Хангар / отопление на склад: опции и цена

 • Характеристики на стаята
 • Топлоизолация на складове и хангари
 • Методи за отопление на склад
 • Системи за въздушно отопление
 • Лъчисти отоплителни системи
 • Въздушно-термични завеси
 • Водни инфрачервени панели

Изпратете бърза заявка Отоплението на складове, хангари, складове и други подобни сгради се различава значително от отоплението, да речем, жилищни сгради - както общите размери на помещението, така и специалните изисквания за условията на вътрешния микроклимат играят важна роля.
INTECH-Klimat е готов да внедри професионални решения за климатично и друго инженерно оборудване. Ще извършим пълен цикъл на работа до ключ: проектиране, подбор, доставка, монтаж и поддръжка. Обади се сега: +7

... Подайте молбата си

По-специално, обикновено се изисква да се отоплява не целият склад, а само определени работни зони и места за съхранение на товари, освен това нивото на температурата и влажността в такива зони могат да бъдат напълно различни. В тази връзка към въпроса за отоплението на склада трябва да се подходи с най-голяма отговорност - за да може да се използва пълноценно функционалността на помещенията.

Стандартното отопление на водата, с което всеки от нас е добре запознат, е малко полезно за отопление на въздух в толкова просторна стая - отопляемите въздушни маси просто ще се издигнат нагоре в неизползвани зони. Съответно разходите ще нараснат значително - с минимална полезна възвръщаемост. И така, каква система за отопление на склад трябва да използвате?

Характеристики на стаята

Когато избирате отоплителна система, трябва да обърнете внимание на някои характеристики на сградата. На първо място е необходимо да се вземе предвид височината на тавана и площта на сградата. Ако височината от пода до тавана е повече от 3 м, тогава не се препоръчва използването на водни системи, тъй като те не са в състояние да осигурят необходимата температура в големи помещения.

Вторият важен показател е топлоизолацията. Изолираните стени и таван значително ще спестят пари, похарчени за отопление на работилница или склад. Ако не е възможно да се избегнат топлинни загуби, препоръчително е да се използват топлинни източници, които отопляват определени работни зони.

Също така трябва да вземете предвид технологичните изисквания за температура за съхранение на суровини или продукти.

Топлоизолация на складове и хангари

Складът може да бъде или тухлена, блокова или бетонна сграда, или метален хангар. Ако в първия случай изолацията не винаги се изисква, тогава изолацията на хангара е просто необходима. Без това ще бъде студено през зимата и много горещо през лятото, дори по-горещо отвън.

Нагряването на хангара трябва да се извършва само след висококачествена изолация, тъй като основната задача на отоплението е да попълни топлинните загуби. Колкото по-малко топлинни загуби, толкова по-евтини разходи за отопление. Следователно трябва внимателно да изберете материала според характеристиките и правилно да изчислите изолационния слой.

Като правило складовете са изолирани отвътре. Скоростта на работа е от голямо значение. Важна е и цената на събитието. На какви параметри трябва да отговаря топлоизолационният слой:

 • минимална топлопроводимост;
 • негоримост;
 • устойчивост на влага;
 • скорост на приложение;
 • експлоатация без довършване.

Липсата на довършителни работи по никакъв начин няма да повлияе на работата на склада, тук не е необходима красота, основното е практичност и надеждност.

Като се вземат предвид всички горепосочени параметри, топлоизолацията на склада с полиуретанова пяна ще бъде идеален вариант.

PPU е полимерна изолация със затворена клетъчна структура, а за хангар, разпенената полиуретанова пяна обикновено е единствената възможност. Той има най-ниския коефициент на топлопроводимост в сравнение с всички съвременни нагреватели, който е 0,029 W / m * C. Той не пропуска пара и не абсорбира влагата. Материалът не гори, дори ако към него е насочен открит пламък; съответно той не отделя отровни газове. PU пяната има висока адхезия към почти всички материали, т.е.прилепва здраво към всяка повърхност. Изолацията е лека, не се свива и не се страхува от гризачи.

Топлоизолацията на склад на PPU се извършва за един ден, в зависимост от района, но често не повече от един ден. Изолацията се нанася чрез пръскане с помощта на специална машина за формоване с издуване. Никой не извършва такава работа със собствените си ръце, те наемат изпълнители.

Автономното отопление на апартаменти с газ сега е норма за новите сгради. Наистина е много удобно.

С помощта на интелигентната домашна система отоплението се управлява дистанционно, необходим е само Интернет.

Методи за отопление на склад

Следните отоплителни системи се използват за отопление на въздуха в склада:

 • централизирана вода;
 • въздух;
 • лъчист.

В първия случай отоплението се случва поради гореща вода, която се движи през водопроводната система и загрява радиаторите. Водата идва от централната отоплителна система; в зависимост от условията на съхранение е възможно отопление в котелното помещение, ако има такова, както и при използване на специални електрически уреди.

Използва се само в малки складове с ниски тавани поради причините, описани по-горе; Също така, тази система не е много популярна поради сложността на монтажа, както и голямото количество заемано пространство, което не позволява използването на складовата площ с максимална ефективност (това се отнася главно за складове на дребно и бази, където се използват стелажни конструкции) .

Отопление на складове и складове

В повечето случаи отоплението на складове и складове се свежда до получаване на стабилна температура равномерно по цялата територия. Има няколко начина да направите това и всеки има свои собствени характеристики.

Страната ни е богата на ресурси, затова на първо място предприемачите смятат, че отоплението с газ е склад. Всъщност ниската цена на газа първоначално привлича, но това е последвано от многобройни одобрения и потвърждения от различни власти, които усложняват целия процес на организиране на отоплението и това не е всичко, отделно помещение за котелното, комини, персонал за обслужване на газ е необходимо оборудване и решаване на възникващи проблеми, свързани с работата на газовото оборудване.

Системи за въздушно отопление

Много по-популярно е въздушното отопление на склада, което за първи път се използва през седемдесетте години на миналия век и се подобрява ефективно и до днес. Тези системи не взаимодействат с никакви външни източници, а отоплението на въздуха в помещението се осигурява от работата на топлинни генератори и нагреватели - вода и пара.

Нагрятият въздух навлиза през кутии с форма на колектори до онези помещения, където е необходимо да се поддържа определен температурен режим. За намаляване или увеличаване на въздушния поток се използват специални регулируеми капаци или жалузи.

Този метод също има някои недостатъци, въпреки че има по-малко от тях от предишната система. Въпреки това, въздушната система е една от най-често използваните системи за отопление на складове поради нейната лекота на монтаж и относително ниска цена на оборудването.

Лъчисти отоплителни системи

Лъчистото отопление е дори по-икономично и лесно за инсталиране и използване от отоплението с въздух. Инфрачервените нагреватели не генерират прах и не изсушават въздуха. Принципът на действие на такава система е изключително прост - подобно на слънчевите лъчи, елементите на тази система не загряват въздуха, а обектите, към които са насочени - пода, стените, предметите - и тези, в завъртете, отделете част от получената топлина в околната среда.

Това е най-удобно в случаите, когато се изисква отопление на определена малка площ; самите осветителни тела се монтират лесно на височина 1,5-2 метра от пода и концентрацията на отделените топлинни частици може да се регулира.

В зависимост от поддържания микроклимат вътре в склада се използват инфрачервени нагреватели „светлина“ и „тъмнина“. Отделянето на топлина в тях се улеснява от природен или втечнен газ. Нагревателите могат да бъдат инсталирани директно в стени или стенни ниши, или да бъдат част от цели лъчисти панели, разположени по цялата дължина на сградата. Произвеждат се и преносими модели, които се използват в условия на невъзможност за инсталиране на отоплителната система. В зависимост от размерите си те могат да бъдат или ръчни, или поставени на специални колесни единици.

"Леките" инфрачервени нагреватели се характеризират с изключително високи температури - повърхността на горелката може да се нагрее до 900 градуса. „Тъмните“ осигуряват по-малко отопление - само до 500 градуса - но в същото време са оборудвани със специални отражатели, които позволяват разсейване на топлинните частици и по този начин осигуряват отопление на много по-големи площи. Те се различават и по дизайн - първите са твърди керамични плочки (той се загрява и произвежда инфрачервено лъчение), докато вторите са тръбна конструкция с външно топлоустойчиво покритие, вътре в което протича процесът на горене на газ.

Най-универсалният тип инфрачервени нагреватели са лъчисти панели, които са широко разпространени в повечето стандартни складове за съхранение и са стандартни кодове за пожарна безопасност. Също така е удобно да ги използвате за климатизация - при свързване на парогенератор. В същото време парата може да се нагрее до почти 200 градуса, което допринася за значително увеличаване на скоростта на обмен на въздух вътре в стаята.

По този начин можем да кажем, че днес лъчистите нагреватели и от двата типа са най-добрите варианти за отоплителни системи - ефективни, икономични и удобни. Трябва обаче да се споменат следните ограничения за използването на тези единици:

 • невъзможност за използване на отоплителни панели на височина под 4 метра. В противен случай температурата на отопление в района ще бъде твърде висока - освен това такова интензивно облъчване ще има лош ефект върху здравето на хората, преминаващи под тях;
 • в помещения с повишени изисквания за пожарна безопасност. Това се отнася за складове за горива и смазки и други запалими течности, петролни продукти, масла и др .;
 • в помещения, където се съхраняват стоки, чувствителни към инфрачервено лъчение.

ВиК работи Тюмен

Складът е необитаемо съоръжение за съхранение, предназначено за организиране на съхранението на суровини, продукти, продукти и други стоки, гарантиращо изпълнението на необходимите подходящи условия за организиране на съхранението и оборудвано с механизъм за съхранение и устройства и конструкции, които са удобни за разтоварване и Зареждане. По предназначение складовете се разделят на производствени, доставки на едро, доставки и търговски. Според видовете складирани продукти на предприятието складовите помещения са хранителни, нехранителни, временни и специфични цели. Условията за всеки вариант на склада зависят от неговата предопределеност.

Отоплението на складовете трябва да се изчислява, за да се поддържа специфична температура в тях, въз основа на режима на съхранение на продукта. В неотопляемите складове отоплението трябва да се монтира само в сервизни помещения, които са предназначени за продължително присъствие на обслужващия персонал / през работния ден /.

Съгласно стандартите за санитарни и хигиенни норми, почти всеки склад трябва да бъде оборудван с един или друг вид вентилационни или отоплителни устройства.

Газово отопление на склада

Газовото отопление на склад се нарича отоплителна система, използваща газови въздушни нагреватели. Тези. технологичният процес на нагряване на околния въздух в тях възниква поради запалването на газа. Отначало може да изглежда, че това е най-често срещаният и достъпен начин за организиране на отопление в склад.

С 1-та страна - това е. Първоначалното количество оборудване и монтажни работи е няколко пъти по-ниско от цената на подобна система, използваща въздуховоди. Цялата „трудност“ в този вариант се крие в координацията на газовия проект и разпределението на газопроводи. Затова е необходимо да се доближи розова газова тръба към всеки газови въздушен нагревател и да се изведе отделен комин. В определени ситуации възможността за координиране на газов проект за такава складова въздушна отоплителна система е сведена до нула. Всичко обаче може да зависи от конкретната ситуация и допълнително взетото газово доверие.

В допълнение към изброените по-горе системи за отопление на складове има и система за отопление на складове, използваща електрическа енергия. Въпреки това, поради високите разходи за електричество, ние няма да го вземем предвид в горния раздел на нашия Интернет проект с вас.

Вода отопление на склад

Положителната страна на нагряването на водата се счита за определяне на параметрите на хидравличното налягане и подобно на водата; възможността за избор на вида на необходимите отоплителни устройства и техния дизайн на цялата система. За предпочитане на парата, полезността на системата за водно отопление за складовете е, че тя осигурява равномерно нагряване на нагревателни елементи с ниска температура, а това от своя страна гарантира достатъчна влажност за съхранение на различни продукти в склада, които конкретно не понасят изсушен околен въздух .

Системата за отопление с топла вода не е препоръчително да се използва в складове с височина повече - 5,0 м. Това се обяснява с факта, че конвекционните струи от нагревателните елементи повдигат горещия въздух нагоре, където той се натрупва под тавана. В резултат на това топлинната енергия се губи без резултат - долната зона на склада не се нагрява, а изтичането на топлина през покрива на сградата се увеличава.

За съществуващите складове с повдигнати плотове и системи за отопление с топла вода вече могат да се монтират таванни витла. Таванните вентилатори през зимата ще пуснат нагрятия въздух до номиналната зона, а през лятото ще възприемат известно усещане за свежест поради увеличената скорост на движение на въздуха.

Въздушно отопление на склад

Въздушното отопление на склад е особено добър метод за отопление на склад. Това се дължи главно на факта, че складовите комплекси, както всички видове други индустриални сгради, имат доста високи здрави тавани и съответно впечатляващи размери.

Отоплението на склада с горещ въздух се основава на топлинен генератор. Това е прототип на бойлер за топла вода само с една основна разлика: топлинният генератор загрява въздуха, а не водата. Природен и втечнен газ, дизелово гориво, отпадъци и растително масло могат да се използват като енергиен носител за топлинни генератори.Въздушното пространство, отоплявано от топлинния генератор, се разделя от системата за въздуховоди според структурата на склада, като по този начин складът се загрява до необходимата температура на околната среда. Нагряването на склада с такива методи е по-равномерно, което помага да се управлява температурата от вътрешността на помещението с подкрепата на приемници и стабилизатори на околната температура.

Системата за въздушно отопление на склада е много подобна на вентилационната система, което дава възможност да се използва като система за охлаждане през топлия сезон. За това към системата за въздушно отопление на склада се добавят климатични конструкции. Необходимо е да не се забравя, че за ефективната работа на въздушното отопление на склада е необходимо от самото начало да се направят задълбочени изчисления на възможностите на топлинния генератор и полагането на тръбопроводи. Поради тази причина е необходим фактът, че има проект на подобна складова отоплителна система!

Инфрачервено отопление на склад

Инфрачервеният нагревател се счита за основата на индустриалната отоплителна система. При създаването на проектния план за инфрачервено отопление на производството, нашите квалифицирани специалисти отчитат всички тънкости, свързани със спецификата на предприятието на клиента. Взема се предвид наличието на този или онзи тип топлоносител / газ, топла вода или пара /. Оборудването за инфрачервено отопление на производството, цех, склад се избират в строго съответствие с пожароопасната група на сградата. В същото време комплектът включва модификации на оборудване за инфрачервено отопление, които са подходящи дори за най-значимите групи от опасност от пожар.

Специалистите на специализирана компания ще изберат мощността и необходимия брой инфрачервени нагреватели, въз основа на топлинните загуби на производствената структура. При създаването на проект за инфрачервена отоплителна система за промишлени съоръжения, складове, работилници, се осигуряват съществуващите инженерни отоплителни системи, комуникации, промишлено оборудване, позицията на крановите греди, покривните ферми. Това е необходимо, за да се инсталира правилно инфрачервеното отопление на склад, цех, производство, без да се въвеждат ограничения за индустриалния технологичен процес. При решаването на всички задачи, възложени от клиента, без изключение, нашите експерти прилагат целия си практически опит и запас от знания, което дава възможност да се препоръча производствено отоплително решение, което най-добре отговаря на нуждите на клиента.

Впоследствие инфрачервеното отопление на цехове, складове и търговски съоръжения се изразходва до - 45,0 % по-малко ресурси от класическите методи. Това ще допринесе за значително намаляване на финансовите разходи на всяко предприятие и бърза възвръщаемост на инвестициите в инфрачервено промишлено отопление. Можете да получите допълнителни съвети за избора и изчисляването на индустриалното оборудване, като се свържете със служителите на специализирана компания.

Отоплението и водоснабдяването е многостранен инженерен процес,

изискващи знанията и уменията на ПРОФЕСИОНАЛ.

Ние ще изясним вашата ситуация и ще отговорим на вашите въпроси безплатно + 7-932-2000-535

ВиК работи Тюмен

Въздушно-термични завеси

Въздушните завеси са необходими за отделяне на зони с различни температурни условия. Оборудването е монтирано в отвора на врати, прозорци, порти. Завесата се формира от движението на високоскоростен въздушен поток. Това е един вид невидима бариера, която не позволява на топъл въздух да излезе и не пропуска студен въздух отвън. Освен това въздушната завеса изолира склада от отработени газове, прах и други негативни явления, без да пречи на движението на специални превозни средства.

Въздушно-термични завеси

Ширината на завесата е 0,6-2,5 метра. В по-широки отвори няколко устройства са монтирани близо един до друг. При изчисляване на топлинната завеса се вземат предвид следните фактори:

 • максималната температура на подавания въздух е 50 ° С на входа;
 • температура на въздуха, постъпващ отвън 5-14 ° С;
 • скорост на въздуха не повече от 8 m / s на входа и не повече от 25 m / s на технологични отвори и порти;
 • монтирането на топлинни завеси е оправдано за входни врати без вестибюли, отварящи се пет или повече пъти на ден или за 40 минути на смяна.

Парни системи

Топлоносителят е суха наситена пара с температура не по-висока от 130 ° С. Системата може да бъде с отворен контур, когато кондензатът се прехвърля към топлообменника от помпа, или затворена, когато кондензатът се движи гравитационно. Основни предимства:

 • минимални топлинни загуби в топлообменниците;
 • бързо нагряване на радиатори и други отоплителни устройства;
 • ниска инерция;
 • възможността за отопление на многоетажни сгради;
 • компактност на оборудването;
 • ниско хидростатично налягане в системата.

Складова система за парно отопление

Недостатъци:

 • големи топлинни загуби в паропроводите, в резултат - намаляване на ефективността;
 • шум;
 • не можете да направите температурата на охлаждащата течност под 100 ° C;
 • интензивна корозия на металните елементи на веригата.

Парно отопление е разрешено за терминали с незапалим и нетоксичен прах, негорими и незапалими пари и газове. Паропроводите се монтират отделно от вентилационната и климатичната система.

Видове отоплителни системи с различни топлоносители

По вида на охлаждащата течност се различават парното, въздушното и водното отопление на склада. В някои случаи системите се комбинират, организирайки парно-въздушно, парно-водно или водно-въздушно отопление. Всичко в ред.

Парни системи


Топлоносителят е суха наситена пара с температура не по-висока от 130 ° С. Системата може да бъде с отворен контур, когато кондензатът се прехвърля към топлообменника от помпа, или затворена, когато кондензатът се движи от гравитацията. Основни предимства:

 • минимални топлинни загуби в топлообменниците;
 • бързо нагряване на радиатори и други отоплителни устройства;
 • ниска инерция;
 • възможността за отопление на многоетажни сгради;
 • компактност на оборудването;
 • ниско хидростатично налягане в системата.

Недостатъци:

 • големи топлинни загуби в паропроводите, в резултат - намаляване на ефективността;
 • шум;
 • не можете да направите температурата на охлаждащата течност под 100 ° C;
 • интензивна корозия на металните елементи на веригата.

Парно отопление е разрешено за терминали с незапалим и нетоксичен прах, негорими и незапалими пари и газове. Паропроводите се монтират отделно от вентилационната и климатичната система.

Въздушни системи


Системите за въздушно отопление за складове са най-често срещаните днес. Топлоносителят е въздух, който се загрява при преминаване през генериращия агрегат. Нагрятият въздух се разпределя равномерно в целия обем на съхранение чрез система от канали. Агрегатите са монтирани на покрива и по стените. Системата е подходяща за отопление на големи високи сгради.

Основни предимства:

 • възможността за комбиниране на отоплителния кръг с вентилация за притока на свеж въздух в помещението;
 • висока ефективност до 95%;
 • бързо нагряване на въздуха поради липсата на междинен топлоносител;
 • възможността за автоматизиране на отоплителната система, настройка на точните параметри.

Изходите за топъл въздух са проектирани така, че да няма масивни строителни конструкции по пътя на въздушния поток. При височина на склада по-малка от 8 метра, освобождаването се извършва с покриващи струи, на височина повече от 8 метра - с непокриващи струи. Когато въздухът се изпуска, въздушната струя се прилага към тавана на височина, равна на 0,85 пъти височината на терминала (Н). Непокриващи се струи се образуват на височина 0,35-0,65 N от пода.Разстоянието между дифузорите, когато се монтира в ред, е не повече от три височини на помещението.

Въздушното отопление на склад е икономично в експлоатация, изплаща се бързо и може да бъде инсталирано със или без въздуховоди. Системата работи ефективно в терминали с високи тавани, позволява ви равномерно нагряване на целия обем въздух. Комбинирането на отопление с вентилация и климатизация намалява финансовите разходи по проекта.

Ако няма нужда от постоянно отопление на складовете, но не може да се допусне силен спад на температурата, топлинните пистолети се използват като по-компактни устройства. Оборудването е разположено по периметъра на терминала и свързано към термостатните сензори. Когато температурата падне до зададената стойност, оборудването се включва и започва да генерира топлина. Устройството за такова отопление не изисква изготвяне на проект, то ви позволява бързо да затоплите стаята. Но след изключване на топлинния пистолет въздухът се охлажда също толкова бързо.

Водни системи

Отоплителната среда във водната отоплителна система може да бъде вода или антифриз на водна основа. За малки стаи подредете верига с естествена циркулация. Тръбите са под ъгъл, така че водата се движи чрез гравитация. За складове с голяма площ такова решение няма да бъде ефективно; изисква се инсталиране на помпи. Системите с принудителна циркулация са високоефективни, но изискват електричество.

Водното отопление често се избира от собствениците на складове като най-оптималната опция. На места, където има възможност за свързване към централната мрежа, задачата е опростена. При липса на такава възможност изчисляването на отоплението на склада трябва да включва избора на котел и устройството на отделно помещение за котелното помещение. Като недостатък на такава система е посочен естетическият компонент - тръбите по стените не украсяват склада.

Предимството на водните системи пред парните е равномерното нагряване на отоплителните устройства, въздухът не изсъхва и се поддържат оптимални условия за стоките. Но такова отопление не се препоръчва за терминали за съхранение по-високи от пет етажа. Това е така, защото топлият въздух се издига и събира отгоре, увеличавайки изтичането на топлина през покрива и оставяйки зоните на приземния етаж студени. В складове с високи плотове и отопление с топла вода специалистите инсталират таванни вентилатори, за да увеличат ефективността. Въртенето на витлата през зимата позволява на топъл въздух да циркулира из склада, докато през лятото осигурява известна прохлада.

Водни инфрачервени панели

Днес е известен друг много печеливш начин, с помощта на който е възможно да се оборудва отоплението на хангар или всяко друго голямо помощно помещение - използването на водни IR панели.

В този случай течността за пренос на топлина се нагрява до 160 ° C и навлиза в излъчващите тръби, разположени под тавана. Инфрачервеният радиатор ефективно разсейва топлината през целия обем на отопляемото помещение. По този начин оборудването работи не на конвективния, а на излъчващия принцип.

Уникалността на такова оборудване се крие във факта, че въздухът в стаята не се нагрява. Различни видове повърхности са обект на отопление, включително повърхността на оборудването, стоките, стелажите, стените, подовете, таваните и дори хората в стаята.

С помощта на IR водни панели е възможно ефективно да се организира отоплението на цеха, в който се извършват заваръчни, дърводелски и други производствени работи.

В този случай целта на метода не е отопление на самото помещение или суровини, а осигуряване на топлина на работния персонал.

Отопление на студено съхранение

Метеорологичните условия често изискват висококачествено отопление в хладилен склад.Всъщност отоплението на помещението в този случай не се различава от отоплението за топъл склад, просто изисква непрекъсната работа на системата. Въпреки малките си размери, EOU осигурява необходимата циркулация на охлаждащата течност във водната отоплителна система, която равномерно разпределя топлината във всички помещения.

Има много опции за организиране на автономно отопление на склада. Методите, описани по-горе, са най-популярни, но при настоящите условия използването на енергоспестяващи отоплителни тела изглежда като най-оптималното решение както по отношение на неговата ефективност, така и по отношение на разходите за монтаж и по-нататъшна поддръжка.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни