Плътност на пяна за изолация на стени отвън


Свойства на стиропор:

 • Евтиност;
 • Лекота;
 • Лесно обработване;
 • Екологичност;
 • Безвредност;
 • Пожарна безопасност;
 • Устойчивост на микроорганизми и различни технически среди;
 • Устойчивост на влага;
 • Плаваемост;
 • Отлични топло и звукоизолационни качества;
 • Сила;
 • Устойчивост.

В продължение на близо 60 години различни продукти от пяна намират приложение в много области на човешката дейност.

Област на приложение

Когато изолирате къща отвътре, е необходимо да увеличите топлоизолацията на следните конструкции:

 • при изграждането на сутеренния етаж на земята, ако подземният под е отопляем;
 • в тортата на приземния етаж при подреждане на студено мазе или под земята;
 • външни стени;
 • припокриване над последния етаж при подреждане на студено таванско помещение;
 • покриване при подреждане на топло таванско помещение;
 • мансарден покрив.

От всички тези части полистироловата пяна за изолация на дома се използва най-добре в конструкцията на стени. В подове полистиролът трябва да се използва само заедно с трупи, които ще поемат основното натоварване от пода, мебелите и др. Факт е, че плътността на експандирания полистирол не му позволява да издържа на големи компресионни натоварвания.

Тавани с пяна без трупи могат да се използват за технически цели - тавански подове и др. Ето защо, ако искате да изолирате пода с високо качество под замазката, най-добрият вариант на изолация е екструдираната полистиролова пяна. Изолацията отгоре трябва да покрива слой циментово-пясъчна замазка с дебелина 50 мм с допълнителна армировка. За армировка се използва мрежа от армировка с диаметър 3-4 мм.

Друга област на приложение на полистирола е производството на постоянен кофраж за бетониране. Такава изолация се използва при изграждането на лентови основи. Позволява да се намали броят на етапите на работа по изливане на монолит у дома и в същото време да се извърши топлоизолация на конструкцията. Върху експандирания полистирол трябва да се осигури надеждна хидроизолация.

Нанасяне на пяна

Опаковка. Пяната е лека и има добри амортизиращи свойства. Лесно е да му придадете всякаква форма, която е оптимална за защита на този конкретен продукт от повреда. Разделители, дистанционери, ъгли и други форми, изработени от пяна, се използват широко за опаковане не само на крехки предмети, но и за запазване на външната повърхност по време на транспортиране, например ламинат или пластмасови панели.

Нагреватели. Polyfoam се състои от много клетки с въздух, задържан вътре, което е отличен топлоизолатор. Листовата пяна се използва като нагревател за стени, подове, тавани, покриви, фасади, тръбопроводи, както и в хладилно оборудване.

Шумоизолация. Пяната има структура, която добре заглушава звуковите вибрации.

Сандвич панели. Лист от пяна в стоманена или пластмасова облицовка се нарича сандвич панел. Те могат да се използват за външна или вътрешна работа, декорация и преграждане на помещения. Поради ниското си тегло, инсталирането на сандвич панел от пяна не изисква специално оборудване. Външната повърхност е боядисана или покрита с полимер от всякакъв цвят и следователно, като правило, не е необходимо допълнително довършване.

Сграда. Технологията на перманентния кофраж се състои в запълване на специално направени блокове от пяна с бетон, които са свързани помежду си като детски конструктивен комплект. Блоковете вече имат технологични отвори за полагане на комуникации и всякакви отвори и архитектурни елементи могат лесно да бъдат изрязани с трион.Поради топлоизолационните свойства на пяната, този тип стена може да бъде по-тънка от стена, изработена от традиционни материали, което увеличава използваемата площ на къщата. Съществува и технология на полистирол бетон - пяна под формата на топки се излива в бетона, като го прави по-лек и подобрява неговите топлоизолационни характеристики.

Пенопласт за изолация с дебелина 100 мм

Пенопластът е един от най-често срещаните топлоизолационни материали. Той е незаменим за изграждането на нови сгради, а също така често се използва за изолиране на конструкции, които вече са в експлоатация. Поради гъвкавите си свойства, 100 мм пяна може да се използва както в промишлено, така и в гражданско строителство.

Снимка на плочи от пяна

Спецификации

Преди да започнете работа, трябва да се запознаете с описанието и характеристиките. Този материал е направен от полистирол, който включва разпенващ агент. Има пяна структура, която предотвратява абсорбирането на влага и предпазва от различни бактерии и гъбички. Също така е изгодно да го купите, тъй като конструкциите не изискват допълнителна защита от вятър. Предимствата включват още издръжливост и способността да поддържат качествата си при температури до 110 градуса по Целзий. Трябва да се има предвид, че плочите са запалими, поради което, преди да ги използвате, се препоръчва да се обработят със специален агент, за да се придаде способността за самогасене.

Пяната пластмаса за топлоизолация може да издържи на доста силно натоварване, тя е екологична, добра звукоизолация, устойчива на агресивна среда и различни химикали. Поради ниското си тегло, дъските са лесни за инсталиране и могат лесно да се режат с обикновени инструменти.

Характеристики на експандиран полистирол

Материалът има плътност 25 кг / кубичен метър, което осигурява ефективната му работа и гарантира висококачествена изолация на конструкцията. Освен това цената за 100 мм пяна лист е доста достъпна. Такива плочи обикновено имат стандартни размери, съответстващи на GOST:

 • дължина - 1000, 12000, 2000 мм;
 • ширина - 1000 мм;
 • дебелина - 20-500 мм.

Обхватът на приложение до голяма степен зависи от последния показател. Ако пяната е с дебелина 100 мм, тя може да се използва в следните случаи:

 • изолация на стени, покриви, основи, балкони и лоджии;
 • изолация на електрически кабели, телефонни линии, вентилационни канали, канализационни и водопроводни тръби.

В допълнение, добрата топлопроводимост на 1000x1000x100 mm пяна пластмаса, както и други листове с подобна дебелина, им позволява да се използват за производството на различни контейнери, витрини, ракли и хладилно оборудване.

Схема за изолация на пяна за сайдинг

Преглед на цените в Москва

Цената на даден продукт до голяма степен зависи от неговата марка. За да разберете колко струва пластмасата от пяна в Москва, трябва да се запознаете с представения по-долу преглед на цените на кубичен метър:

 • Средната цена на PSB-S 15, предназначена за топлоизолация на ненатоварени помещения и тръбопроводи, е около 1550 рубли.
 • PSB-S 25F, използван за фасади на сгради - от 2300.
 • Марката PSB-S 35 е универсална, за работа на закрито и на открито - 2700 рубли.
 • PSB-S 50 с дебелина 100 mm принадлежи към категорията на най-твърдите материали. Може да бъде закупен за приблизително 3700.
 • PSB-S 25 са плочи за изолиране на стени вътре в сградата, които струват около 1850.

Ако говорим за цената на 100 мм лист полистирол на парче, тогава средно в Москва тя е 120-300 рубли.

Автор: Роман Медведев

Свързани статии:
Какъв вид изолация да изберем за тавана на банята?

Изчисляване на необходимата дебелина на изолацията

Стърготини като изолация

Разход на пяна

Немската компания BASF стана разработчик на пяна от пластмаса през 1952 г. и оттогава популярността на този материал само нараства, което не е изненадващо, тъй като експандираният полистирол има пореста структура и малко тегло, което е много удобно при транспортиране.

Този материал има отлични топлоизолационни свойства, поради което е лидер в изолацията на стените на сградите.

Ако сравним този материал с други топлоизолационни материали по цена, тогава цената на експандиран полистирол на куб ще бъде най-ниската. Например топлоизолацията с минерална вата за еднаква площ ще ви струва няколко пъти повече.

Пенопласт 50 мм и 100 мм, кой да изберете, характеристики, как да кандидатствате

Понякога трябва да изберете пяна за изолация - 100 мм или 50 мм, коя ще бъде оптимална? Въпросът коя пяна е по-добре да се използва често тревожи разработчиците, защото именно тази изолация се използва най-често за къщи и апартаменти. Важно е да се вземат предвид характеристиките на пяната, те могат да варират значително и да повлияят на трайността и целостта на конструкциите. На стените на къщата, на таваните, в пода и в покрива трябва да се монтира само висококачествен, издръжлив слой изолация. Подходяща ли е пяната за тези цели и коя ...

Обърнете внимание на плътността на пяната

Не само дебелината на листовете от пяна играе ключова роля (100 мм лист или 50 мм ...). Експандираният полистирол се предлага с различна плътност, характеристиките ще зависят от него. Съгласно стандартите, плътността на пяната трябва да бъде:

 • 15 кг / м куб - нанася се върху хоризонтални повърхности, без товар и без изстискване. Добре подходящ за изолация на тавани и подове (хоризонтални повърхности), където е възможно.
 • 25 кг / м куб - най-широко използван, включително за изолация на стени по технологията "мокра фасада", под мазилка по всички стени, включително на височина (задължително с допълнително закрепване с дискови дюбели), както и върху фасади на сгради .
 • 35 кг / кубичен метър е доста плътен и здрав материал, напълно подходящ за мазилка, може да се побере под палуби и да издържа на деформации при рядко движение на хора.

Стара класификация на нагревателите Penoplex

Първоначално заводът произвежда три вида екструдиран пенополистирол, в зависимост от плътността: Penoplex 35 (с плътност 35 kg / m3), Penoplex 45 (45 kg / m2) и Penoplex Standard (32 kg / m3). В допълнение към индикаторите за плътност, нагревателите имат различни размери, дебелини, якост на натиск, група на запалимост и клас KMO. Обхватът на използване на всеки от нагревателите също се различава.

 • Penoplex 35 плътност принадлежи към най-популярните марки изолация, която се използва за изолиране на различни видове заграждащи конструкции: основи и цокли, експлоатирани и неизползвани покриви, подове и стени.
 • Пеноплекс 45 се справя с увеличени натоварвания при изолиране на фундаментни основи, подове на земята, както и магистрали и железопътни линии, писти, мостове, тунели в Далечния север и при издигане на почви.
 • Penoplex СТАНДАРТЕН най-често се използва за изолиране на купи за басейн, подове и плитки основи, пожарни резервоари, седиментационни резервоари и кладенци.

Преди това Penoplex беше екструдиран със стандартна дебелина от 20 до 100 mm, ширина 600 mm и дължина 1200 mm. Справихме се със старите параметри. Време е да разберете съвременната класификация на Penoplex.

Таблица за плътност на изолация Penoplex 35, 45 и Standard

Плътност Дължина, мм Ширина, мм Дебелина, мм
35 1200 600 20, 30, 40, 50, 60, 80, 100
СТАНДАРТЕН 1200 600 20, 30, 40, 50, 60, 80, 100
45 2400 600 40, 50, 60, 80, 100

Качество на пяната

Когато всички други параметри са определени, трябва да оцените необходимия материал за качество. Първо, трябва да попитате сертификати за качество: Отговорните производители и продавачи винаги предоставят на стоките необходимата документация, потвърждаваща тяхното качество. На второ място, трябва да се уверите, че продуктът съхранявани в подходящи условия, И какво върху опаковката му присъства необходимата маркировка, информираща за основните свойства на този материал. Пенопластът не трябва да се съхранява под въздействието на пряка слънчева светлина: в този случай той губи някои от своите експлоатационни свойства, може да започне да излъчва неприятна миризма. Също така е важно материалът да се съхранява в добре проветриво помещение и влажността да не е повече от 60%.

Трябва да се обърне внимание и на гранули от пяна. Те трябва да бъдат с еднакъв размер и равномерно разпределени в целия обем. Ако на някои места има кухини и гранулите лесно падат, тогава такъв продукт едва ли може да се нарече висококачествен. Освен това няма да е излишно да се сравняват отделни листове материал помежду си: те трябва да бъдат абсолютно еднакви по дебелина, плътност, с гладки ръбове и снежнобял цвят.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни