материал с закрепване с метални скоби.

Клиентите харесват, че дебелината на листа е минимална и може да бъде 0,5 мм. Широчината на ролката е 1500 мм. Според потребителите температурният диапазон е достатъчно широк и варира от -50 до +75 ° C.

Кое е основното нещо в добрата баня?

Добрата вана е тази, която се загрява бързо и не се охлажда дълго време. Ако първият проблем е решен от висококачествена печка, тогава изолационната система е отговорна за проблема за запазване на топлината. Тук строителният материал няма голямо значение. Не затваряйте пукнатините и дупките - все още ще има вратички за образуване на студени мостове. Правилната изолация трябва да създаде ефект на термос, тази функция се изпълнява от фолио.

Фолио за баня, без да докосва стените, облицовани с вагон, блокхаус, отразява топлината, не позволявайки да излезе извън парната баня, работи като огледало. Всъщност материалът служи като топлинен рефлектор и не само. Друга важна функция е да се осигури херметичността на помещението, не позволява водата и парата да преминават през тях. Парата, докато остава гореща, не се кондензира, остава вътре в стаята, което също допринася за задържането на топлината. Парната, в която изолацията е фолио, се загрява много по-бързо и акумулира топлина.

Такива функции са подходящи за всички останали помещения на банята. Също така е важно да се поддържа топлина и херметичност в душа, басейна, стаята за отдих.

Допълнителни свойства на експандиран полистирол с фолио слой

кое фолио е по-добре за баня

Този материал е комбиниран и се състои от полиетиленова пяна със затворени клетки. Той е допълнен с алуминиево фолио. Платната се използват като звукоизолация и топлоизолиращ материал за вътрешни и външни работи. Комбинацията от тези слоеве дава възможност за икономично и ефективно декориране на бани и сауни. Сред основните свойства трябва да бъдат подчертани:

 • амортизиращи качества;
 • Здраве & Безопасност;
 • свойства на бариера срещу пара;
 • способност да отразява топлината до 98%;
 • дълъг трудов живот;
 • химическа устойчивост.

Избор на фолио покритие според препоръчания слой

дебелина на фолиото за баня

За да се постигне висококачествено покритие по време на полагане, трябва да се придържате към дебелината на топлоизолацията на фолиото. Това ще зависи от материала и дебелината на стената. Ако основата е тухлена, а дебелината на стената на парната баня достига 37 см, тогава препоръчителният слой трябва да бъде от 8 до 10 мм. Ако основата е бетон или тухла, а дебелината на стената варира от 25 до 35 см, тогава изолацията на фолиото трябва да има дебелина от 10 до 12 мм. В случай на дървена рамка от 10 до 15 см, трябва да използвате изолация от фолио, чиято дебелина варира от 6 до 8 мм.

Когато се използва същия материал, но с увеличаване на дебелината на стената до 20 см, трябва да се използва фолио слой с дебелина от 4 до 6 мм. Фолио за баня ще бъде със слой от 2 до 4 мм, ако дървената рамка е с дебелина повече от 20 см.

Като допълнителен изолационен слой може да се използва стъклена вата или базалтова вата. Подобни минерални топлоизолатори също са подходящи. Алуминиево фолио или подобни покрития ще отразяват топлината вътре в стаята, така че е по-добре да инсталирате такъв слой в парна баня, изолиран според принципа на пай. Тази препоръка е подходяща за сауни и бани от бетон или тухла. Съветът е подходящ и за рамкови сгради. При достатъчна дебелина на външните стени на дървени дървени кабини, слой от допълнителна топлоизолация може да бъде пренебрегнат, но когато избирате фолио, не трябва да давате предпочитание на тънки листове крафт хартия във фолио.

Технология на инсталиране

Когато инсталирате фолио за баня, трябва да се придържате към съветите, които ще ви позволят да постигнете ефективността на покритието и комфортен престой в парната баня. Когато има впечатляваща площ, можете да използвате базалтово или минерално фолио. При полагане на материала в нетърговска баня е достатъчно да се използва крафт хартия във фолио или руло фолио. Дебелината на материала трябва да бъде 3 mm или повече.

Когато намирате сауна в къща или в мазе, трябва да вземете предвид централното отопление и местоположението на източниците му. В този случай такава система ще действа като допълнително отопление на въздуха.

При завършване на банята с фолио е важно да се осигури отводняване на кондензат. В този случай платното се показва на стените и пода. Материалът от фолио трябва да се полага с припокриване от 20 см и да се залепва с фолио. За да се осигури ефект на термос, между фолиото и декоративната облицовка трябва да се постави 15 мм междина.Той ще осигури вентилация и ще гарантира здравословен микроклимат.

Как правилно да нанасяте фолио за баня

И ако правилно изолирате банята си с фолио, ще получите „ефектът на термос“ - това е начинът за бързо натрупване на топлина и поддържане на желаната температура за дълго време. Използването на фолио е особено необходимо в сауната. Където фолиото се нанася върху тавана и стените.

Снимките показват, че трябва да има въздушна междина между валяка и слоя фолио, което означава, че изолационната система и стените на банята трябва да дишат.

Първо, таванът е изолиран в парната баня и едва след това те преминават към декориране на стените на стаята. Ако изолацията е минерална вата, тогава хартията първо се залепва към тавана, след това се заковава щайга от дървени решетки и между тях се поставят рогозки. За да се предотврати падането на постелките, те се фиксират с ламели.

След това, спретнато или по-добре заедно, те припокриват фолиото. Опитайте се да не го разкъсате.

Ако е счупен, покрийте с алуминиева тиксо. Всички фолиа се припокриват, също залепете с лента. Основната загуба на топлина преминава през тавана, така че процесът на изолация трябва да бъде задълбочен и използването на фолио за банята е имало положителен ефект. Вижте видеото за използването на фолио

За да няма изтичане на топлина и пара, фолиото се полага към стените и тавана с 5-10 см. Върху слоя фолио се заковават още решетки, за да се създаде въздушна междина до 2 см за въздуха конвекция. И вече последният завършващ слой или липовата ламперия.

За да използвате фолио с изолация във ваната или без нея, различните хора все още имат собствени мнения, така че вижте как авторът обсъжда тази тема

По този начин цялата пара остава в парната баня, не се натрупва в изолацията и не се кондензира по вътрешната повърхност на носещите стени. Банята ще стои дълго време, без ремонт.

Алгоритъм за монтиране на фолио

Ако се интересувате как да фиксирате фолиото във ваната, трябва да знаете, че процесът е разделен на няколко етапа. Най-удобни за работа ще бъдат листове или ролки, чиято ширина е 60 см или 1,2 м. Необходимо е да се направи щайга по стените. За това се използват квадратни греди със страна 5 cm.

Между съседните ленти се поддържа разстояние, което зависи от ширината на материала. Ако в работата се използват ролки от 600 и 1200 мм, тогава стъпката ще бъде 60 см. За фолио материали с ширина 1000 и 1500 мм, разстоянието между прътите ще бъде 50 см. Баровете се закрепват със самозалепващи се винтове с подходяща дължина. Между дъските е разположен слой минерална изолация, така че да не излиза извън нивото на гредите.

След като сте решили кое фолио е най-подходящо за банята във вашия случай, то трябва да бъде подсилено върху топлоизолацията със задължителното поставяне на отразяващ слой вътре в парната баня. Съединенията на листове и платна са залепени с метална лента. Но е важно да се вземе предвид, че под въздействието на температури лепилото може да омекне, което ще допринесе за разминаването на платната и нарушаването на уплътнението. По-добре е да го фиксирате с пирони или скоби, като ги заковавате върху неравните решетки.

С впечатляваща ширина, фолиото е прикрепено не само по краищата, но и в центъра. Фолиото за стените на банята е зашито с вагон. Между тези слоеве трябва да остане въздушен джоб от 0,5 см. Основната му функция е да намали топлопроводимите свойства на фолиото и да отразява лъчите, които удрят повърхността му. Въздушната междина ще бъде създадена от решетката под облицовката. За това са избрани 20 мм ленти, които са закрепени с самонарезни винтове.

В някои случаи редът на материалите се променя. В същото време върху слоя топлоизолация между гредите на обшивката с гвоздеи или скоби се запълва слой фолио, който е прикрепен отгоре с тънки летви. Те трябва да седят на върха на решетката.

Понякога рамката се натъпква над топлоизолацията.В този случай фолиото се полага върху цялата площ на стената, както и върху гредите. Оставянето на въздушна междина в този случай е непрактично. Закрепването на облицовката по тази технология се извършва върху щайгата. Практиката показва, че използването на топлоизолационни материали с фолио слой спестява пари и опростява процеса на монтаж.

Как да шиете правилно?

Основното условие за монтаж е припокриващо се закрепване със захват от 10-20 см, фугите трябва да бъдат залепени със специална лента, след това няма да има вратички за пара, кондензатът ще падне на пода, без да прониква в изолационния слой.

Алуминиева лента - гаранция за херметичност

Използването на фолио в дървена баня се различава от технологията за изолиране на сграда от тухли и бетон. Стените, направени от трупи, трябва да бъдат внимателно изкопани. Ако дървото изглежда естетически, рамката е добре изградена и стаите (с изключение на парната баня) не трябва да бъдат облицовани с вагон, тогава използването на фолио за стените не е необходимо. Таванът е обшит с топлинен рефлектор без грешка.

На бележка! За да получите ефекта на термос - необходимо е да обшиете парната с фолио, стени, под, таван.

 1. Необходимо е стената около печката да се обшие с плътно обикновено фолио, топлината няма да стигне зад стената с печката.
 2. На тавана монтажът се извършва с отразяващ слой надолу, с припокриване и надбавка от 5-15 см на стената.
 3. Стените също се обшиват, изисква се припокриване на пода.
 4. Подът е подреден последен.

Работата с пода се извършва, след като облицовката е пришита към тавана и стените, чиято правилна инсталация предполага наличието на пролука между рамката и топлоотражателния слой.

Необходима е въздушна междина

Фолио изолационен лист

Същата процедура за инсталиране на фолио слой от тухлено-бетонни конструкции. Единствената разлика е, че всички стаи (стени, подове и тавани) са обвити там, без изключение.

На бележка! Фугите с отвори за прозорци и врати трябва да бъдат особено внимателно тапицирани. Забийте фолиото с лента, залепете го с лента, като проверите за пукнатини.

Правилна облицовка на отваряне на прозорец

В заключение, няколко думи за идеалната изолация. Фолиевите материали изпълняват функцията на топлинен рефлектор, всъщност те не са изолация. За висококачествена изолация се изисква монтиране на пай, чийто горен слой е материалът за пароизолация, след това самата изолация и едва след това слой от облицован с фолио материал. В тази форма банята ще бъде функционална, здравословна, приятна за тялото и душата.

Монтаж на фолио на тавана

След като прочетете отзиви за фолиото за баня, можете да разберете, че то има широк спектър от приложения. Може да се монтира не само на стените, но и на тавана. За да направите това, той е покрит с ролка хартия с широко припокриване. На следващия етап хартията се фиксира с квадратни пръти със страна 5 см. Между тях се монтира изолация.

Следващата стъпка е инсталирането на фолиото. Ще блокира изолационното отделение. Важно е да се осигури сто процента солидност. Закрепването се извършва с лепяща лента, която може да бъде закупена в железария. Доста често се продава заедно с фолио.

Някои от тези ленти са с лошо качество. Съвсем просто е да проверите това: парче материал трябва да бъде залепено към парче фолио и да се опитате да го откъснете. Ако имате обикновена лента в ръцете си, тогава няма да е толкова лесно да се справите със задачата. Ако искате да знаете подробно как да облечете баня отвътре с фолио, тогава крайните участъци и фуги трябва да бъдат внимателно фиксирани. Това е необходимо, за да се изключи проникването на влага. Важно е да се постигне херметичност.

Вместо алуминиево фолио може да се използва восъчна хартия или тежък картон. Предварително се напоява с ленено масло. Но върху такава пароизолация ще е необходимо да се постави слой глина, едва след това можете да започнете да се затопляте. Фолиото е фиксирано с пръти 2 х 3 см. Това ще запази обмяната на въздух и по-късно можете да инсталирате декоративни облицовки върху прътите.

Извършване на проста дъска на баня

За да може фолиото за банята да изпълнява ясно зададените му функции, е необходимо да се спазват правилата за монтажа му, защото ако го натъпчете върху гола тухла или бетон, тогава поради високата си топлопроводимост материалът ще освободете цялата топлина навън. Отражателната способност на алуминия в ролките достига 96%. Това помага да се запази значително количество топлинна енергия, отделяна от печката.

Производителите предлагат различни дебелини на листа. В магазините за хардуер има параметри от 30-300 микрона. Различни основи спомагат за засилване на положителния ефект. Неговата роля може да бъде изиграна от:

 • крафт хартия;
 • подготвена тъкан;
 • фибростъкло;
 • полиетилен;
 • минерална вата.

В продажба има ролки без основа, но използването на такъв материал не се препоръчва.

Фолиото е избрано за изолация според основните му свойства. В допълнение към издръжливостта и лекотата на монтаж, което може да се постигне с по-дебели листове, има следните критерии за избор:

 • наличието на различна основа улеснява и по-лесно фиксирането на материала върху която и да е повърхност, тъй като става по-трудно да се счупи, дори неволно;
 • поради факта, че фолиото за баня е способно да издържа на високи температури (стойностите в помещението достигат 100 0 C), то е практически незаменимо като допълнителна бариера между помещението и външната среда;
 • повърхността му е силно отразяваща, практически не поглъща никаква радиация;
 • коефициентът на паропропускливост трябва да бъде не повече от 0,01 g / m 2 на ден;
 • якостните характеристики ще осигурят лесна инсталация;
 • фолиото не отделя токсични изпарения дори при значително нагряване в парната баня;
 • минималните параметри на образуването на корозионни огнища позволяват ефективното му функциониране за дълъг период.

Нагревателите с фолио имат различни имена. Зависи от основата, прикрепена към листовете. И така, фолио се нарича фолио, нанесено върху разпенена полиетиленова основа. Предлага се на клиентите под формата на ролка или като твърди плочи.

В първия случай дебелината варира в диапазона от 2-10 mm, а във втория интервалът ще бъде 20-110 mm. Комплектът може да издържа на температури до 120 0 С.

Folar е парна бариера, изработена от фибростъклена мрежа с фини мрежи 4x4 mm, която действа като подсилващ слой между два листа фолио. В основата му няма вредни вещества. В зависимост от марката той може да издържи на топлинни натоварвания в диапазона 150-300 0 С.

Izolar - хартиено фолио за баня. Той има три слоя, освен металния, има полиетиленова топка и междинен слой от крафт хартия. В магазините за хардуер той се представя в диапазона от 0,03-1,0 мм. Той трябва да издържа на температури от 100 0 C, тъй като тази стойност е посочена в неговите инструкции за употреба.

На рафтовете можете дори да намерите облечена с фолио минерална вата, чиято работна температура е -60-300 0 С. Именно голям брой специалисти, които се занимават с преустройство, изграждане или модернизация на бани, се влюбват с.

Въпреки че принципът на действие на покритието с фолио се основава на отражението на топлината в помещението, няма да е възможно да се справим с целия му обем. За да се поддържа постоянна температура в помещението, е необходимо да се направи "торта" от изолация, където като основен материал трябва да се използват изолация, пара и хидроизолация.

Ще бъде възможно да се получи резултат с най-високо качество на относително ниска цена, ако инсталацията се извърши правилно. За да направите това, трябва да следвате определени правила.

Ще бъде възможно да се създадат удобни условия, като се използва фолио върху хартиена хартия за вана с дебелина най-малко 3 мм. Материалът на базалтова основа има отличен отразяващ ефект.По време на разработването на инсталационната схема ще трябва да подготвите място за отводняване на кондензат. Задължителното припокриване от 150-200 мм ще увеличи производителността на парната баня, защото по този начин всички шевове са запечатани.

Използването на фолиева подложка ще даде максимална полза при оформянето на въздушен слой, отделящ фолиото от дървения завършек. Това правило важи не само за стените, но и за тавана.

Ще бъде възможно да се създаде уютен микроклимат с добре организирана вентилация. Ако това състояние се пренебрегне, тогава слоевете веднага ще се наситят с голямо количество влага, губейки своите топлоизолационни свойства и правейки фолиовия слой безполезен.

В парната баня ефектът "термос" е особено важен, когато цялата топлина е концентрирана вътре. Вентилационната междина с широчина 1,5-2 см между фолиото и декоративната облицовка ще помогне да се справите с това.

Необходимо е да се вземат предвид пропорциите на изолацията и материала, от който са получени стените на банята. Дебелината на основата трябва да бъде различна за парни бани с дърво и тухли.

Предлагаме ви да се запознаете с: Врата на парната баня: стъкло, дърво, размери, чертежи, снимки

Работата с листове или ролки, които имат ширина 0,6-1,0 м, ще осигури бърз и надежден резултат.За тяхното монтиране вътрешното пространство на банята е обвито вертикално с ленти 50х50 мм. За закрепване на дървения материал се използват самонарезни винтове. Най-удобната изолация в тази ситуация се поставя в жлебовете на такава настилка, например минерална или базалтова вата. Препоръчително е да се избягва появата на пропуски.

След полагането на памучната вата, пристъпваме към монтажа на фолиото. Трябва да се обърне вътре в стаята. Фиксирането се извършва по най-удобния начин в тази ситуация: скоби или самонарезни винтове. Препоръчително е да се обработят не само ръбовете, но и да се грабне слоят в някои централни зони. Шевовете трябва да бъдат запечатани с фолио лента. Той също така ще поддържа целостта на конструкцията.

За фиксиране на материала перфектни са скобите, с които той се заковава по периметъра и центъра. Фолиото е много устойчиво на разкъсване, така че не се страхувайте, че на мястото на телбода ще се появи скъсана дупка.

Запазването на тялото ще бъде значително подобрено по време на образуването на въздушна междина след фолиото. За да направим това, ние пробиваме ред ламели с височина 10-20 mm на стъпки до половин метър. Последният слой е подплата, която запълваме върху получената щайга.

Монтаж на фолио в парната баня

Стената и таванът са обшити с дървена вагонка

Монтажът на облицовани с фолио стени и тавани в парната баня не само ще спести 20-30% от средствата за отопление на банята, но и ще спаси дървената рамка на сградата от развитието на мухъл, гъбички и други нежелани микроорганизми в нея.

Когато се облицоват стените на сгради за баня, фолиото е прикрепено към повърхността или върху слой топлоизолация. Такава работа ще отнеме малко време и няма да изисква много усилия.

Процесът изглежда така:

 1. Преди да обшиете банята с фолио, на стената е фиксирана рамка от дървени дъски.
 2. Между ламелите се поставя изолация.
 3. Горната част на изолационния материал е покрита с фолио с припокриване, ставите между лентите са залепени с помощта на алуминиева лента.
 4. Фолиото се обшива с вагон и между него и повърхността на фолиото се прави въздушна междина 15-20 см. Това е предпоставка за ефективен топлообмен.

Въздушната междина ще намали топлопроводимостта на алуминия и тъй като горещата облицовка няма да влезе в контакт с фолиото, то поради изолационните качества на въздуха директният топлопренос ще стане невъзможен. В същото време инфрачервените лъчи, попадащи върху повърхността на фолиото, ще се отразят към парната баня.

Алуминиевото фолио, GOST 618-73, е доста крехък материал, който е необходим за създаване на изолационен кекс за бани и сауни; той се използва или под формата на конвенционален алуминиев филм, или заедно със субстрат.

За подобряване на ефективността на банята е необходим топлоизолатор. Ползите от използването му са следните:

 • насърчава бързото отопление на стаята;
 • задържа топлината, като не й позволява да излиза навън;
 • предпазва стените, слой изолация от разрушителното въздействие на влагата и парата;
 • предпазва от образуване на мухъл, мухъл;
 • издържа на високи температури и техните капки;
 • удължава живота на сградата като цяло.

Екологичното фолио е корозионно, нетоксично, екологично перфектно, отговаря на всички санитарни и хигиенни изисквания.

На бележка! Използването на фолио е полезно, консумацията на енергия (електричество, дърво) се намалява с поне една трета! Животът на банята се удължава два пъти! Материалът е евтин, лесен за инсталиране.

Предимствата на приложението са очевидни, важно е само да изберете правилния материал за парна баня и други помещения на банята, сауната.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни