Канализационен щепсел: законност на монтажа, правила за инсталиране и самоотстраняване


Цел и принцип на действие


Щепселите спират подаването на вода в определен участък от водопровода

Щепсел се нарича специален фитинг, с който можете да изключите подаването на вода в системата в определен участък от него. Елементът има формата на кръг или квадрат. Последните рядко се използват за водопровод.

Щепселът се използва за следните цели и в следните ситуации:

 • Защита на вътрешната част на тръбата от влага и мръсотия, проникване на гризачи, насекоми. Тази опция се спазва при инсталиране на оградни стълбове от кръгли / квадратни тръби.
 • Забиване на пластмасова водопроводна тръба или канализационна метална / полимерна тръба по време на ремонтните ВиК работи в системата (монтаж / демонтаж на отделните й елементи).
 • Защита на тръбите от краищата по време на транспортирането им.

За запушване на газопровода се използват специални фланцови тапи. Те подлежат на многократно сглобяване / разглобяване.

Всеки щепсел работи на принципа на пълно уплътняване на отвора на тръбата. Това е вид корк. Ако е необходимо да удължите системата (канализация, газ или водоснабдяване), щепселът просто се отстранява от мястото си.

Как да включите водопровод

Самата процедура е проста и ако имате основни знания и умения в сектора за ремонт и строителство.

Тези, които не са се сблъсквали с водопроводни работи, трябва да се придържат към следните препоръки:

 1. Резбовите връзки са запечатани с FUM лента. Това е необходимо за запечатване.
 2. Преди да запушите водопровода, трябва да изключите сферичния кран и да го отрежете от захранващата система.
 3. Необходимо е да използвате заваръчната машина в съответствие с изискванията за безопасност.
 4. Ако е монтиран глух фланец, болтовете трябва да бъдат оразмерени така, че да съответстват на направените отвори.

Декоративната капачка работи на същия принцип като конвенционалната и затова всички изисквания трябва да бъдат изпълнени по време на монтажа. Технологията за монтиране се различава в зависимост от материалите на тръбопровода.

Метална тръба

Металът се различава по това, че е възможно да се режат резби върху такава тръба, да се прилага заваряване (с изключение на чугун), да се инсталират фланци, което означава, че са приложими всякакви методи. Трябва да изберете такъв, че всички необходими инструменти да са ви под ръка. Тапите са изработени от различни материали, като изборът зависи от това за какъв тип тръба става дума.

Чугунената тръба може да бъде заглушена с фланцови фитинги. Заваръчната машина е безполезна, резбата няма да работи. В този случай запечатването се извършва с памучно влакно. Стоманата е по-ковък метал и вече могат да се прилагат всички онези методи, които не са налични в случая на чугун.

За да заглушите такава тръба, можете да използвате:

 1. Метални сферични тапи. Те се използват за водопроводи, газопроводи, нефтопроводи.
 2. Фланцови устройства. Тръбата за студена вода е запечатана с гумено уплътнение, а горещата - с паронит.
 3. Пневматични тапи. Те се използват за отстраняване на извънредни ситуации в производството и в системите за домакинско снабдяване.
 4. Декоративни фитинги. Това е в случай, че основната задача не е да се поддържа налягането в тръбопровода, а външният вид на конструкцията.

Последната категория включва изделия от пластмаса, каучук и метал. По отношение на медните тръби трябва да се добави, че заваряването е възможно, но технологията изисква използването на специални устройства и материали. Медта е мек метал.Нишките могат да се режат, но внимавайте при затягане.

Пластмасова тръба

Технологично мерките за крайно уплътняване на пластмасови тръби са разделени на две категории. Първият включва методи, които включват запояване или залепване на щепсел и тръба. Инсталирането на щепсела по този начин означава, че той може да бъде отрязан само по-късно. Вторият метод е временен и предполага възможността за демонтиране.

Пластмасата, която се използва без вътрешно налягане, може да бъде запушена с декоративни (например гумени) фитинги. Когато е важно да се поддържа херметичност, се използват лепила. Изборът зависи от вида на пластмасата. Такива тръби не са предназначени за високо налягане. Следователно, ако говорим за водопровод, това по-скоро ще бъде полиетиленов тръбопровод.

Полиетиленова тръба

Понякога е необходимо спешно да се включи тръбопроводът. В този случай се използва специален фитинг с вътрешна резба, който също е направен от полиетилен. Ще ви трябва матрица. С което се изрязва външна резба в края на тръбата. Щепселът ще трябва да се завинти върху него, но връзката предварително е запечатана с FUM лента.

Специалистите за постоянни щепсели препоръчват само един начин - заваряване. Полиетиленът се запоява с помощта на специален апарат, който загрява контактиращите елементи до температура, при която не са възможни връзки на молекулярно ниво. Невъзможно е да се приеме такъв щепсел. И ако дойде време за разхерметизация, ще трябва да го прекъснете.

Технологията включва използването на такъв инструмент:

 • ножовка, мелница и др .;
 • средства за отстраняване на обезкостяването (рашпили);
 • режещ инструмент (ножове);
 • херметични съединения (силикон);
 • сешоар за строителство;
 • специална машина за заваряване.

В повечето случаи можете да свършите работата сами, ако имате всичко изброено под ръка.

Видове щепсели

Всички фитинги, използвани за амортисьорни тръби, са класифицирани според материала на производство, начина на монтаж и вида на конструкцията. Продуктите са направени от следните материали:

 • Метал (месинг, стомана, чугун). Фитингите имат висока якост на опън, поради което се използват широко в обществени магистрали (газоснабдяване и водоснабдяване, канализация). Въпреки това, металните тапи са податливи на корозия. Хромирани стоманени фитинги са изключение. Този материал няма да ръждясва. Металните фитинги включват и специална тапа за уплътняване. Той има специален технически отвор за монтаж на уплътнение. В резултат на това ще бъде невъзможно трети страни да се намесват в системата.
 • Полимери. Пластмасовите тапи се използват широко в частното строителство. Материалът не ръждясва и не се износва. Полимерните фитинги се деформират под въздействието на високи температури (слънце, гореща вода от +85 градуса). За вътрешния щепсел на тръбата се използват полиетиленови фитинги.
 • Каучук. Най-простият тип елемент, използван или за декоративни цели, или изключително в частен водопровод.

По дизайн, заглушителните фитинги са разделени на следните видове:

 • С резба. Най-простият от всички мъничета. Просто завийте в или върху тръбата.
 • Фланцово. Предполага се, че по ръба има технически отвори, в които се забиват закрепващите болтове. Фланцовият щепсел е по-често прикрепен към корпуса или газовата тръба с помощта на подсилен хардуер (гайки / болтове). Ако е необходимо, обковът може да бъде демонтиран в точното време. Като правило фланецът е изработен от метал.
 • Пневматични. Изработени от гума. Можете да инсталирате такъв елемент с помощта на помпа, като инжектирате въздух в него. Фитинга има специален фитинг с маркуч. Чрез него се впръсква въздух и се изпомпва в щепсела и обратно. Такъв елемент може да работи при температури от -40 до + 70 градуса.Особеността на пневматичния фитинг е, че той херметически ще затвори лумена на тръбата, независимо от равномерността на вътрешните й стени.
 • Елипсовидна. Монтажът се извършва с помощта на заваряване.


Вътрешна резба


Фланцова пластмаса


Пневматични


Елипсовидна


Фланцов месинг


Резбови външни

По вида на инсталацията всички водопроводни елементи за заглушаване са разделени на два вида:

 • Вътрешен. Монтират се с помощта на специални оребрени прорези. Горната част на фитинга е покрита с капак.
 • На открито. Те работят едновременно като декоративен елемент и като ауспух.

Съществуват видове тапи според предназначението им - крайни капачки и такива за изпращане. Първите забиват част от системата. Последните се използват за защита на краищата на тръбите по време на транспортиране. Тяхните якостни характеристики значително отстъпват на тези на крайните капачки.

Защо да инсталирате щепсел на канализационната тръба

Тръбните тапи имат различни функции.

дренажна тапа

Предназначението на щепселите зависи от това къде се намират. Инсталирайте такива елементи, когато сглобявате системата. Те се изискват в следните случаи:

 • Инсталиране на системата с марж. В този случай говорим за основни тръби, които отвеждат канализацията от апартамента. Архитектурата на системата може да се промени дори в апартамента. Нови устройства, елементи са свързани към него, конфигурацията на тръбите се променя. Прост пример: инсталиране на канализационна система в апартамент. В момента в банята няма пералня, но по-късно тя може да се появи. Под пералната машина в канализационната тръба се прави клон и към него е прикрепен щепсел. Докато устройството не бъде прикрепено, тази нишка ще бъде затворена. Когато се наложи да свържете пералня към канализацията, щепселът може да бъде изваден.
 • Изграждане на големи магистрали с разклонения към нови клонове. В големите градове непрекъснато се извършват строителни работи. Има повече къщи, но е трудно да се възстанови канализационната система за нови сгради през цялото време. За да направите това, дори по време на монтажа на канализационната система се създават резервни задънени клони, върху които са закрепени тапи. Тяхната разлика от битовите, които се използват за смяна на канализационната система в рамките на един и същ апартамент, изключително в големи размери. Ако е необходимо, отстранете го и свържете клона към тръбната система.
 • Ревизия. Канализационната система трябва да функционира непрекъснато. Проблемът е, че канализацията носи различни примеси, които могат да запушат тръбите. За да се премахнат запушванията, се изисква достъп до различни участъци от тръбата. Като достъп се използват слепи завои, върху които са прикрепени подвижни тапи. Ако възникне запушване, щепселът може да бъде отстранен, специални инструменти могат да бъдат въведени в клона, да се почисти тръбата и след това да се постави отново.
 • Припокриване на конкретен клон. На местата, където главните канализационни тръбопроводи се разклоняват на по-малки, са необходими тапи. Те ще са необходими, ако трябва да изключите канализацията от отделни части на системата. Например, на мястото, където тръбопроводът от апартамента е свързан с общ щранг, се изисква клон с щепсел. В случай на авария или ремонтни дейности се инсталират щепсели и част от системата е изключена от функционирането.

Препоръчваме ви да се запознаете с: Изолация за защита на тръби от полиетиленова пяна (топлоизолация)

инсталиран

Интересно е! Комуналните услуги използват специални видове щепсели, за да наказват лошите неизпълнители. Такива щепсели се вкарват в системата на разстояние от апартамента и след това се фиксират на правилното място. По този начин само един апартамент е изключен от общата канализационна система.

Поставяне на критерии за подбор

Щепселът се избира според няколко параметъра:

 • Производствен материал. Като правило, PVC фитингите се използват за металопластикови тръби, полиетиленови фитинги за PET и стоманени или месингови фитинги за метал. Каучуковите се използват като временни.
 • Диаметър, размер и форма. Щепселите с напречно сечение трябва точно да съответстват на параметрите на комуникационните тръби. Освен това за кръгли елементи се използват кръгли фитинги, а за профилни - квадратни фитинги.
 • Назначаване. За дългосрочно уплътняване на тръбата е по-добре да закупите резбован или елипсовиден фитинг. Ако щепселът е поставен за кратко време, по-добре е да вземете фланец. Освен това не се препоръчва да купувате гумени и полимерни тапи за системата за топла вода или отоплителни тръби. Те променят формата си, когато са изложени на високи температури. В резултат на това може да възникне разхерметизация на системата. Газопроводите не са снабдени с пневматични или резбовани тапи. По-добре е да използвате фланцови тук.

Декоративните капачки са изработени от PET в различни нюанси. Цветът се добавя към полимера на етапа на леене. Фитингите се боядисват равномерно и по цялата дебелина на пластмасата.

Принципи и характеристики на монтиране на различни видове щепсели


Когато завивате щепсела, е важно да не откъсвате конеца.

Тръбният ауспух може да бъде инсталиран по различни начини, в зависимост от неговите конструктивни характеристики. Предприемат се следните стъпки:

 • Завиване. По този начин се монтира фитинг с резба. Преди да го инсталирате, трябва да използвате фум лента и уплътнител. Те допълнително предпазват системата от изтичане. Лентата се навива на малък слой върху външната част на фитинга и се завинтва. Винтовата тапа се завинтва на ръка, докато спре, но без прекомерно напрежение.
 • Заваряване. Подходящ при инсталиране на елипсовиден елемент. Възможно е да се постигне пълна стегнатост на комуникацията. В този случай работата трябва да се извършва само от специалист. Завареният щепсел се поставя за дълъг период от време и не е подходящ, ако се очаква в близко бъдеще да бъдат извършени някакви ремонтни дейности на комуникационната секция.
 • Използване на болтове и гайки. Този метод се използва за инсталиране на фланцов ауспух. Преди монтаж поставете уплътнение между фитинга и тръбата. Той от своя страна се избира в съответствие с допустимите температурни показатели за конкретна система и според изискванията за налягане в нея.
 • Впръскване на въздух. Щепселът за водоснабдяване може да бъде доставен на няколко етапа. Водата се отстранява от тръбата, прави се отвор в желания участък на системата, поставя се фитинг и се впръсква въздух в него. Разширявайки се, стените на щепсела прилепват плътно към вътрешността на тръбата. Отстранете пневматичния фитинг в края на ремонтните дейности. За да направите това, просто трябва да изпомпате въздуха от гумената запушалка и да го премахнете.

Благодарение на огромния асортимент от фитинги за спиране е възможно да се реши въпросът с уплътняването на тръбопровода и декоративния вид на профилните тръби, използвани като оградни стълбове. Важно е само да направите правилния избор.

Кога и защо се използват

Необходимостта от заглушаване на тръбопроводи най-често възниква:

 • при влизане в инженерни комуникации в промишлени и жилищни сгради, за да се предотврати навлизането на чужди предмети в тръбите. Разбира се, това не винаги е възможно. Използването на метални тапи за тръби ще бъде оправдано, ако подреждането на окабеляването не е планирано в близко бъдеще. Но и тук има един нюанс. Ако канализационните тръби трябва да бъдат заглушени във всеки случай, тогава е позволено да се монтират спирателни клапани на компонентите на водоснабдителните системи, включително крайните секции на тройниците;
 • когато се демонтират отделни участъци от тръбопровода. Инсталирането на тапи за метални (стоманени) тръби ще позволи разглобяването на отделни клонове, без да се прекъсва работата на основните линии.
Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни