Оборудване за пръскане на полиуретанова пяна с високо и ниско налягане


Видове пръскана полиуретанова пяна и технологии за нанасяне

Полиуретановата пяна се получава чрез смесване на два компонента - диизоцианат и полиол. И двата компонента са индивидуално токсични, поради което работата се извършва с респиратори. Смесването на две токсични вещества образува безопасен полимер - полиуретан - абсолютно неутрален, който не реагира с никакви вещества. След втвърдяване, полиуретановата пяна е абсолютно безвредна и често се използва в хранителната промишленост.

Когато два компонента се смесят, се получава образуване на активен газ - главно се отделя въглероден диоксид. Оказва се, че е затворен в най-тънката полиуретанова обвивка, която дава висока производителност по отношение на топлоизолацията (въглеродният диоксид не води добре топлината).

Двата компонента се смесват в специален пистолет за високо налягане. За да се получи идеална пяна, компонентите трябва да се нагреят до 45 ° C (има отопляеми маркучи за подаване и има специални нагреватели). Под налягане, под формата на много фин прах, компонентите се смесват в пистолет и се пръскат върху повърхността, където се разпенват и след това се втвърдяват. Това е същността на изолацията от полиуретанова пяна.

За да се постигнат посочените свойства на материала, диизоцианатът и полиолът трябва да се подават в равни пропорции. Дори леко увеличаване на единия или другия компонент влияе отрицателно на характеристиките на материала. По-лошото е, че ако има повече диизоцианат - такава пяна бързо „сяда“, след това се срутва, губи своите топлоизолационни характеристики. Ако прекалите с полиола, картината е малко по-добра - пяната става крехка, но изпълнява задачите си, въпреки че има топлопроводимост, по-висока от посочената. Именно това е един от недостатъците на изолацията от полиуретанова пяна - крайният резултат зависи много от квалификацията на работниците и класа на използваното оборудване.

Възможно е компонентите да се смесват в дадените пропорции почти идеално прецизно, като се използват инсталации с високо налягане. Ето защо, когато избирате компания, трябва да обърнете внимание на оборудването, което е на тяхно разположение - с инсталации с ниско налягане най-вероятно ще получите неравномерно пръскане с лоши топлоизолационни характеристики.

Но различното оборудване не е всичко. Съществуват и различни видове полиуретанова пяна според типа и плътността на клетките:

По отношение на цените най-евтиният е лекият отворен клетъчен полиуретанов пяна. Но ако добавите необходимостта от хидро и пароизолационно устройство, тогава като цяло цената на изолацията няма да бъде толкова ниска. В същото време все още е нереалистично да се постигне идеална изолация и може да се окаже, че този тип изолация от PU пяна ще бъде студена. За да можете да се ориентирате в цените, ние даваме приблизителни цени за различни видове PU пяна (материал + обработка):

Затворената клетъчна полиуретанова пяна на кубичен метър е много по-скъпа, но не изисква никакви допълнителни слоеве, с изключение на довършването. Не се страхува от вода или пара, изпълнява задачите си дълго време (повече от 25 години). Точната цена на изолацията с разпенена полиуретанова пяна зависи от нейната плътност и дебелина на слоя, размера на пръсканата повърхност. Той се брои индивидуално.

Достойнство

Основното изискване за материал, предназначен за топлоизолация, е коефициентът на топлопроводимост. Образно казано, колкото по-нисък е коефициентът, толкова по-малко топлина ще премине през материала и ще излезе в атмосферата. Ето таблица, която ясно показва, че полиуретановата пяна няма равна по топлоизолация:

МатериалКоефициент на топлопроводимост
Полиуретанова пяна0,019 — 0,03
Експандиран полистирол0,03 — 0,037
Минерална вата0, 04 — 0,05
Пенобетон0,056 — 0,098

PPU обаче има и други предимства. А именно:

Схема за изолация на стени с полиуретанова пяна.

 • ниска топлопроводимост и много високи топлоизолационни свойства;
 • осигуряване на звукова, хидро и пароизолация;
 • нанасяне чрез просто пръскане;
 • перфектна адхезия, тоест способността за надеждно прилепване към всяка повърхност, с изключение на тефлон и силикон;
 • способността да се разширява, запълвайки всички пукнатини и дупки, до най-малката;
 • способността да се изолират най-недостъпните места, структурни фуги и канали;
 • липса на шевове;
 • няма течове и студени мостове;
 • защита на чувствителни материали от бактерии и гъбички;
 • висока устойчивост на открит пламък поради добавянето на огнезащитни вещества, вещества, които осигуряват огнеустойчивост;
 • бързина и лекота на използване;
 • дълъг експлоатационен живот - 20-25 години.

Предимства и недостатъци

Нека започнем с достойнствата:

Както можете да видите, има достоен списък с предимства, които допринасят за факта, че топлоизолацията с полиуретанова пяна постепенно става все по-популярна. Но има и недостатъци:

Основният ограничаващ фактор при разпространението на изолацията от PU пяна е високата цена. Въпреки че, в сравнение с разходите за изолация с екструдиран пенополистирол, цените не изглеждат толкова високи и това въпреки факта, че напръсканата топлоизолация се вписва многократно по-бързо във времето, дава най-добрия резултат. Като цяло, ако планирате да изолирате дома си, тази технология си заслужава да бъде проучена.

Отговорности

След като работникът получи работа по специалността „оператор на парна машина“, с него се сключва трудов договор, в който неговите трудови задължения са подробно описани. Това са предварително договорени точки, които ви казват какво трябва да направи служителят по време на работа. Той трябва стриктно да ги спазва, в противен случай работодателят може да го уволни. Длъжностната характеристика на PPU драйвера трябва да се спазва стриктно. Този раздел включва:

 1. Предварителна подготовка на ППУ за работа.
 2. Извършване на процеса на обезпаразитяване на нефтопроводи, сглобяеми възли, кладенци и други обекти с пара в съответствие с нормите на технологичния процес.
 3. Свързване на блокове с технологични полеви инсталации и кладенци.
 4. Провеждане на линия за нагряване на горещо масло с пара или обезпаразитяване.
 5. Регулиране на работните параметри на котела на двигателя, нагревателя на маслото, приборите и всякакви други PPU агрегати
 6. Инсталиране и демонтиране на всякакви уреди на работната единица.
 7. Извършване на планови и непланирани ремонти.
 8. Записване на извършената работа в специален дневник.

В някои случаи, ако възникне такава необходимост, драйверът на PPU може да бъде включен като драйвер. Тази позиция трябва да бъде допълнително посочена в официалните задължения.

Условия за нанасяне и подготовка на повърхността

Дори при добро сцепление, което е характерно за изолацията от полиуретанова пяна, подготовката на повърхността няма да е излишна. На първо място, трябва да премахнете всичко, което се руши - и на първо място старата боя. Мазните петна също подлежат на задължително отстраняване и неутрализиране. Не бива да бъдат.

Всичко, което не трябва да бъде покрито с пяна, трябва да бъде покрито с пластмасова лента, прикрепена към него. Трябва да се фиксира внимателно, без пропуски - трудно е да се откъсне пяната.

Когато изолирате покрив с полиуретанова пяна, има два начина за прилагане на топлоизолация. Първият е да се направи постоянна твърда щайга, върху която се излива пяна. Второ, прави се временна рамка, състояща се от две успоредни равнини.

Ако външните стени на сградата са изолирани с полиуретанова пяна, се предполага, че има завършващо покритие. И след почистване на повърхността, трябва да се уверите, че тя може да бъде подсилена върху нещо - няма да работи върху пяна.За да направите това, най-често дървени или метални ленти се пълнят по стените, към които след това се закрепва външното покритие. Това завършва подготовката. Но нанасянето на полиуретанова пяна е възможно само на напълно суха повърхност, при температури над + 10 ° C. Няма други условия.

Производство на PPU чрез наливане

Производството на полиуретанова пяна чрез изливане означава смесване на компонентите на полиуретановата пяна и подаването й в подготвена форма или кухина без участието на въздушно налягане. Производството на полиуретанова пяна чрез изливане позволява производството на изолационни обвивки от полиуретанова пяна за тръбопровода, изолационни панели от полиуретанова пяна. Всички PP формовани продукти се произвеждат чрез шприцоване. Производството на полиуретанова пяна чрез изливането й в подготвена форма дава възможност да се произвеждат различни интериорни и екстериорни декоративни елементи. Блоковата мека полиуретанова пяна за офис и домашни мебели също се произвежда чрез шприцоване. За да намалят разходите за изграждане на къща, те използват полиуретанова пяна, изливаща се в междустенното пространство. Например 2 cm полиуретанова пяна е еквивалентна на 50 cm тухла по отношение на своите топлоизолационни свойства. Такава къща ще бъде топла, но ще излезе много по-евтино. Производството на полиуретанова пяна чрез формоване в матрица предполага специална обработка на матрицата поради силната адхезия на полиуретановата пяна. Различни видове маслени, силиконови и восъчни смазки се използват като антиадхезивни смазки.

Процес на пръскане

Ако сте сключили споразумение с компания, микробус ще пристигне в определеното време. Разполага с оборудване за пръскане. Миячката под високо налягане изисква напрежение от 380 V. Ако имате само 220 V, генераторът обикновено се пуска и произвежда необходимото напрежение. Устройството с ниско налягане може да работи от мрежа 220 V, но, както е споменато по-долу, качеството на топлоизолацията ще бъде много по-лошо.

Обикновено в или около къщата се изтеглят само маркучи, през които компонентите за образуване на пяна се подават в пистолета. Това е удобно. Работниците, които пръскат топлоизолация, са облечени в защитни костюми, респиратор, ръкавици и очила. Необходим е респиратор, тъй като преди втвърдяването компонентите на пяната са токсични, а всичко останало е да предпази кожата от проникването на полиуретанова пяна, която след това не може да се отлепи.

Пяната се нанася отдолу нагоре, на малки порции. Изсипете всичко, без пропуски, опитвайки се да предотвратите образуването на черупки. Тъй като пяната се разширява, уверете се, че дебелината на слоя не е по-малка от необходимата. След като пяната се втвърди, излишъкът може да бъде отсечен и нищо не може да компенсира недостатъка.

Основи на процеса

Много хора вярват, че ще бъде по-евтино да изолирате къщата с полиуретанова пяна със собствените си ръце. Но на практика всичко се оказва не толкова просто, защото трябва да притежавате не само теоретични знания, но и практически умения. Освен това се изисква специализирано оборудване и материали. Преди да започнете работа, трябва правилно да конфигурирате оборудването.

Когато човек разбира работата на системата, но няма собствено оборудване, можете да го наемете, но това е доста скъпо. В този случай има смисъл да поканите специалист с оборудване, който бързо ще извърши процедури за топлоизолация, спестявайки собствениците от много проблеми.

Ако човек реши да извърши самостоятелно процеса на затопляне, той трябва да вземе предвид някои характеристики. Между тях:

 1. Топлоизолацията на PPU може да се извърши както в завършена къща, така и на етапите на нейното изграждане. Пръскането на веществото се извършва по цялата повърхност или върху отделните му части. Кухините се запълват с полиуретанова пяна, ако е необходимо.
 2. По време на работата по изолацията трябва да се вземе предвид регионът на пребиваване.Дебелината на слоя на веществото директно зависи от специфичните климатични условия.

Параметри на изолацията на пръскане

Веднага трябва да се каже, че както за всяка друга изолация, за предпочитане е да се изолират стените на сградите отвън. Ако, тогава външната стена ще замръзне. Колко цикъла на размразяване / замразяване може да издържи зависи от материала, но рядко такава къща ще издържи повече от 10 години.

Когато се изолира с полиуретанова пяна отвън, се изисква довършително външно покритие - повърхността има много непривлекателен външен вид. Но няма проблеми със замръзването на стените, сградата ще служи дълго време.

Проблеми с покрива изобщо няма. Покривните материали са предназначени за многократно замразяване, така че изолацията с полиуретанова пяна на покрива може да се извърши отвътре, като се напръска директно върху „грешната страна“ на покривния материал или върху решетката.

Отвън за изолиране на къщата или отвътре разбрах. Сега малко за дебелината на слоя. Изолацията с полиуретанова пяна обикновено се извършва с голяма дебелина. Това не се дължи на факта, че малкото не е достатъчно. Обикновено, само според термичните технически характеристики, се изисква дебелина на изолацията от 2-3 см, но те го правят най-малко 5 см. Това е така, че при всякакви условия точката на оросяване е в дебелината на топлината изолация, а не в материала на стената. Тъй като полиуретановата пяна е нехигроскопична, тя не може да се намокри, просто не се получава кондензация и излишната влага се отстранява естествено поради паропропускливостта на материала.

Намаляването на топлинните загуби на всяка конструкция е едно от най-належащите предизвикателства пред инженерите и строителите. Въпреки появата на различни видове нови материали, характеризиращи се с изключително ниска топлопроводимост, ролята на допълнителен слой топлоизолация, който трябва да бъде оборудван непременно, остава доминираща.

Ръстът на индивидуалното строителство доведе и до разширяване на гамата от съответни продукти. Но всеки от нагревателите има свои собствени характеристики, въз основа на които практически никой от тях не може да се счита за средство "за всички случаи". Много зависи от условията на работа, мястото на монтажа и някои други фактори.

Но все пак има инструмент, който може да се счита за близък до универсалния - полиуретанова пяна. Това е вид пяна, при производството на която се използва разпенващият ефект на сместа. При втвърдяване се образува доста плътен уплътняващ слой. Този материал намери широко приложение в индустрията.

Но ще го разгледаме от гледна точка на домашна и семейна употреба. В крайна сметка това е не само добра изолация, но също така е в състояние да осигури висококачествена пара и звукоизолация. Освен това е надеждна защита на металите от корозивни процеси. Според изявленията на някои специалисти, той сега заема 1-во място сред полимерните материали по своите свойства.

Къде мога да кандидатствам

 • Топлоизолация на стени, мазе, мазе.
 • Лоджии, отвори за врати и прозорци.
 • Спомагателни структури. Стопански постройки, бани, навеси, гаражи (включително порти).
 • За изолация на вентилационни междини в рамкови конструкции.
 • Уплътняване на фуги, пукнатини, пукнатини.

Между другото, обработката на малки площи е много по-скъпа от големите. Цената на пръскането на полиуретанова пяна от специализирана компания може да варира от 14 000 рубли / м2.

Ако говорим само за запечатване на шевове или фуги, тогава е препоръчително да закупите кутия с така наречената полиуретанова пяна и към нея. Но ако е необходимо да се обработват цели повърхности, тогава този метод очевидно не е подходящ.

Продават се инсталации за еднократна употреба, с които можете сами да свършите цялата работа. И въпреки че след употреба оборудването се изхвърля на сметище, от икономическа гледна точка придобиването му е много по-изгодно.

Тази техника на изолация е много по-икономична, тъй като полученият слой е много по-тънък, отколкото при използване на традиционни материали - минерална вата, плочи - без да се нарушава качеството. В същото време всяка част от повърхността може да бъде обработена, независимо от сложността на нейната конфигурация и възможността за достъп до нея. И ако вземете предвид липсата на шевове, прилепване на състава към всяка основа, предимствата са очевидни.

Като пример, устройството FOAMKIT (не се счита за реклама!). Ако се фокусирате върху дебелината на покривния слой 2,5 мм, той е в състояние да обработи площ от 18 до 94 м2 (в зависимост от модела). Теглото позволява на един човек да го носи и не са необходими професионални умения, за да приведете уреда в работно състояние. Комплектът включва пистолет за пръскане. Осигурена е възможност за почивки в работата. Ясно е, че след това пистолетът трябва да бъде почистен. За да не губите време за това, той се предлага със сменяеми дюзи (8 бр.), Които са лесни за смяна.

Цената, съответно, е от 19 650 до 41 000 рубли.

Няколко бележки

 • Често полиуретановата пяна се бърка с пеноизол. Това са напълно различни материали и всеки има свое специфично приложение.
 • При пръскане на полиуретан върху фасадата или покрива не е необходимо да се оборудва пароизолацията.
 • Трябва да работите при положителна температура - от 50 и повече. Трябва обаче да се вземе предвид и точката на оросяване на повърхността, която ще се третира. Температурата му трябва да надвишава тази стойност с поне 30.
 • Основата трябва да е чиста. Не нанасяйте състава върху мръсотия или прах.

Основното условие за качеството на работата е правилните изчисления (необходими топлинни характеристики, паропропускливост и др.), Както и спазването на технологията. Ето защо е по-добре да закупите готови формулировки, а не да ги правите сами.

Изолация на жилищни сгради

и промишлени или търговски сгради, експертите препоръчват да се оборудват само отвън. Монтирането на изолация на външна стена обаче не винаги е възможно.

Причини

може да има няколко - от забраната на градските власти до техническите трудности, възникващи по време на самия процес на инсталиране.

В такива случаи опцията е разрешена вътрешна изолация

при избора на правилния материал за изолация.

Сред малкото минуси от полиуретанова пяна

най-често се споменава високата цена на материала, необходим за извършване на работата по топлоизолация на оборудването и услугите на съответните специалисти.

но с подробен анализ

всеки от тези недостатъци се оказва само малък проблем, който може да бъде решен без много усилия. Така че, рискът от разрушаване на покритието под въздействието на ултравиолетово лъчение се елиминира чрез облицовка с помощта на облицовка или гипсокартон.

Разходи за придобиване

полиуретановата пяна и оборудването за пръскане се изплащат благодарение на намаляването на сумата, вложена в плащане на сметки и закупуване на лекарства, както и отсъствието на необходимост от смяна на изолацията две или три години след монтажа.

Топлоизолационният слой, получен благодарение на пръсканата полиуретанова пяна, ще продължи поне пет десетилетия

, а неговите свойства (висока якост, влагоустойчивост, нетоксичност, екологосъобразност), структурата и формата остават същите като непосредствено след монтажа.

Като допълнителен плюс

заслужава да се спомене значителната икономия на пространство, изразходвано при използване на други видове изолация. Що се отнася до разходите за услугите на специалисти, те също могат да бъдат елиминирани, ако сами извършите изолацията.

За още повече спестявания

, не купувайте бутилки с голям обем. Умишлено или принудително прекъсване на работата над 1 месец води до необходимостта от закупуване на нова инсталация за пръскане. Използваното устройство става неизползваемо.

Видове полиуретанова пяна и обхват

 1. Отворена клетка (еластична), с плътност 10-20 kg / m³;
 2. Затворена клетка (твърда), с плътност 20-30 kg / m³ и по-висока, до 80 kg / m³.

Полиуретановата пяна перфектно ще предпази стаята от топлинни загуби, както и ще се справи с нейната хидроизолация.

В еластичната PU пяна до 90% от клетките са отворени. Ниската плътност му придава определена способност за разтягане. В твърда полиуретанова пяна до 98% от клетките са затворени. Това и неговата висока плътност го правят изключително издръжлив изолационен материал.

В различни области се използват различни видове. Що се отнася до пръскането върху материал, който може да промени размера си - например метални конструкции, които се свиват и разширяват с температурни промени - тогава се използва еластична полиуретанова пяна. Той е незаменим за хидроизолация, за защита на връзката между стената и покрива, за пръскане върху дървени и метални повърхности в контакт със студен въздух извън сградата.

Затворена (твърда) полиуретанова пяна се използва за вътрешна изолация и работа на открито. Обикновено се пръска върху бетон, цимент и тухлени повърхности. Затворената клетъчна полиуретанова пяна се използва и когато искате да придадете на рамката на конструкцията допълнителна твърдост. Неговата висока якост дава възможност за значително укрепване на нестабилни елементи. И двата типа PPU имат много предимства, но много малко недостатъци.

полезни връзки

Как да избера инсталация?

Калкулатор за консумация на компоненти

Видео за пръскане с полиуретанова пяна

Фото галерия

Откъде да започнете бизнеса си с пръскане с полиуретанова пяна

1. Купете оборудване.

За пръскане можете да закупите всяка инсталация от серията "Master" или "Profi". Ако има желание да се приложи пълнене на PPU в допълнение към пръскането, тогава в този случай ще трябва да инсталирате 9-Universal. Но пълненето е достатъчно рядко.

За работа ще ви е необходим и компресор с посочените параметри.

По възможност е по-добре да закупите компресор „с резерв“, тъй като всъщност никога няма много въздух.

Препоръчително е да закупите гащеризони и защитно оборудване, но можете да се справите с една защитна маска или противогаз.

Разходи за монтаж и компресор - от 80 000 до 120 000 рубли.

2. Купете компоненти.

Ние предлагаме да закупим пробна минимална партида компоненти в размер на 100 kg, 50 kg всеки A и B. Това е система от твърда полиуретанова пяна със затворени клетки с плътност 35-45 kg / cu. м.

3. Напръскайте полиуретанова пяна.

Намерете място за пръскане.

Най-добрият вариант е някакъв вид недвижими имоти. Вила, къща, сауна, гараж, таванско помещение, стена, таван - няма значение. Основното е, че ще се появи способността за пръскане на полиуретанова пяна и сега ще бъде възможно безопасно да приемате поръчки.

Не забравяйте да направите снимка на пръскания обект. Пригответе проби от полиуретанова пяна под формата на нарязани кубчета. Клиентите се нуждаят от демонстрация и видимост.

4. Декларирайте се.

Публикувайте реклами в Интернет на специални сайтове, табла за съобщения, различни интернет публикации и се свържете със специалисти, за да създадете сайта си с визитка.

При извършване на строителни и изолационни работи с полиуретанова пяна или друг материал, въпросът за спестяването често се превръща в пречка за качеството.

Почти всички работи в строителството могат да се извършват самостоятелно, със солиден опит и квалификация. Въпросът дали си струва да наемете опитни специалисти или да направите всичко сам е много актуален напоследък. След появата на пазара на еднократни комплекти за пръскане с полиуретанова пяна, мнозина решиха да се откажат от услугите на строителните компании и да вземат всичко в свои ръце.

Оформление на сандвич панел от полиуретанова пяна.

Днес полиуретановата пяна е един от най-модерните материали за топлоизолация. Този материал се използва в почти всички индустрии, от машиностроенето до пълненето на детски играчки.

Въпреки химическия си произход, полиуретановата пяна е един от най-екологичните и безопасни изолационни материали, използвани в строителството. Когато създават съставните му елементи, те не използват формалдехид, азбест, който е вреден за белите дробове, или фреон. В процеса на пръскане върху определена повърхност, полиуретановата пяна се превръща в стабилно и инертно вещество, което след много години не изпуска нищо във въздуха, тоест не вреди на околната среда и общата екология на планетата.

Изберете инсталация за пръскане на PPU

Принципът на действие на оборудването за пръскане на PPU е както следва:

 • вземете компоненти от бъчви;
 • загрейте ги до температурата, препоръчана от TU;
 • доза в необходимото съотношение на полиол и изоцианат;
 • подават компоненти под налягане към маркучи под налягане;
 • инжектирайте "A" и "B" в смесителната камера на пръскачката;
 • отстранете състава от полиуретанова пяна от пулверизатора, като го напръскате върху заграждащата конструкция.

Ако не навлизате в подробности, тогава съгласно горния алгоритъм всички инсталации работят. Но, както знаете, дяволът е в детайлите. Нека поговорим за тези подробности.

Нека започнем с това колко е важно да смесите и двете съставки напълно и добре. Тогава реакцията е 100% и се получава PUF с декларираните характеристики и ще служи дълго време.

Ако има дисбаланс (както казват "пръскачките") в съотношението тегло или обем (регламентирано от производителя в техническите спецификации) на компонентите, тогава не е необходимо да се говори за качеството на пяната.

Ако компонент А (полиол, според руската терминология) е повече, отколкото трябва, тогава, например, твърдата полиуретанова пяна със затворени клетки се оказва мека, краткотрайна и може да има мирис на нереагирали катализатори, материалът губи обем, той има лоша (висока) топлопроводимост и повишено поглъщане на влага.

В случай на излишък на компонент В (изоцианат в руската терминология), пяната се оказва по-плътна и по-крехка, с добре забележима миризма на изоцианат. По отношение на топлопроводимостта и абсорбцията на влага, пяната също не отговаря на стандартните стойности.

За смесване и пръскане на компоненти от PU пяна се използва оборудване с ниско и високо налягане заедно с набор от спомагателни средства: генератори, компресори, сушилни за сгъстен въздух, нагреватели за течност, барабанни помпи и др.

Пръскане с полиуретанова пяна: основни изисквания за процеса

Полиуретановата пяна е единствена по рода си изолация, която прилепва към почти всички строителни повърхности, било то дърво, пенобетон, стъкло и т.н. Изключения са възможни само при повърхности, направени от флуоропласт и полиетилен. В този случай цялата зона в контакт с полиуретанова пяна трябва да бъде внимателно подготвена за пръскане с този материал.

Схема на свързване на компонентите на инсталацията за пръскане на полиуретанова пяна.

Основни изисквания към повърхността, която ще се изолира:

  Обработваната повърхност трябва да бъде добре почистена. Тя трябва да е суха и без никакви признаци на влага. Дефектите по-големи от 6 mm трябва да бъдат отстранени. Температурата по време на работа трябва да бъде между 12 и 16 градуса по Целзий.

Само ако са изпълнени всички изисквания за подготовка на повърхността, е възможно да се постигне необходимото ниво на адхезия, което е в основата на технологичния процес при пръскане с полиуретанова пяна.

Поради силната адхезия, както и метода на пръскане, полиуретановата пяна, в сравнение с различни нагреватели, има необходимите предимства и качества, поради което се използва широко за затопляне на помещения с високо ниво на влажност.

Притежавайки впечатляващи характеристики, материалът ефективно предпазва помещението от проникването на ниски температури през зимата, влага и други атмосферни явления.

При извършване на строителни и изолационни работи с полиуретанова пяна или друг материал, въпросът за спестяването често се превръща в пречка за качеството. Почти всички работи в строителството могат да се извършват самостоятелно, със солиден опит и квалификация. Въпросът дали си струва да наемете опитни специалисти или да направите всичко сам е много актуален напоследък. След появата на пазара на еднократни комплекти за пръскане с полиуретанова пяна, мнозина решиха да се откажат от услугите на строителните компании и да вземат всичко в свои ръце.

Днес полиуретановата пяна е един от най-модерните материали за топлоизолация. Този материал се използва в почти всички индустрии, от машиностроенето до пълненето на детски играчки.

Въпреки химическия си произход, полиуретановата пяна е един от най-екологичните и безопасни изолационни материали, използвани в строителството. Когато създават съставните му елементи, те не използват формалдехид, азбест, който е вреден за белите дробове, или фреон. В процеса на пръскане върху определена повърхност, полиуретановата пяна се превръща в стабилно и инертно вещество, което след много години не изпуска нищо във въздуха, тоест не вреди на околната среда и общата екология на планетата.

Оборудване за пръскане на полиуретанова пяна с ниско налягане

Работното налягане на устройството за ниско налягане за пръскане на PPU е 1 ... 1,2 MPa или 9,87 ... 11,84 Atm.

Компресиран въздух е необходим за смесване на компонентите в пистолета за пръскане и за почистване на миксера.

Оборудването не консумира енергия, повечето от популярните модели са за 220V, консумацията на енергия е 0,75 ... 0,9 kW. Той също така изисква 3 до 5kW за компресора. Когато свържете допълнителни опции, които оптимизират работата на оборудването, консумацията на енергия се увеличава. В частност:

 • барелни помпи за изпомпване на компоненти в инсталацията;
 • изсушаване на въздуха;
 • въздушно отопление;
 • нагряване на компоненти, от кутии за мляко или други контейнери с сенници или термични колани до нагреватели.

В случай, че изброените по-горе добавят. опции, след това до смесването на компонентите в пистолета хронологията на процесите е идентична с настройката за високо налягане (виж по-долу).

За справедливост отбелязваме, че производителите и привържениците на оборудването с високо налягане ще отрекат такава идентичност. Те оспорват самия факт, че помпите от инсталация с ниско налягане са в състояние постоянно, плавно и равномерно да подават течност в пръскачката, като стриктно поддържат съотношението.

По наше мнение те са способни, ако двойка помпи първоначално е била тествана на стенда и е избрана правилно в завода, ако помпите са в изправност, не са износени. Важно е сглобяването да се извършва точно в завода, а не в занаятчийските условия на гаражна кооперация. Важно е оборудването да бъде прието от отдела за контрол на качеството, дори и да не е толкова взискателно, колкото военното приемане.

Има значение каква суровина се използва и при каква температура. Дължината на маркучите и повдигането на компонентите имат значение. Независимо от това, нашият опит казва, че да, има ограничения, но ако ги знаете, няма проблеми с подаването на компоненти към пулверизатора на модула за ниско налягане.

Работното налягане на компонентите в пулверизатора е приблизително 2 пъти по-малко от налягането в захранващите маркучи, т.е. средно около 0,5 ... 0,7 МРа. Това е около 20 пъти по-малко, отколкото в смесителната камера на инсталациите с високо налягане.

Компонентите в камерата се разбиват и смесват от струя сгъстен въздух, влизаща в пулверизатора от компресора. След това, чрез същия въздух, смесените компоненти се доставят от смесителната камера през дюзата и разпръскващата дюза на пистолета до изолираната повърхност. Именно там се извършва окончателната полимеризация (разпенване) и превръщането на двете течности в краен продукт, т.е. в PPU.

Също така, наличието на сгъстен въздух на изхода на пръскачката води до образуването на PUF-суспензия.С други думи, част от материала не е на повърхността. В резултат на това работата на агрегат с ниско налягане е по-мръсна, отколкото на агрегат с високо налягане. За оборудване с ниско налягане трябва да се има предвид невъзстановима загуба (отскок, отклонение, недостиг) от 5%.

Всички пръскачки PPU с ниско налягане са произведени в Русия. На Запад се използва само оборудване с високо налягане. Диапазонът на цените за минималния (основен) комплект е от 120 000 рубли. до 250 000 рубли.

Тук вземаме предвид само наистина работещи, серийно произвеждани модели във фабриките. Ако вземем предвид и "гараж samopaly", тогава началната цена ще бъде около 35 ... 40 хиляди рубли.

В умели ръце, ако компонентите са правилно подбрани, ако суровините се нагряват, въздухът се изсушава и нагрява, регулира се подаването на сгъстен въздух, а след това на устройство с ниско налягане е трудно да се различи качеството на PU пяната от пяна, получена при високо налягане. В същото време, разбира се, самият процес на пръскане при ниско налягане е много по-сложен, по-дълъг и трудоемък.

Пръскане с полиуретанова пяна: основни изисквания за процеса

Полиуретановата пяна е единствена по рода си изолация, която прилепва към почти всички строителни повърхности, било то дърво, пенобетон, стъкло и т.н. Изключения са възможни само при повърхности, направени от флуоропласт и полиетилен. В този случай цялата зона в контакт с полиуретанова пяна трябва да бъде внимателно подготвена за пръскане с този материал.

Основни изисквания към повърхността, която ще се изолира:

 1. Обработваната повърхност трябва да бъде добре почистена.
 2. Тя трябва да е суха и без никакви признаци на влага.
 3. Дефектите, по-големи от 6 mm, трябва да бъдат отстранени.
 4. Температурата по време на работа трябва да бъде между 12 и 16 градуса по Целзий.

Само ако са изпълнени всички изисквания за подготовка на повърхността, е възможно да се постигне необходимото ниво на адхезия, което е в основата на технологичния процес при пръскане с полиуретанова пяна.

Поради силната адхезия, както и метода на пръскане, полиуретановата пяна, в сравнение с различни нагреватели, има необходимите предимства и качества, поради което се използва широко за затопляне на помещения с високо ниво на влажност.

Притежавайки впечатляващи характеристики, материалът ефективно предпазва помещението от проникването на ниски температури през зимата, влага и други атмосферни явления.

Обратно към съдържанието

Условия на труд и заплати

Когато кандидатства за работа съгласно професионалния стандарт, водачът на PPU трябва да обсъди начина си на дейност с ръководството. Обикновено процесът трябва да протича така, че да се осигури безпроблемната работа на парната инсталация за 10-12 часа. Малко хора ще могат непрекъснато да изпълняват задълженията си в такъв дълъг период от време, поради което по споразумение се установява 7-8-часова работна смяна с няколко почивки, които са 0,5 часа. Често се предлага да се работи на ротационен принцип.

работни задължения

Плащането за драйвера на PPU се извършва по специална тарифна скала, в която има разделение по категории. Колкото по-висока е тази цифра в дипломата за обучение или повишаване на квалификацията, толкова по-високо ще бъде възнаграждението. Ако се наложи да отидете в командировка, работата се заплаща там с допълнително споразумение. Средната заплата на водача на мобилна парна централа е 45 000-50 000 рубли. В много отношения това зависи от региона и сферата на дейност.

Обхват и предимства на изолацията

Основните предимства на полиуретановата пяна:

 • висока топлоизолация;
 • липса на податливост към вредното въздействие на околната среда;
 • дълъг експлоатационен живот;
 • екологичност;
 • дава възможност за пръскане в труднодостъпни зони на помещението;
 • висока якост и надеждност;
 • няма шевове, фуги, пукнатини;
 • огнеустойчивост и пожарна безопасност.

Много широкото използване в областта на изолацията на помещения и сгради с полиуретанова пяна води до лидерството на материала в съвременното строителство.

Днес това е един от най-добрите методи за изолация, който включва получаване на желаното покритие без допълнителни натоварвания върху основната конструкция.

Когато се използва полиуретанова пяна, трябва да се извърши правилно изчисляване на паропропускливостта, за да се избегнат топлинните загуби и прекомерното потребление на енергийни ресурси за отопление.

Важно е точката на оросяване да се премести във вътрешността на материала, в резултат на което разходите за отопление ще бъдат значително намалени. Освен това ще доведе до значителна шумоизолация.

Изолацията на тавана е важна, тъй като полиуретановата пяна има нисък коефициент на топлопроводимост, което ще предотврати значителни топлинни загуби.

Обратно към съдържанието

Характеристики на материала

Изолацията чрез пръскане с PPU е търсена не само в промишлени помещения, но и в жилищни сгради. Веществото често се използва за топлоизолация на тавани на къщи, прегради, стени и подове. Трябва да се отбележи, че материалът има звукоизолационни свойства, а също така предпазва помещението от замръзване и проникване на влага.

Положителни черти

Полиуретановата пяна има редица предимства, поради което се счита за един от най-качествените топлоизолационни материали. Основните са:

 1. Способността да се придържа здраво към всяка повърхност - дърво, метал и бетон.
 2. Ниската топлопроводимост допринася за запазването на натрупаната топлина по време на вътрешната изолация. Ако покритието се извършва навън, веществото предотвратява проникването на студени въздушни маси.
 3. Материалът внимателно запълва празнините, допринасяйки за звукоизолация. При обработката на покрива отвътре материалът заглушава шума от дъжд, което е много важно за помещения, разположени на тавана.
 4. Предотвратява появата на корозия върху метални конструкции, предпазва материалите от негативно влияние на околната среда.
 5. Могат да се обработват сложни конструкции, които не могат да бъдат изолирани с конвенционални материали.
 6. Веществото е класифицирано като незапалимо. Това свойство се дължи на присъствието в състава на полиол вещество А. Изгарянето е възможно при 450-500 ° С.
 7. Ниското тегло на полиуретановата пяна позволява да се нанася върху всякакви повърхности, без да се страхува от претегляне на подовете. След втвърдяване топлоизолационният материал ще придаде на конструкцията допълнителна твърдост.
 8. След обработка с полиуретанова пяна се получава безшевна повърхност. Това не може да се постигне с използване на други изолационни материали.
 9. Веществото се нанася лесно, бързо се разширява и втвърдява. Процедурата за топлоизолация ще отнеме 1-2 дни.
 10. Поради устойчивостта на влага на PU пяна, при използването й, няма нужда от допълнително закрепване на пароизолационното покритие.
 11. Устойчив на плесени, гниене, насекоми и гризачи.
 12. Известни производители дават материална гаранция до 50 години. Въпреки това, с правилното външно покритие, изолацията ще продължи много по-дълго.

Отрицателни страни

Невъзможно е да не споменем и минусите на материала. Всички недостатъци, които могат да възникнат, се дължат на независима работа по топлоизолация и по-нататъшна работа на изолацията. Някои от тях:

 1. Основният недостатък на този вид топлоизолация е високата му цена: наемането или закупуването на специално оборудване за нанасяне на веществото е скъпо.
 2. По време на работа трябва да носите специален защитен костюм, както и респиратор. Последният е необходим за защита на дихателните пътища от вредните пари, отделяни от веществото. Наложително е да се защитят всички области на кожата, очите и лигавиците.
 3. Ако човек няма опит в работата с полиуретанова пяна, процесът на топлоизолация може да бъде удължен, освен това, без осигуряване на качество.
 4. Материалът е негорим, но когато влезе в контакт с огъня, той пуши много, отделяйки много вещества, вредни за хората.
 5. Ако пръсканата полиуретанова пяна се нанася извън сградата, тя трябва да бъде покрита с довършителни материали. Липсата на последния е изпълнена с бързо разрушаване на веществото под въздействието на ултравиолетовото лъчение.

Къде и кога да започнете изолационни работи?

Според технологията на пръскане с полиуретанова пяна, работата трябва да се извършва при хубаво време или в топло помещение. Забранено е да се прави изолация в условия на висока влажност, по време на дъжд или сняг. При повърхностна температура под нормалната, работата трябва да се извършва на два етапа: първо се полага първият слой и след като се втвърди, вторият слой с препоръчителната дебелина.

Затоплянето трябва да започне от труднодостъпни места: коминни тръби, тръбопроводи, вентилационни люкове. Като се има предвид дебелината на слоя от около 15 mm, за по-надеждна изолация е необходимо повърхността да се прокара с полиуретанова пяна поне три пъти.

Списък на необходимите инструменти за пръскане на полиуретанова пяна:

 • апарати за пръскане с полиуретанова пяна;
 • защитни гащеризони със специално покритие;
 • защитни очила;
 • гумени ботуши;
 • защитна маска.
Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни