Сравнение на Penoplex, Technoplex, Styrofoam и Penofol


Свойства на пенофол


Фолираният пенофол е изолационен материал с отражателен ефект, който има многослойна структура. Основната цел е да се отводнят течения или вятърни потоци от строителните конструкции, да се елиминира кондензът или влагата, пара, която се издига нагоре по нивата. Също така материалът изолира външни шумове или звуци. Той е универсален тип изолатор, тъй като увеличава звукоизолацията, пароизолацията, предпазва от влага и задържа топлината. Такива характеристики се дължат на структурната организация на материала и технологията, използвана в производството.
По-голямата част от материала е разпенен полиетилен... В този случай образуваните върху него пори се затварят и се пълнят с въздух. Такава полиетиленова пяна се използва под формата на чилета с различна плътност, дебелина и различни вътрешни структури. От едната или от двете страни, в зависимост от предназначението на материала, полиетиленът е покрит с алуминиево фолио. Преди нанасяне се обработва и полира до висок гланц с максимална отразяваща способност (до всички 97% и дори повече). По-често фолиото се нанася с помощта на топлинно заваряване, което осигурява по-добра адхезия на материала.


Дебелината на пенофола е от два до десет милиметра, фолиото е само от 12 до 30 микрона. Дебелината на материала може да се увеличи до 40 мм, ако е необходимо да се създаде особено силна топлоизолация, например в арктически климат.

Пенофол се основава на добре познатия във физиката принцип „съд на Дюар“. В началото на миналия век Джеймс Дюар установява, че всяко вещество има някакъв вид устойчивост на пренос на топлина. Какъвто и да е този индикатор, материалът може само да спре или да забави движението на топлината, но изобщо да не го спре. В този случай топлинните вълни се събират във веществото и енергията се натрупва вътре в веществото, след известно време се създава пренасищане, след което всеки материал сам се превръща в източник на топлина.

Експериментирайки допълнително, Дюар изолира няколко вещества, които не абсорбират топлинна енергия, но отразяват. Сред тях бяха всички благородни метали (платина, сребро и злато), както и полиран алуминий. В същото време топлинните лъчи се отразяват от повърхностите с почти 100%. Самите тези отражатели са отлични топлопроводници и трябва да се използват заедно с радиатори.


Общият термос е подреден приблизително по същия начин и изследванията на Dewar станаха основа за създаването на космически костюми и материали за топлоизолация с отразяващ ефект.

Използването както на двустранни, така и на едностранни изолатори намалява разходите за отопление на помещенията през зимата, а при топло лятно време не позволява къщата да се загрее твърде бързо.

Каква изолация за стени е по-добре да изберете

И така, решихте значително да намалите топлинните загуби на вашия апартамент или жилищна сграда и направихте това, което правят почти всички собственици на жилищното пространство в този случай - изолирахте вратите и инсталирахте прозорци с двоен стъклопакет.
И веднага почувствах подобрението в енергоспестяването, разходите за плащане на топлина намаляха.

Много обикновени хора обаче не спират на това и продължават да търсят възможности за по-значителни икономии на енергия, питайки съседите и колегите строители какво още може да се направи, за да се постигне целта.

Най-пълният отговор на този въпрос ще намерите в нашата статия.Така че, ако сериозно сте се заели да направите апартамента или къщата си възможно най-енергийно ефективни, освен изолиране на врати и инсталиране на прозорци с двоен стъклопакет, трябва да изолирате и стените, като покриете повърхностите им с изолационни материали от различни видове и видове .

Това е много ефективна мярка, позволява няколко пъти да се намалят топлинните загуби, което е доказано с практика и лабораторни изследвания. Така че има решение за ефективно енергоспестяване.

Сега възниква въпросът, кой от многото видове изолация е най-добре да се използва? Зададеният въпрос е наистина доста актуален и сериозен, така че е необходимо да се подходи с пълна отговорност.

Топлоизолационни материали

Всъщност, днешният пазар на строителни материали е изпълнен с огромно разнообразие от изолационни продукти. Това обаче не означава, че всеки от тях може да се използва за стенни повърхности. Затова ще изброим онези топлоизолационни продукти, които експертите използват днес за изолация на стени навсякъде:

 1. Пенопласт, известен още като експандиран полистирол;
 2. Минерална вата;
 3. Вълна от фибростъкло;
 4. Пеноплекс;
 5. Пенофол.

Първите три посочени материала са доста познати на повечето жители; те се използват успешно от дълго време и успешно при извършване на топлоизолационни процеси.

Но penoplex и penofol се появиха на строителния пазар сравнително наскоро, въпреки че дори за кратък период от време те вече успяха да се покажат като отлични нагреватели с отлични експлоатационни и физически и технически характеристики.

И въпреки това, по-голямата част от строителите и обикновените хора, когато е необходимо да се изолират стените в техните къщи и апартаменти, поради много причини, предпочитат пяна и минерална вата.

И основната причина, която тласка хората към такъв избор, е евтиността на тези материали.

Въз основа на това си поставихме за цел да Ви запознаем максимално пълно с показателите на тези два нагревателя - пяна и минерална вата.

Стиропор

Какъв е този материал и от какво е направен? Полистироловите гранули се използват като суровина за производството на пяна. По време на производствения процес те преминават през няколко процеса или етапа на обработка:

 1. Ще нагрея.
 2. Термично подуване.
 3. Формиране.

На последния етап от процеса - оформяне - не само се оформя крайният продукт, но се създава и определена плътност на материала, в съответствие с която впоследствие ще се полага дебелината на произвеждания продукт, т.е. панели. Това е много важен показател, който до голяма степен влияе върху качеството на продукта, цената на процеса и размера на помещението, което ще бъде изолирано.

Но най-голямата роля в този материал се възлага на въздушни мехурчета, които се образуват директно вътре в полистиролови гранули при производството на пяна. Първо, въздушните мехурчета са изолирани един от друг.

На второ място, както отдавна е известно, именно въздухът е най-мощният топлоизолационен материал.

Така че, след като се задълбочих в горните две причини, типът експандиран пенополистирол без никакво разтягане може да бъде отнесен към категорията продукти с отлични показатели, той е почти напълно пароизолиращ и влагоустойчив материал с много високи топлоизолационни свойства.

Както можете да видите, наистина има значителни причини, поради които пяната се е превърнала в популярен и най-често използван топлоизолационен материал. И ако добавите изключителната лекота на този изолационен продукт (пяната е 98% чист въздух), тогава по отношение на конкурентоспособността, пяната дава шанс за всички останали видове топлоизолационни материали.

Екструдиран пенополистирол

Един вид същата пяна, допълнително подлежаща на технологична обработка, или по-точно, топене с екструзия.

Какво означава? След като полистироловите гранули се подложат на тази промишлена обработка, свойствата на пяната се променят и главно поради този ефект, пяната става много по-еластична.

Всички ние, в по-голяма или по-малка степен, имахме възможността да се убедим в крехкостта на този изолационен продукт и това се дължи на свойството на бързото отделяне на полистиреновите топки една от друга. И така, процесът на топене създава силна връзка между топките.

Лаикът, разбира се, се интересува от цената на двата вида изолация. Така че, екструдираният пенополистирол е много по-скъп от неговия колега от пяна.

Незабавно обаче ще направим резервация, че високата цена на продукта е оправдана, този материал струва много пари, тъй като има отлични топлоизолационни характеристики, може ефективно да се използва за подова изолация, има висок коефициент на компресия и сила.

Като правило този материал се използва, както казахме, за подова изолация, въпреки че е доста разпространен на повърхностите на стените.

Кога трябва да се предпочита пяната?

Този изолатор успешно се използва за изолация на голямо разнообразие от повърхности - стени и подове, тавани и покриви и на други повърхности.

Но нека направим резерва веднага, че полистиролът не е абсолютна панацея, ако изолацията е необходима във всички случаи. Има моменти, когато стиропорът няма да даде очаквания ефект.

Например, експертите са направили недвусмислено заключение, че пяната работи най-добре, когато изолира повърхности отвън. И именно според този принцип строителите извършват топлоизолация на селски къщи.

Разбира се, няма съмнение, че пенополистиролът може да се използва за надеждна изолация на апартаменти на горния етаж, когато се монтира отвътре. Но в този случай ще трябва стриктно да следвате препоръките и техниката на монтаж на изолационните продукти, освен това това ще доведе до допълнителна консумация на материали, което като цяло ще повлияе на очакваните разходи за изолация.

Също така, когато се използват изолационни материали от линията на пяна, не трябва да се пренебрегва екологичността на материала. Въпреки факта, че производителите гарантират пълната му безопасност за хората, има различни мнения по този въпрос.

Някои обикновени хора вярват, че полистиролът е изложен на високи температури и, ако присъства, отделя вещества, вредни за човешкото тяло.

Съществува обаче и противоположна гледна точка, която има „желязна” основа. Първо, учените отдавна са доказали, че експандираният полистирол е абсолютно екологичен материал, дори фактът, че се използва в хранително-вкусовата промишленост за производството на контейнери за определена категория продукти, свидетелства за това.

Вторият, чисто психологически момент за онези, които се съмняват в чистотата на изолацията - поставената на повърхността пяна непременно ще бъде отделена от парбер-териер и довършителен материал от пространството на помещението.

И това, разбирате ли, е много впечатляваща защита, благодарение на която човек може да се чувства напълно в безопасност.

Минерална вата

Какви суровини се използват за направата на минерална вата? Изходният материал, от който е направен този вид изолация, са скали от базалтовата група (поради тази причина минералната вата се нарича базалтова вата).

Понякога минералната вата се прави от разтопена доменна шлака, която се използва като основна или допълнителна суровина.

Минералната вата е сравнима с азбеста, но за разлика от нея, вълната е абсолютно безвредна и не отделя никакви вредни вещества.

Минералната вата дължи своята популярност на такива значителни положителни показатели като високи топлоизолационни свойства и повишена устойчивост на влага. Именно тези две свойства са толкова необходими за топлоизолацията на материала, който направи памучната вата популярен изолационен материал.

Бих искал да се спра малко повече на параметъра на топлоизолация на минерална вата, тъй като той има двойна характеристика. Първо, изолацията върши отлична работа за защита срещу проникването на външен студ.

На второ място, памучната вата често се използва като бариера срещу изтичане на топлина.

Например, той се използва за изолиране на котли, тръбопроводи с горещи топлоносители, изходни тръби на пещта и в много други случаи, когато е необходимо да се спести топлина в различни структурни елементи.

Какво прави изолацията способна да издържи на толкова големи натоварвания? И факт е, че минералната вата е в състояние да издържа на температури до +800 градуса по Целзий. И при високи температури ще започне да се топи, но няма да изгори. Както можете да видите, това е още един сериозен аргумент в полза на минералната вата.

Вярно е, че когато се използва памучна вата за термична защита, е необходимо да се използва специална версия на изолацията с фолио покритие.

Кога трябва да се предпочита минералната вата?

Къде може да се използва този тип изолация? В много случаи, но обикновено се използва минерална вата, когато е необходимо:

 1. Изолация на фасади с последващо покритие с гипс или сайдинг;
 2. Изолация на стенни повърхности и прегради;
 3. Изолация на покрива и пода;
 4. Необходимостта от използване в рамкова конструкция.

Трябва да се отбележи, че производителят е взел предвид възможността за използване на минерална вата в различни ситуации, поради което този топлоизолационен материал се произвежда под формата на рогозки със стандартни размери и на рула. Също така неспециалистът може да вземе изолация според подходящия за него индикатор за дебелината и плътността, според който е маркиран материалът.

Резултат

И така, вие в достъпна форма сте получили максимална информация за два отлични топлоизолационни материала - пяна и минерална вата, които най-често се използват като изолация за различни повърхности на апартаменти и къщи.

В допълнение към вече казаното, считаме за задължително да отбележим простотата на монтажните работи с тези материали, почти всеки човек на улицата, при липса на опит на строител, е напълно способен да извършва самостоятелно изолационни работи с пяна или минерална вата.

Вярно е, че трябва да се има предвид, че ако инсталирането на пяна от пластмаса може да се извърши директно върху повърхността на стената с помощта на лепилна смес, тогава за полагане на минерална вата върху повърхността на стената е необходимо да се направи работна рамка.

Той представлява серия от вертикални летви или пръти с подходяща дебелина, на които е отредена ролята на крепежни елементи, между които е поставена изолационната вълна.

Разбира се, ако сравним разходите за изолационни материали и разходите за тяхното инсталиране, тогава предимството е от страната на пяната, използването му ще бъде много по-евтино за неспециалиста. И това въпреки факта, че самата пяна е няколко пъти по-евтина от минералната вата, което автоматично я поставя на водеща позиция в продажбите.

Както можете да видите, има някои плюсове в полза на пяната, всичко е наред и безоблачно. Ако не за едно нещо - мишка! Дори един малък гризач много бързо ще хареса полистирола и ще го превърне в свое постоянно местообитание. Това означава, че ще прогризва изолацията нагоре и надолу.

След такъв вандализъм можете да се сбогувате с топлоизолацията на вашия апартамент или къща.

Ето защо, дори преди да закупите тази или онази изолация, използвайте квалифицирания съвет на специалист, който след проучване на помещенията и придружаващите я нюанси ще може да даде препоръки за използването на тази или онази изолация.

Пеноплекс и пенофол

Няма смисъл да сравняваме тази линия изолационни материали с предишни топлоизолатори, тъй като те са в различни ценови диапазони, а нововъведените изолатори са много по-скъпи от техните аналози, изработени от пяна или минерална вата, както и техните подвидове. Трябва обаче да отдадем почит на факта, че пеноплекс и пенофол принадлежат към категорията нагреватели от съвременно поколение с отлични експлоатационни и технически характеристики.

И водещият сред тях е пенофол, направен под формата на многофункционален изолационен материал, който благодарение на своя трислоен дизайн е способен едновременно да хидроизолира, топлоизолира и пароизолира на помещението.

Тази изолация е залепена към повърхността на стената с помощта на специално лепило, за разлика от пяната, която е фиксирана към повърхността на стената с самонарезни винтове с гъбичен дизайн.

В допълнение, penoplex се произвежда под формата на плоски и гладки панели, което значително опростява подготовката на повърхността на стената за последващото й довършване.

Източник: https://SovetPoRemonty.ru/steny/kakoj-uteplitel-dlya-sten-luchshe-vybrat.html

Плюсове и минуси на пенофол

Когато се използва пенофол за изолация, могат да се разграничат следните предимства:

 1. Пенофол притежава гъвкавост на употреба - материалът може да се използва по време на строителни и ремонтни дейности, извън или във вътрешната изолация на помещенията. Например за изолация на балкона.
 2. Той има минимална паропропускливост от страната на изолацията, което прави възможно нанасянето на пенофол без допълнителен бариерен материал.
 3. Дава добра изолация срещу шум, често се използва в къщи, в работилници срещу акустичен шум.
 4. В сравнение с други изолатори, материалът е доста тънък. Пенофол от две страни с дебелина 4 мм може да замести минералната вата, поставена с дебелина 8,5 см, междинен слой от бор от 1,8 см или до 3 см експандиран полистирол с екструзия.
 5. Пенофол лесен за монтиране... Този материал е лек, позволява да се монтира топлоизолация без помощ. За работа не са необходими допълнителни инструменти, листът материал просто се изрязва с нож, можете да го фиксирате с телбод за мебели, малки нокти или лента.
 6. Пенофол направени от екологично чисти материаликоито отговарят на всички санитарни изисквания. Веществата, от които е направен, се използват за съхранение на храни, а някои от производителите дори предупреждават, че пенофолът ще предпазва от повишена радиация.
 7. Този топлозащитен материал е трудно запалим, което значително повишава нивото на пожарна безопасност в изолирано помещение.
 8. Той е твърде тънък, за да могат гризачите, които обичат да правят норки в друга изолация, да започнат в него.
 9. Пенофол е удобен за транспортиране, платното се събира на ролки, по-късно те могат да бъдат скрити в багажника на автомобил.

Дори като се има предвид голямото разнообразие и редица предимства на облечения с фолио пенофол, той има и редица недостатъци:

 1. Материалът е доста мек, което ограничава възможностите му.Няма да работи за тапети или мазилки.
 2. За фиксиране може да се наложи да закупите специализирано лепило. Вярно е, че има опции за самозалепващ се материал.
 3. Експертите препоръчват да не се използва този материал като изолирана външна изолация за сгради. Той може да бъде прикрепен, за да отразява топлинната енергия или да предпазва цялата конструкция от вътрешна влага в отделен слой.

Предимства и недостатъци

Пенофол се използва за защита срещу студ, влага и чужди звуци в стаята. Основните предимства материал:

 • Ниска топлопроводимост.
 • Практически нулева паропропускливост, което прави материала отлична бариера за изпаряване.
 • Пожарна безопасност, той принадлежи към класа на трудно горими вещества.
 • Материалът не се топи при високи температури (до +110 градуса).
 • Пенофол не абсорбира влагата и надеждно защитава елементи на рамката и подове от нейното проникване.
 • Малка дебелина.
 • Удобен транспорт, листове материал се навиват на рула и заемат малко място.
 • Здравина и издръжливост.
 • Лесно закрепване на листове от материал.
 • Достъпна цена.

Материални недостатъци:

 • Липса на твърдост.
 • Пенофол не се препоръчва да се използва за изолация на стени за тапети или боядисване.
 • Когато закрепвате пенофол, трябва да защитите електрическите кабели и да избегнете повреди.
 • Лоша адхезия към изолираната повърхност.
 • Необходимо е да се използва специално лепило или крепежни елементи.
 • Не се препоръчва използването на пенофол като независима изолация за монтаж върху външни стени.

Внимание: Пенофол се използва като допълнителен слой за отразяване на топлинната енергия и защита на конструкцията от влага.

Видове пенофол

За различна функционалност производителите предлагат различни опции за пенофол. Общоприетата класификация подразделя три от нейните видове:

 • Тип - едностранен пенофол (алуминиево фолио се нанася върху едната страна на полиетилена след разпенване). Този тип се използва по-често като допълнителен топлоизолатор с пяна;


  Пенофол тип А

 • B тип - пенофол фолио от две страни, има универсално приложение, включително за автономна изолация;


Пенофол тип Б

 • C тип - самозалепващ. От едната страна има рефлекторен слой върху алуминий, от противоположната страна има влагоустойчиво лепило върху полиетиленова пяна, което е защитено със стикер. Такъв пенофол е по-удобен за довършване на труднодостъпни площи. По време на инсталацията не са необходими специални инструменти за монтаж.


Пенофол тип С

В допълнение към тези стандартизирани типове, разработчиците са подготвили и модификации, които заемат отделна ниша на пазара на строителни материали:

 • Тип ALP - пенофол с ламиниране, има фолио от фолиото. Този вид материал се използва за изолиране на селскостопански сгради, експлоатирани в не твърде агресивна среда;
 • M или R видове - едностранно фолио с гофриран "връх";
 • ВЪЗДУХ - пенофол, използван за подготовка на конструкции за изпускане на въздух;
 • Супер НЕТ (от думата "Мрежа") - основната задача на този вид пенофол е изолация на тялото и защита от пара за изходи за въздух, тръбопроводи или отоплителни мрежи.

Сравнение на нагревателите по топлопроводимост

Експандиран полистирол (стиропор)

Плочи от експандиран полистирол (полистирол)

Това е най-популярният топлоизолационен материал в Русия поради ниската си топлопроводимост, ниска цена и лекота на монтаж. Пенопластът се произвежда в плочи с дебелина от 20 до 150 mm чрез разпенване на полистирол и се състои от 99% въздух. Материалът има различна плътност, ниска топлопроводимост и устойчивост на влага.

Поради ниската си цена, експандираният полистирол е в голямо търсене сред компаниите и частните разработчици за изолиране на различни помещения. Но материалът е доста крехък и бързо се възпламенява, отделяйки токсични вещества по време на горенето. Поради това е за предпочитане да се използва полистирол в нежилищни помещения и за топлоизолация на ненатоварени конструкции - изолация на фасадата под мазилка, сутеренни стени и др.

Екструдиран пенополистирол

Пеноплекс (екструдирана полистиролова пяна)

Екструдирането (техноплекс, пеноплекс и др.) Не се влияе от влага и разпад. Това е много издръжлив и лесен за използване материал, който може лесно да се реже с нож до желания размер Ниското поглъщане на вода осигурява минимална промяна в свойствата при висока влажност, дъските имат висока плътност и устойчивост на компресия. Екструдираната полистиролова пяна е огнеупорна, издръжлива и лесна за използване.

Всички тези характеристики, заедно с ниска топлопроводимост в сравнение с други нагреватели, правят плочите Technoplex, URSA XPS или Penoplex идеален материал за изолиране на лентови основи на къщи и слепи зони. Според уверенията на производителите, екструдиращ лист с дебелина 50 милиметра замества 60-милиметровия блок от пяна по отношение на топлопроводимостта, докато материалът не позволява преминаването на влага и допълнителна хидроизолация може да се откаже.

Минерална вата

Плочи от минерална вата Isover в опаковката

Minvata (например Isover, URSA, Technoruf и др.) Се произвежда от естествени материали - шлака, скали и доломит по специална технология. Минералната вата има ниска топлопроводимост и е абсолютно огнеупорна. Материалът се произвежда в плочи и рула с различна твърдост. За хоризонтални равнини се използват по-малко плътни рогозки; за вертикални конструкции се използват твърди и полутвърди плочи.

Въпреки това, един от съществените недостатъци на тази изолация, като базалтова вата, е ниската устойчивост на влага, което изисква допълнителна бариера срещу влага и пара при монтажа на минералната вата. Експертите не препоръчват използването на минерална вата за изолиране на мокри помещения - мазета на къщи и мазета, за топлоизолация на парната баня отвътре в сауни и съблекални. Но дори и тук може да се използва с подходяща хидроизолация.

Базалтова вълна

Плочи от базалтова вълна Rockwool в опаковка

Този материал се получава чрез топене на базалтови скали и раздуване на разтопената маса с добавяне на различни компоненти, за да се получи влакнеста структура с водоотблъскващи свойства. Материалът е незапалим, безопасен за човешкото здраве, има добри показатели при топлоизолация и шумоизолация на помещения. Използва се както за вътрешна, така и за външна топлоизолация.

При инсталиране на базалтова памучна вата трябва да се използват защитни средства (ръкавици, респиратор и очила) за защита на лигавиците от микрочастици памучна вата. Най-известната марка базалтова вълна в Русия са материали под марката Rockwool. По време на работа топлоизолационните плочи не се уплътняват или слепват, което означава, че отличните свойства на ниска топлопроводимост на базалтовата вата остават непроменени във времето.

Пенофол, изолон (разпенен полиетилен)

Пенофол и Изолон са валцована изолация с дебелина от 2 до 10 мм, състояща се от разпенен полиетилен. Материалът се предлага и със слой фолио от едната страна, за да създаде отразяващ ефект. Изолацията е с дебелина няколко пъти по-тънка от представената по-рано изолация, но в същото време запазва и отразява до 97% от топлинната енергия. Разпененият полиетилен има дълъг експлоатационен живот и е екологичен.

Характеристики на пенофол

Този материал има следните експлоатационни характеристики:

 • работните температури са в границите от -60 ° С до + 100 ° С;
 • топлинното отражение на повърхността достига 95 - 97%;
 • показателите за топлопроводимост зависят от условията, в които се използва материалът, и варират между 0,037 и 0,052 W / m ° C;
 • абсорбцията на влага на обем е от 0,35 до 0,7%, тази стойност гарантира висококачествена защита на рамката или пода от евентуално проникване на влага;
 • ако дебелината е 4 mm, тогава специфичното тегло ще бъде 44 или до 74 kg / m3 (този показател силно зависи от вида на материала);
 • паропропускливостта е не повече от 0,001 mg / m h - пенофолът е отличен протектор срещу изпарения;
 • максимална якост на натиск - до 0,035 MPa;
 • специфичният топлинен капацитет е 1,95 J / kg ° C;
 • звукът се поглъща - не по-малко от 32 dB.

Още технически характеристики на облечения с фолио пенофол можете да намерите в таблицата по-долу.

СпецификацииВидове пенофолЕдиници
Тип АТип Б Тип ° С
Оптимална температура от - 60 ° C до +100 ° C° С
Коефициент на топлинно отражение на повърхността ≥ 95-97 %
Коефициент на топлопроводимост (I) в сухо състояние при 20 ° С ≤ 0,037-0,049 ≤ 0,038-0,051 W / m ° C
Водопоглъщане по обем ≤ 0,7≤ 0,6≤ 0,35 %
Специфично тегло (с дебелина 4 мм)44 + / — 105 4 + / — 107 4 + / — 10 кг / м3
Динамичен модул на еластичност (Eq)

- под товар 2 Kpa

- под товар 5 Kpa

0,26

0,77

0,39

0,72

0,26

0,77

МРа
Степен на компресия (Eq)

- под товар 2 Kpa

- под товар 5 Kpa

0,09

0,20

0,03

0,12

0,09

0,20

единици
Коефициент на асимилация на топлина (S) с период от 24 часа0,510,450,51 W / m² ° С
Паропропускливост ≥ 0,001 mg / m h Pa
Сила на натиск ≥ 0,035 МРа
Индекс на намаляване на намаленото ниво на ударния шум A3003-17A3005-19A3010-21 dB (A)
Специфична топлина 1,95 J / kg ° С

Защо да изберете "Tepofol": мнения на клиентите

"Tepofol", рецензии на майсторите, за които можете да прочетете в статията, може да се използва в отопляеми сгради и къщи без отопление. Благодарение на мненията на професионалисти можем да заключим, че материалът се характеризира с висока топлоизолационна ефективност. А разпенената структура на полиетилена увеличава звукоизолационната способност, която се изразява в поглъщане на шума от 32 dB. Поради факта, че водопоглъщането на описания продукт е само два процента, това прави възможно използването му като топлоизолация и хидроизолационен слой.

Освен всичко друго, ако повърхностите са изолирани, те няма да загубят способността си да дишат. Поради тази причина, според купувачите, тази изолация може да действа като парна бариера. Ако преброите, се оказва, че потребителят спестява три пъти. Използването на "Tepofol" има положителен ефект върху вътрешния микроклимат на помещението. В сградата се поддържа оптимална температура, човек не изпитва ефекта на задушаване, защото проникващата способност на материала е доста висока. Облицовано с фолио "Tepofol" има малка дебелина. Ето защо той не е в състояние да поеме обема на стаята. Благодарение на топлоизолационните качества, дебелината на стената може да бъде намалена и разходите за работата могат да бъдат намалени.

Отзиви на служители на Tepofol
Вижте галерията

Приложение на пенофол

Универсален вид материал е подходящ за изолация на многоетажни сгради или лятна къща в страната. Материалът е известен и популярен както при ремонт, така и при фундаментално строителство.

Пенофол се използва широко в строителството:

 1. С топлоизолация:
   в хангари или складове, отопляеми или студени;
 2. жилищни помещения;
 3. за хладилници, микробуси или железопътни вагони, в автомобили;
 4. сауни или бани;
 5. по време на изграждането на детски лечебни заведения;
 6. промишлени сгради и административни комплекси;
 7. по време на изграждането на търговски центрове, магазини и т.н.
 8. при изолиране на различни видове тръбопроводи;
 9. за камери на хладилни агрегати;
 10. във водоснабдителни, отоплителни или вентилационни системи;
 11. за изолация на оборудване и технологии (кутии, котли и др.).
 12. За да изолирате части от конструкции:
   при обработка на тавани или подове;
 13. за изолация на системи за прозорци или врати;
 14. обработка на външни и вътрешни стени на сгради;
 15. за припокриване в мазета и неотопляеми видове помещения;
 16. топло-, хидро- или пароизолация на мансарди или покриви, покриви от различни видове;
 17. в екранирането на отоплителни радиатори.


Трябва да се помни, че пенофолът помага не само да поддържа стаите топли през зимата. Ако го поставите на дъното на покрива, това ще предотврати проникването на летните жеги.

Инструменти и материали

За да извършите изолация на къща с пенофол, ще ви трябва следните инструменти:

 • отвертка;
 • чук;
 • строителен телбод;
 • нож за рисуване.

Материали (редактиране)необходими за работа:

 • листове пенофол;
 • дървени пръти с ширина 1,5-2 см;
 • шперплат, гипсокартон, панели, сайдинг, в зависимост от повърхността, която ще се изолира;
 • подови настилки, тапети, боя;
 • самонарезни винтове.

Как да изберем пенофол

Препоръчително е да се вземат предвид следните критерии за избор на пенофол:

 1. На цената дебелината влияе, както и колко слоя алуминий са нанесени върху отразяващата повърхност. Стандартният размер е от три до осем или дори десет мм. Пенофол с една страна - рефлектор с размер 3 или 4 мм по тип А може да струва около до 55 рубли / м². 10 мм по тип Б се счита за много по-скъпо и по-трайно от всички, цената за него може да достигне от 100 до 130 рубли / м².
 2. В магазините можете да се натъкнете на етикета "Penofol 2000". Това е аналог на стандартния материал, но по-евтин (струва от 35 рубли / м²). По отношение на силата, според експерти, той много отстъпва на класическата изолация.
 3. Най-доброто съотношение между цената на веществото и експлоатационните данни показва пенофол с дебелина 5 mm при цена приблизително 70 рубли / м².
 4. Когато трябва да изолирате покрива или мазетата, в мазето, на балкона, за сауни или стени и тавани, можете да използвате пяна от пяна тип А. Когато се прилага върху дървени подове, е по-добре да вземете B-клас. C-клас се използва за метални конструкции и изолация на автомобили.

Обратна връзка от експерти за области на употреба и функции на приложение

Топлоизолация "Tepofol", отзиви за която можете да намерите в тази статия, се използва за шум, влага, топлина и хидроизолация на повърхности в сауни, бани, както и тавани. Можем да използваме материала за стени, подове и въздуховоди. Според експерти тази изолация често се използва за оформяне на топлоотразяващи екрани зад отоплителните батерии. Областта на приложение зависи от дебелината на материала, разнообразието от слоеве и техния брой. Колкото по-трудни са условията за употреба, толкова по-забележителни ще бъдат характеристиките на изолацията. Например, както подчертават експертите, най-добре е да закупите изолация Tepofol с максимална дебелина, за да изолирате фасадата и покрива. От двете страни на него ще бъде поставена отразяваща повърхност.

"Tepofol", отзиви за които, може би, ще ви позволят да направите правилния избор, също се използва при подреждането на подове. Колкото по-голямо е натоварването на покритието, толкова по-впечатляваща дебелина трябва да бъде избраният материал. Професионалистите съветват домашните майстори да закупят "Tepofol" със самозалепващ се слой. Прилепва добре към повечето основи. Следователно работата с материала е изключително проста. Когато инсталирате топлоизолация, отразяващият слой трябва да бъде поставен отстрани на топлия предмет.

tepofol отзиви на майстори
Вижте галерията

Как да полагате пенофол със собствените си ръце

Най-добрият изолационен ефект се постига, ако се придържате към следните правила:

 1. Между конструктивния елемент и самата изолация трябва да оставите известно разстояние за вентилация, не повече от няколко сантиметра.
 2. Ако монтирате едностранно пенофол, слоят с фолиото трябва да бъде насочен към страната, от която ще идва топлината.
 3. По-добре е да се съединят листовете от материал съединение към съединение, което дава еднородност при отражението на топлината. Но ако например е изолирана лоджия, също е допустимо присъединяване по метода на припокриването до ширина до 10 cm.
 4. Когато фугите на листове от материали са запечатани, трябва да се използва лента, също облечена с фолио.

Много е важно да запомните, че този материал трябва да бъде закрепен, като се вземе предвид факта, че отразяващото алуминиево фолио провежда ток. Ето защо, ако наблизо има окабеляване, е необходимо проводниците да се изолират добре.


Пример за използване на пенофол за изолация на стени и подове

След като е избран материалът, който е подходящ за експлоатационните изисквания, може да се използва допълнителна хидроизолация, защита от пара или топлина вече не може да се използва. Също така ще бъде възможно да се спестят от инсталационния процес и материали, необходими за висококачествена изолация и повърхностна изолация. Можете също да гледате няколко видеоклипа по тази тема.

Технология за изолация на пенофол за вътрешни стени

В зависимост от характеристиките на помещението и метода на топлоизолация се избира подходящият вид Пенофол. Някои от тях могат да бъдат монтирани автономно (тип В), други служат като хидроизолация на по-мощна изолация (тип А), а трети действат като основа на топлоизолационния слой (тип С). Този материал успешно позволява на повърхността да диша, без да натрупва влага. Той облекчава стените от появата на мухъл и плесен, които възникват след проникване на пара.

Подготвителна работа преди топлоизолация на стени с Penofol

Преди да започнете да полагате Penofol, не забравяйте да проверите качеството на електрическите кабели в стаята. За разлика от други топлоизолационни материали, той съдържа алуминиево фолио, за което е известно, че има добра електрическа проводимост. Защитете проводниците, за да предотвратите контакта на изолацията с голи кабели. От само себе си се разбира, че работната повърхност е подготвена - те почистват отломките, извършват почистване с шкурка. Ако е необходимо, запълнете пукнатините с разтвор за пълнене. Препоръчително е също така да закупите грунд боя и боя върху стената, което ще ви позволи да получите идеално равна повърхност. От инструментите и устройствата за работа ни трябват:

 • Добре заточен нож;
 • Мебелен (строителен) телбод със скоби към него;
 • Владетел;
 • Ниво;
 • Молив;
 • Строителна мистрия;
 • Чук;
 • Работен дълбок контейнер за разтвор;
 • Шмиргел с различен размер на зърната;
 • Отвертка;
 • Рулетка;
 • Дюбели;
 • Електрическа бормашина.

Инструкции за инсталиране на Penofol по стените

Въоръжени с необходимия инструмент и с помощта на друго лице, те извършват следните действия:

 1. Първоначално се изгражда дървена рамка, монтирана на стена. Неговата задача е да засили ефекта от използването на топлоизолационен материал. За фиксиране на решетките се вземат дюбели, които се забиват не по-широко от 1 м един от друг.
 2. Penofol се фиксира върху рамката с телбод за мебели. За това материалът се нарязва на ленти с остър нож. Лентите не се припокриват, а от край до край, така че по линията на съединението да не се образува конденз. Шевовете могат да бъдат залепени със специална лента.
 3. След това се прикрепва друга рамка, на разстояние 2 см. Това се прави, за да се позволи циркулация на въздуха. Сега тя може да бъде покрита с облицовъчни панели, шпакловка или тапет отгоре.

Филм за бариера срещу пара не се полага, тъй като самият материал се счита за паронепропусклив. Въпреки това, той не е в състояние да замени хидроизолацията. Често срещана грешка, свързана с неправилен монтаж на изолация: някои майстори монтират Penofol директно на тавана или стената, оставяйки въздушна междина само от едната страна. Това води до намаляване на неговите топлоизолационни характеристики. Важно! Когато инсталирате Penofol, фолиото му трябва задължително да гледа към стаята, а не към стената. Това е предпоставка за допълнително отразяване на топлината.

Завършване на стените

След полагане на топлоизолатора, покрийте го с щайга и дървени плоскости отгоре, можете да започнете довършването на повърхността. Трябва да започнете с изравняването му: всички дефекти, които могат да попречат на надеждното закрепване на мазилката или залепването на ролка тапети, се отстраняват. Най-добре е да се изгладят неравностите с шмиргел, като се започне с едрозърнест и завърши с фина шкурка, което прави повърхността равномерна и гладка. Най-често върху завършената стена се нанася разтвор от мазилка, който след това може да бъде боядисан или декориран по други начини. Най-често срещаните са гипсовите смеси на циментова или гипсова основа. В същото време гипсът не подлежи на свиване с течение на времето, той има добра пластичност и свързващи свойства. Не изисква използването на подсилваща мрежа.Ако нямате достатъчно опит в измазването на стени, можете да закупите сигнални устройства за мазилка, които ще бъдат ограничители - те ви позволяват да измервате дебелината на слоя и да предпазвате от неравности. След като закрепите сигналните маяци върху работната повърхност, можете да започнете да подготвяте разтвора. Вземете кофа или друг съд, напълнете го с вода около една трета. Добавете разтвора постепенно и разбърквайте непрекъснато, за да се получи хомогенна маса. Разтворът трябва да бъде с такава консистенция, че да не изтича от шпатулата и плътността му ще зависи от това колко дебел трябва да бъде мазилният слой. Ако стените в стаята абсорбират силно влагата, те трябва допълнително да се навлажнят. За тези цели е подходящ домакински пистолет за пръскане. Това се прави така, че разтворът да запази съдържанието на влага, в противен случай ще се напука след изсъхване. Мазилката се нанася върху стената, като се нанася с шпатула. Ако такива умения е трудно да се овладеят в началото, тогава можете да приложите разтвора върху дървена мистрия и да го изравните на повърхността. Подравняването се извършва отдолу нагоре. Ако мазилката се извършва в областта на склоновете на отворите за прозорци и врати, тогава е по-добре да се приложи разтворът с леко припокриване. Използвайки правилото, можете да премахнете излишния разтвор. Острият му ръб е насочен перпендикулярно на гипсовите маяци. Трябва да започнете от долната граница. Постепенно инструментът се повдига все по-нагоре и излишният разтвор се отстранява, изхвърляйки го нагоре. След това се извършва окончателното изглаждане на стената. Това се прави няколко пъти, за да се постигне равна повърхност. За да се уверите, че повърхността е равна, правилото се прилага под различни ъгли. Получените неравности се остъргват с острия ръб на инструмента. Остава да извадите маяците от стената с отвертка. Сега можете да фугирате или боядисвате мазилката. По този начин изолацията на стените с Penofol отвътре може да се счита за завършена.

Отзиви за материала

Миналата година на мястото бяха издигнати жилищни сгради и наред с други материали те решиха да използват Teplofol. Там, където се залагаха на него, беше топло дори и при най-тежкия студ. Считам предимствата на лекото тегло, здравина, но мекота. Не забелязах недостатъци.

Проверявам всяка изолация за излагане на високи температури. В случая с Teplofol реших да направя същото. Още преди да се разтопи, той започна да излъчва неприятна миризма, въз основа на която се стигна до заключението, че е токсичен при определени условия. Въпреки многото му предимства, бих препоръчал използването му в ограничена степен.

Удобен материал със заключваща връзка, което прави ролите му много лесни за инсталиране. Резултатът е изолираща повърхност без пролуки, която освен това перфектно изолира сградата, дори когато е инсталирана навън. Нещо повече, работата с него е удоволствие.

Живеем на първия етаж на стара многоетажна сграда. Подовете не са много дебели, а студеният въздух активно прониква в мазетата през зимата, така че студът в апартамента беше много сериозен и без наистина добра изолация беше труден. Решихме да опитаме Teplofol, тъй като има много положителни отзиви за него, а освен това е много евтин. Измина една година, откакто подът беше изолиран, а миналата зима най-накрая успяхме да се отпуснем. Особено вярно за тези, които имат малки деца, които обичат да играят на пода.

При изграждането на къщата използвах минерална вата, но тя не направи много изолация. Реших допълнително да приложа Teplofol. Самосглобяването отначало не помогна за подобряване на ситуацията, но след като се свърза с професионалисти и преработи всичко, всичко се промени - къщата стана наистина топла. По-рано прочетох, че материалът може да се използва самостоятелно, но опитът ми по този въпрос беше неуспешен. Ето защо, ако въпреки това решите да го използвате, по-добре е да се свържете с професионалистите.

Видове отразяваща изолация за дома

Изолацията за стени може да бъде или обикновено фолио, или изолация с фолио от едната или от двете страни. Принципът на действие на такава система се основава на отражението на инфрачервените лъчи. Самото фолио може да бъде изолация, но е по-подходящо да го наречем „отразяваща изолация“.

Изолацията може да бъде:

 • Стиропор;
 • Полиетиленова пяна със затворени клетки;
 • Минерална или каменна вата.

Всички нагреватели могат да се продават както на слоеве, така и на рула. Най-безопасната се счита за филтрирана изолация с каменна вата. Използва се главно за бани, тъй като материалът е нетоксичен и не позволява на влагата да премине. Благодарение на тези свойства, отразяващата топлоизолация може да се използва за комини и всякакви други отоплителни повърхности.

Полимерната изолация не може да се използва за повърхности с температури над 85 градуса.


Отражателната изолация може да варира по дебелина и качество на материалите, използвани при нейното производство.

Пластмасата или полиетиленът започват да губят свойствата си при температури над 90 градуса. Освен това полимерите се използват само за вътрешна употреба. Изключение правят тръбните кутии. При облицовката на къща не се наблюдава ефективността на полимерите като изолация. Но са осигурени звукоизолация и вятърна преграда.

Свойства и характеристики на изолацията Tepofol

Тепофол има следните свойства:

• ниска топлопроводимост (0,37-0,39 W / m ° C);

• инертност към микробиологичните процеси;

• паропропускливост (0,011 mg / mchPa);

• звукоизолиращи качества (поглъща звуци до 32 dB).

Специфичното тегло на материала на кубичен метър е 44 кг. Този индикатор е идеален за рамкови конструкции, фундаментната част и носещите стени не са обременени с допълнително натоварване.

Tepofol помага да се създаде комфортен микроклимат в дома и да се поддържа независимо от сезона. Диапазонът на работната температура, при който изолаторът запазва свойствата си, е от минус 60 ° до плюс 100 °.

Какво представлява Teplofol

Накратко, този материал може да бъде описан по следния начин - полиетиленова пяна. Материалът е тънък и обикновено е придружен от алуминиево фолио. Използва се в различни области на изолация, включително стени в частни къщи, както и покриви и подове. Често се използва за изолиране на въздуховоди, вентилационни канали и, разбира се, тръби. В случая на последния, Teplofol, поради най-силното намаляване на нивото на вибрации и шум, също допринася за липсата на конденз, който често се случва, когато има висока температурна разлика и околното пространство. И накрая, монтиран на радиатор, teplofol ще може да увеличи производителността си с една трета.

Полиуретанова пяна (PPU)

Полиуретановата пяна обикновено се напръсква с помощта на специално оборудване. Понякога се използва запълване с пяна. Този материал има много разновидности. Например, познатата на всички гума от пяна също е полиуретанова пяна. Но за топлоизолация се използва по-здрава и трайна полиуретанова пяна. Полиуретановата пяна също се състои от това вещество и се прилага по подобен начин. Но пяната от цилиндъра образува само половината от затворените клетки, а професионалната изолация е повече от 90%, поради което е по-способна да изолира. Предимствата на PPU са следните.

 • Този материал е един от най-ефективните при изолация. По отношение на топлоизолационните свойства той надминава експандирания полистирол. Втвърдявайки се в равномерен слой без шевове и фуги, той изключва появата на "студени мостове".
 • Твърдата PU пяна не се страхува от вода, която не може да проникне в затворени клетки.
 • Полиуретановата пяна не изисква крепежни елементи, които също могат да намалят топлоизолационните свойства. Изолацията бързо се втвърдява, прилепвайки здраво към почти всяка повърхност и запълвайки всички пукнатини.
 • PU пяна може да се нанася върху повърхности с различни форми, което прави възможно изолирането на сложни предмети.
 • Материалът е екологичен и не гори добре.
 • Срокът на експлоатация е приблизително 30 години.

Не са много недостатъците на полиуретановата пяна, само два.

 • За кандидатстване е необходима специална инсталация. Трябва да се свържете със специалист, за да изолирате балкона.
 • Ако повърхността на PUF остане отворена, тя губи свойствата си под въздействието на ултравиолетовото лъчение. Необходимо е да се покрие изолацията с довършителни материали.

Полиуретановата пяна е надеждна изолация

Избор

Необходимо е първо да се определят основните цели на изолацията.

За да се извърши изолация бързо, без затруднения, са необходими валцовани суровини с дебелина най-малко 5 мм.

Работете в помещения с високо ниво на влажност, периодичните скокове на температурата са по-добри, когато използвате облицован с фолио полипропилен.

Независимо от вида на пенофола, трябва внимателно да го проверите. Не се препоръчва да се вземат зашити ролки, лошо полирано фолио. Лошото качество на суровините ще доведе до последствия.

Трябва да помислите за опаковане с кадри от 9-18 кв. м, издадени от добре познати, утвърдени марки. Ако не можете сами да намерите такава информация, трябва да се свържете със строителите за съвет. Експертите не съветват да се свързвате с консултанти в магазина с подобни въпроси, тъй като те се стремят да продадат определен продукт, а не най-добрия.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни